Ingezonden door: Martijn Simons
16-03-2011

Uw mening over veiligheid in LunettenBeste bewoner van Lunetten,

Voor onze studie Humanistiek doen wij onderzoek in de wijk Lunetten-Zuid. Met de bewoners van deze wijk zouden wij graag een interview af willen nemen over de betekenis van veiligheid in uw woonomgeving.

Tijdens het interview staan uw ideeŽn en ervaringen centraal. Het interview zullen wij met twee personen afnemen: een interviewer en een notulist. De duur van het interview is minimaal een half uur tot maximaal anderhalf uur.

Het interview zal voor de verwerking binnen ons onderzoek worden opgenomen, maar de informatie zal niet aan derden worden verstrekt. U blijft anoniem.

Wij zouden u willen vragen of u deel wil nemen aan ons onderzoek. Wij zouden u erg dankbaar zijn.

Mocht u meer willen weten of een afspraak willen maken, dan kunt u ons bereiken via onderstaand e-mailadres en/of telefoonnummer.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Claire Laus
Martijn Simons
Emilie van de Wijer

Email: wijkonderzoeklunetten@gmail.com
Tel.: 06-28925224

Reageer op deze inzending
Op 25-03-2011 schreef Cris:

Op dit moment is het niet zo veilig in Lunetten. Dit onderzoek komt dus op het juiste (of niet) moment
Op 25-03-2011 schreef Marni:


Dit is wat onduidelijk:
Wat verstaan jullie onder Lunetten-zuid? Als wijk bestaat dat niet, dus wat valt daar volgens jullie onder?
Op 25-03-2011 schreef waddenbuurtbewoner:

Lunetten-zuid is het zuidelijke gedeelte van Lunetten.
Op 27-03-2011 schreef Hans G.:

De Vogezen .. dat is ook Lunetten-zuid. Leg dat maar eens uit :-)
Op 27-03-2011 schreef martijn:

@Cris. Wij hebben inmiddels ook gehoord dat er vanalles gaande is in de wijk Lunetten omtrent het gevoel van veiligheid. Mijn vraag zou zijn wat je hier zelf van merkt en wat jouw gevoel van veiligheid betekent in het dagelijks leven in de wijk Lunetten.
Mocht je hier met ons over van gedachte willen wisselen. Zou je dan contact met ons op willen nemen via bovenstaand e-mail adres?

Volgens ons is Lunetten Zuid inderdaad het gedeelte van Lunetten dat ten zuiden van de Hondsrug ligt.
Op 27-03-2011 schreef cris:

En waar wil je dat interview houden?
Op 29-03-2011 schreef Jos de Putter:

Beste onderzoekers.. Prima om de veiligheidsgevoelens in zuid te onderzoeken, maar de berovingen van de laatste maanden vonden plaats in Lunetten noord (zeg maar ten noorden van de Hondsrug en richting de Champignon.

Veel succes.
Op 29-03-2011 schreef Cris:

Het zal wel niet echt belangrijk zijn, ik krijg geen reactie op mijn mail. en ook niet in dit onderwerp.
Op 29-03-2011 schreef martijn:

Beste Cristien,

Het is voor ons wel degelijk van belang om de mening van mensen uit Lunetten te horen. Als student Humanistiek (en Filosofie) met daarnaast nog een baan om het een en ander financieel haalbaar te maken is het echter niet mogelijk om continu bezig te zijn met dit onderzoek. U mag echter van mij aannemen dat wij zeer serieus bezig zijn met dit onderzoek en inmiddels al verschillende partijen als het BOL, de wijkagent hebben gesproken en ook afspraken aan het maken zijn met een straatcoach en medewerkers van wijkbureau zuid.

Als u mee wilt werken aan ons onderzoek zou dat voor ons ontzettend fijn zijn. We zouden kunnen afspreken bij een van ons thuis of wellicht op een centraal punt als het Musketon.

----------------------------------------

Beste Jos,

Wij zijn op de hoogte van de problemen die zich af hebben gespeeld met de overvallen in het noordelijke deel van Lunetten. Er zijn echter ook andere informatiebronnen die ons hebben doen kiezen voor het zuidelijke gedeelte van Lunetten. Deze overvallen zijn voor ons dus geen directe aanleiding geweest om dit onderzoek te doen.

