Ingezonden door: Hugo
15-05-2011

Wat mag op Plas Laagraven?

Met het mooie weer zie je steeds meer activiteit op en rond de noordelijke plas: plas laagraven.

Vandaag zag ik de mini-speedboten weer bezig. Leuk gezicht, even verderop zaten vissers in een bootje. Aan de achterkant van het eiland waren de ganzen aan het broeden of de kleintjes aan het voeren.

Gaat dat allemaal samen op 1 plas? En zo niet, wat zijn de afspraken?
Ik vermoed dat je er niet mag zwemmen bijvoorbeeld.

Iemand die het precies weet?

Reageer op deze inzending
Op 15-05-2011 schreef Elly:

Het water staat niet als zwemwater te boek en wordt daarom niet gecontroleerd. Volgens mij is de voornaamste reden dat je niet mag zwemmen dat dat zou gaan concurreren met Down Under, die voor een 'natuur'plas meer entree weet te vragen dan een gemiddeld zwembad, omdat ze zoveel extra's hebben waar ik niet om heb gevraagd.
En ik had zo gehoopt op een soort Maarsseveense plas in het klein...
Op 16-05-2011 schreef Laura Palmer:

Ik ga daar nog niet zwemmen als ik er een fortuin voor krijg. Er zit troep in dat water. Ze hebben onderzocht of ze het zwemwatergeschikt konden maken maar schoonmaken was te duur. In de afgelopen winters was op zeker moment al het water in de omgeving bevroren, maar die plas bevroor slechts enkele meters vanaf de kant.

Ik begrijp dat voor sommigen die plas aantrekkelijk is omdat-ie gratis is. Maar ik zeg: niet doen.
Op 16-05-2011 schreef Buschauffeur:

En weet je wat er o.a. rond en onder die plas ligt?
Het puin van het oude stadion Galgenwaard. Compleet met wielerbaan. Ik zou daar dus maar niet gaan zwemmen, want je loopt de kans door de geest van Gerrit Schulte naar beneden te worden getrokken.......
Op 16-05-2011 schreef Hugo:

het zal Gerrit Schulte dan plezier doen dat er nu met hoge snelheid rondjes worden gedraaid op 'zijn' meertje ;-)

OK, zwemmen is dus 'uit'. Maar moet je er dan wel willen vissen? Als je die vis in de pan gooit ontploft het fornuis?

En de combinatie speedboot en broedende vogels lijkt me ook niet een heel gelukkige.?
Op 16-05-2011 schreef ollie:

Volgens mij gaat het niet om het zwemmen, maar om dat dit meertje de aangewezen plek is voor vogels om te rusten en te broeden. Natuurgebied dus (denk ik).

Enige tijd geleden heb ik dan ook vol verbazing zitten kijken, toen ik langsfietste, naar de gemotoriseerde speedboten. Let wel: gemotoriseerd => uitlaatgassen en veel lawaai. Eigenlijk wilde ik de politie bellen, maar toch maar niet gedaan.

Met vissers heb ik geen moeite. Zij houden van de rust en weten heel goed wat ze wel of niet moeten teruggooien.
Op 17-05-2011 schreef waddenbuurtbewoner:

Wat mag bij plas Laagraven staat keurig aangegeven op een groot bord net als je vanuit Lunetten via de fietsbrug over de snelweg bent gegaan.
Wat in ieder geval niet mag zijn loslopende honden en zwemmen. Wat o.a. wel mag is dagrecratie.

Zwemmen zou ik ook zeker niet doen. De plas is vervuild. Behalve dat er materiaal op de bodem ligt, waaraan je zou kunnen bezeren, zou het mij niet verbazen dat er in het verleden chemisch afval is gedumpt.
Op 19-05-2011 schreef peter:

Laatst heb ik de politie gebeld over die lawaaiige modelboten op de Noordplas. Ze gingen gelijk kijken en en het blijkt dat de betreffende heren daarvoor netjes een vergunning hebben. De politie belde me daarover direct terug (chapeau!) en vond het overigens zelf ook wel merkwaardig, die herrie tussen al die vogels in.
Op 19-05-2011 schreef Hugo:

Goede actie @Peter! En inderdaad netjes van de politie om even terug te bellen. Ik neem aan dat de vergunning van gemeente Nieuwegein is? (en niet Utrecht)

Hugo
Op 20-05-2011 schreef maria:

Plas Laagraven valt onder Houten.
Op 21-05-2011 schreef Hugo:

Aha, nu kan ik wel wat informatie vinden op internet :)

"Het meest intensieve gebruik komt rond de zuidplas: een strandbad, een horecagebouw en een teleskibaan. Op het noordelijke terrein vinden geen structurele activiteiten plaats, wel is er ruimte voor af en toe een groepsactiviteit of evenement. Het terrein heeft voldoende capaciteit voor eventuele grotere evenementen."
Bron: http://www.recreatiemiddennederland.nl/terreinen/laagraven.html

Overigens is het volgens de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging is het in 2011 *verboden* te vissen op de laagravense plassen.
Bron: http://www.auhv.nl/Content/Vispapieren/AUHV%20vergunning%202011%20definitief.pdf