Ingezonden door: Maurice
04-03-2011

Prachtige spreeuwenzwermen boven Hoograven (en Lunetten)

Boven Hoograven en Lunetten zijn 's avonds grote zwermen spreeuwen te zien die prachtige patronen in de lucht maken. Een inwoner van Hoograven heeft daar een filmpje van gemaakt, klik op onderstaande link.

Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 04-03-2011 schreef Bernadet:

Ik ben regelmatig getuige van deze spreeuwenshow en vraag me al een tijdje af wat er in die vogels omgaat.
Allereerst is het "alle ballen verzamelen" in de bomen. Vervolgens zie je meerdere pogingen om gezamenlijk weg te vliegen, maar het lijkt alsof er een scheidsrechter is, die het startmoment goed in de gaten houdt. Er vinden namelijk meerdere valse starts (starten?) plaats, voordat de hele meute uiteindelijk het spreeuwenpad kiest. Wie kan uitleggen wat hier gebeurt?
Fascinerend....
Op 04-03-2011 schreef Lunetto:

Wat leuk!
Ik ga erop letten.

Zie de bijgevoegde link naar een filmpje over een indrukwekkende spreeuwenzwerm in Engeland, met uitleg over de capriolen (in het engels).

http://www.youtube.com/watch?v=XH-groCeKbE&NR=1
Op 04-03-2011 schreef Maurice:

Ik heb van een vogelkenner vernomen dat dit geen 'Nederlandse' spreeuwen zijn, het zijn spreeuwen op trek van het zuiden naar Scandinavie en Siberie. Door de kou nu blijven ze misschien nog een paar dagen hier.
Op 04-03-2011 schreef j.a. de jong:

maurice en lunetto bedankt.
prachtige beelden.
het lijkt wel een reusachtige screensaver.
Op 05-03-2011 schreef Andere Peter:

Volgens mij maken ze als groep figuren in de lucht, die andere vogels in de verte kunnen zien. Zij trekken er dan in groepjes naartoe, ook weer in opvallende bewegingen. Dat wordt weer gezien door andere groepjes, waardoor uiteindelijk een hele grote groep trekvogels ontstaat. Het lijkt mij dus een soort verzamelingsritueel. Je ziet ddit soort bewegingen van vogels vaak in deze tijd, als de lente voor de deur staat. En in oktober, als juist de winter invalt.

Ik heb in die vooravond uiterst gebiologeerd zitten kijken, vanaf de andere kant van de snelweg. Het heeft iets rustgevends, bijna therapeutische natuurkracht. Prachtige hallucinatie als je het in het echt ziet.

Ik zag ook minimaal één grotere roofvogel (buizerd?) die rondom de groep cirkelt. Op de beelden is hij soms te zien. Het is de vogel die dwars door de rituele dans heen gaat.
Op 05-03-2011 schreef Andere Peter:

Op Youtube geeft trouwens iemand aan dat het een slechtvalk is en dat de bewegingen van de vogels een verdedigingsmechanisme zijn. Zou ook kunnen hoor, ik ben geen kenner.
Op 05-03-2011 schreef Hugo:

@luc maakt hier fantastische foto's van:
http://twitpic.com/photos/luchoogenstein

Petje af Luc!
Op 06-03-2011 schreef Lunetto:

Waar zitten ze precies en waar kun je ze het beste zien?
Of wisselt dat steeds?
Op 06-03-2011 schreef Maurice:

Zaterdag hebben wij ze heel goed gezien op de dewierslaan in Hoograven, vlakbij Lunetten.
Op 06-03-2011 schreef Andere Peter:

@Lunetto: dit was donderdag rond 18:00 uur boven het groengebiedje tussen Herautsingel en de A12. Maar ook rond het station heb ik zo'n schouwspel wel eens gezien. De keren dat ik het zag was het in de laatste 1 à 2 uur voor zonsondergang en steevast vlak voordat het weer omsloeg, dus zeg maar maart of oktober/november.
Op 07-03-2011 schreef Luc:

@Hugo: dankjewel! Ik zal binnenkort nog een paar foto's uploaden, en, geloof het of niet, ik heb een foto van een spreeuwenwolk gemaakt in de vorm van een....paddenstoel!

groet,
Luc
Op 07-03-2011 schreef Luc:

En de paddenstoelenfoto staat ondertussen op Twitter: http://twitpic.com/475mz5 . Het werkt echt!

groet,
Luc
Op 09-03-2011 schreef Simone:

De spreeuwen hebben De Telegraaf ook gehaald:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/9228745/__ Ruim_60.000_spreeuwen_boven_Utrecht__.html?p=2%2C1
Op 09-03-2011 schreef j.a. de jong:

en nu.nl (--> zie.nl)
http://www.zie.nl/video/opmerkelijk/Spreeuwenwolk/m1czuppfjtmq
Op 10-03-2011 schreef Marni:


En vanmorgen haalden "onze" spreeuwen de voorpagina van Trouw met een grote foto !
Op 11-03-2011 schreef Hippo:

Spreeuwen (maar ook mussen, en kauwen) verzamelen zich vaak in 'roestvluchten', voor het slapengaan en zo kun je ook vaak 's ochtends hele groepen zien vliegen.
Op dit moment zitten de spreeuwen vlak voor de broedtijd - zodra die aanbreekt zullen ze per paar gaan slapen en niet meer in massale kolonies in bomen en dergelijke.
Ik vermoed dat de twee slechtvalken die rond deze zwerm jagen, de slechtvalken zijn die vorig jaar broedden op het gebouw van Rijkswaterstaat in Westraven.
Je ziet ook dat het voor die roofvogels beslist niet meevalt om een spreeuw te slaan in die enorme kolkende massa die alle kanten op zwenkt, en ook dat bij splitsing de groep zo snel mogelijk weer 'samenklontert' - safety by numbers!