Overigens heb ik de vooronderstelling dat deze overvallen in het noordelijke deel van Lunetten ook van invloed zouden kunnen zijn op het veiligheidsgevoel of de veiligheidsbeleving van de bewoners van het zuidelijke gedeelte van de wijk. Of dit ook daadwerkelijk zo is zou dus moeten blijken uit onze interviews.

hartelijke groet,

Martijn
Op 05-04-2011 schreef San:

Ik denk dat het lastig is om Lunetten duidelijk in tween te delen. Er is wel een verschil tussen de noordelijke hogere blokken en de rest van de lage en gemixte bouw.
Doordat Lunetten zo fijn poreus is gebouwd, is het ook voor jonge criminelen een makkelijke plek om toe te slaan. Vroeger (jaren 90) was het zo dat het wel 20 minuten kon duren voor de politie ter plaatse was, en dan waren de dadertjes alweer aan de andere kant van de wijk.

Lunetten is een wijk die voor kinderen veilig is, en waar ouders hun kinderen al vanaf jonge leeftijd tot vrij laat buiten laten. Kattekwaad is iets wat als vanzelfsprekend word ervaren, en de hele wijk was ons terrein. In de parken bouwden we boomhutten, we voeren op zelfgemaakte vlotten door de slootjes van de wijk en maakten met oud en nieuw gigantische vuren van tientallen kersbomen en speelden we oorlogje met vuurwerk. Het loopt dan mis als er wat jongens wel hele erge streken uithalen, zoals een boomhut in brand steken, een molotof coctail tegen een flat gooien, een bibigun kopen, een brommer stelen etc. Ik distantieer me op dat moment ook van die groep jongens, dus ik weet verder niet exact hoe het zich verder heeft ontwikkeld. Aardig wat zijn er in de Glenn Mills gevangenis terecht gekomen, wat ze niet ten goede is gekomen. In die tijd (2000-2004) is er in Lunetten een gigantische golf aan overvallen en inbraken. Honderden fietsenboxen, schuren, huizen en bedrijven (laaggraven) worden ingebroken, door een groep van zo'n 50 jongeren uit met name Lunetten. Het zijn niet enkel domme jongens echter, er gaan ook veel jongens in mee die later zijn gaan studeren. Volgens mij is die ontwikkeling wel enigsinds tot een halt geroepen, het was misschien de kindertijd van een (uiteindelijk geslaagde) 'bloemkoolwijk', waar veel van de jonge bewoners toch met een gedachte van absolute vrijheid hun kinderen grootbrachten. De recente golf van overvallen lijkt afkomstig van mensen die van buiten de wijk komen, als ik de leeftijd van de daders bekijk. Het zijn geen kwajongens die het verkeerde pad op zijn gegaan, van een jaar of 14, maar volwassen mannen.
Op 11-04-2011 schreef martijn:

Hallo San,

Hartelijk dank voor je reactie. We nemen je opmerkingen op dit forum mee in ons onderzoek.

Hartelijke groet,

Martijn
Op 19-04-2011 schreef Anoniem:

We vertrekken over een paar dagen voorgoed uit Lunetten.
Gelukkig. Een mooi huis hebben we hier, dat wel.
Maar onveilig en veel incidenten, vooral de laatste jaren.
Stoeptegel door de ruit, eieren tegen de woning, bierflessen tegen de woning, pogingen tot inbraak, agressieve mensen in de nacht op straat,
2 maal per week zeker. Hangjongeren. Luchtvervuiling. We hebben hier al lang te gewoond omdat we niet zo gauw wat anders konden vinden.
Nu wel gelukkig, wel kleiner en minder luxe maar naar Lunetten gaan we nooit meer. Ik wil er zelfs niet meer over praten, heb er genoeg trauma's van ondervonden en mijn partner ook. Het is meer dan genoeg geweest.
Een mooi opgezette wijk, maar Lunetten is niet o.k.
Op 27-04-2011 schreef Ruud vd M:

Het bericht van Anoniem d.d. 19 april is buitengewoon triest. Het is buitengewoon triest en het geeft ook het gevoel van machteloze woede.
Het doet mij ook denken aan het argument van 'politiek correcte' zijde, dat het ligt aan de slechte wijken waar zielige schatjes zich zo vervelend voelen dat ze wel eens een eitje tegen een geveltje kapot moeten tikken. Het is eigenlijk gewoon allemaal onze eigen schuld...(sic)
Maar de wijken die goed zijn, zoals Lunetten, verloederen toch en worden wel onleefbaar gemŠŠkt door bepaalde types. Is een kwestie van afwachten.
Uiterst triest en geen kruid tegen gewassen...