Ingezonden door: Maurice
19-04-2011

Stem voor de fiets (t/m donderdag)

Schone lucht is ook voor inwoners van Utrecht nodig, niet alleen langs de snelweg. De recente metingen van de luchtkwaliteit geven aan dat de lucht minder fris is dan de schoonrekenaars on voor hebben gehouden.

Met het ALU wordt de auto voorzien van groene golven en alternatieve routes door de stad, zodat de uitstoot beter over de stad wordt verdeeld. Er word "aan de randen van de stad" nog "verkeer afgevangen" raison van 20.000,= per parkeerplaats (als de transferia al worden gebruikt). De kosten van het hele ALU bedragen 1,5 miljard en dat zou volgens de schoonrekenaars juist voldoende moeten zijn om de lucht aan de normen te laten voldoen. Nu de lucht minder fris is dan we dachten kunnen we op nog hogere kosten rekenen.

Volgens de Fietskracht van Utrecht kan voor 300 miljoen een super-snelfietsnet, goed geschikt voor elektrische fietsen, worden aangelegd, waarmee 1 op de 5 autoritten is te voorkomen. 60% van de autoritten is korter dan 10 km, 40% is korter dan 5 km, 1 op de 5 ritten fietsen kan echt. Met 20% minder autoritten zijn we ook de opstoppingen kwijt, en daarmee de piekconcentraties voor stoplichten (het vakantie-effect). Op onderstande link zijn bezuinigen op auto-infrastructuur ten gunste van fietsinfrastructuur als bezuinigingsvoorstel geplaatst.

Je kunt op dit bezuinigingsvoorstel te stemmen. Je kunt stemmen tot en met donderdag 21 april.
Hiervoor moet je een account aanmaken op die site. Per bezuinigingsvoorstel kun je maximaal 3 stemmen geven, je hebt in totaal 10 stemmen te verdelen.


Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 19-04-2011 schreef Maurice:

Let op, dit is een officieel initiatief van de gemeente Utrecht. Je kunt ook stemmen op andere voorstellen zoals overstappen op open source software, of op het afschaffen van fietslessen voor allochtonen, waar blijkbaar een groot deel van de stemmers veel in ziet...
Op 19-04-2011 schreef Cris:

Leuk bedacht, maar zinloos.
Je krijgt mensen niet uit de auto. Zelfs nu de benzine zo duur is blijven de files bestaan. Er zijn te veel mensen die afhankelijk zijn van de auto.
Woon/werkverkeer. Slecht openbaar vervoer enz.Op 20-04-2011 schreef Wim vD:

Goed plan, maar ik mis de optie van elektrische autos als mogelijkheid om uitstoot te verminderen bij korte-afstand verkeer. Om de lucht beter te maken hoef je dus niet perse uit een auto te gaan. Wl zullen we van onze fossiele verslaving af moeten.
Op 20-04-2011 schreef Hans G.:

Kansloos, sowieso als het slecht weer is gaat de fietsende autorijder uiteraard auto rijden.

Succes.
Op 20-04-2011 schreef Freek:

Dit is toch al zo vaak besproken? En die "snelle" fietspaden hadden er toch allang moeten zijn?

Zo lang fietspaden tram- en bus en autobanen kruisen zijn de wachttijden te lang.

Ik ben het ermee eens dat binnen de stadsgrenzen moet worden gekeken naar de electrische auto. De groene golf is vanzelfsprekend.
Op 20-04-2011 schreef Karel:

Electrische fietsen, electrische auto's.... alsof het zo milieu-vriendelijk is om de aarde te ontdoen van alle zeldzame metalen die nodig zijn voor het maken van die accu's!
En hoe gaan we die accu's opladen? Windmolentjes zijn daar niet toereikend voor, en kernenergie is taboe bij de fans van de electrische auto.

Ten eerste zijn we gewoon met te veel mensen op deze wereld. En ten tweede zal het ons hopelijk lukken om binnen afzienbare termijn biodiesel uit algen te halen. De rol van de verbrandingsmotor is nog lang niet uitgespeeld.