Ingezonden door: Andere Peter
16-05-2011

Konijnenplaag?

Ik loop al jaren hardlooprondjes in de omgeving en ik weet dat er ten zuiden van de stad veel wilde konijnen zitten. Maar wat ik vandaag zag deed mij versteld staan. Het was rond 21:30 uur, dus tegen zonsondergang.

Op het fietspad langs de Noordelijke Plas Laagraven, op het stukje van 300 meter tussen de kruising met de Wayensedijk en het fietsviaduct over de A12 stikte het echt van de konijnen. Ik ben gestopt met tellen toen ik er 100 had gezien. Ik was er op doorreis, ik ben niet gestopt en niet van het fietspad afgeweest. Meer dan de helft van de konijnen was piepjong, kleiner dan mijn hand.

Heeft iemand enig idee waarom er daar nu zoveel zitten? Ik kom ook al jaren op de industrieterreinen daar, dus ik weet wel dat er altijd heel wat konijnen zitten. Maar ik heb er bij lange na nooit zoveel gezien.

Reageer op deze inzending
Op 16-05-2011 schreef Buschauffeur:

Waarom zijn veel konijnen nu meteen weer een PLAAG?
Wie heeft er last van die beestjes?
Je kunt ook spreken van een TEKORT aan natuurlijke vijanden, waardoor er dit jaar weer fijn veel van die lieve konijntjes zijn.
Er is maar n levensvorm op deze aardkloot die als plaag beschouwd zou kunnen worden........
Op 16-05-2011 schreef Maurice:

Tja, het kan raar lopen. Nog niet zo lang geleden was er sprake van dat de konijnen praktisch waren uitgestorven in Nederland, en ik zag ze ook erg weinig in de natuur. Gisteren was ik op landgoed Beerschoten bij de Bilt, en daar struikelde je over de beestjes, ik heb er tientallen gezien daar. Blijkbaar hebben de konijnen zich vermenigvuldigd als konijnen...
Op 16-05-2011 schreef Tja:

Ik heb ze ook gezien! Als langsfietsende fietser vond ik het een hartstikke leuk gezicht, maar ik denk dat de tuinders in de omgeving er minder blij mee zullen zijn.

Een bord 'Kijk uit over overstekende konijnen' zou trouwens geen overbodige luxe zijn... (Vanuit konijnenperspectief gezien dan.)
Op 17-05-2011 schreef Andere Peter:

Buschauffeur, het zijn leuke beesten en ik vind het leuk dat ze daar zitten. Maar als je er op 300 meter elke 3 meter eentje ziet, dan kun je wel van een plaag spreken. Bij dit soort dieren moet je ervan uitgaan dat er nog ewen veelvoud zit van wat je waarneemt. Het is een heel peloton.

Zodra er gevaar dreigt vluchten ze van de open vlakte ten westen van het fietspad naar de begroeiing ten oosten ervan. Onder de bramenstruiken zijn ze veilig ejn hebben ze bewegingsruimte.

Te weinig vijanden? Hmmm zou kunnen. Maar hoewel ik al 10 jaar verschillende keren per week daar langskom heb ik juist dit jaar voor het eerst enkele roofvogels waargenomen.

Als niemand een betere verklaring heeft, dan verbind ik de explosie van konijnen met het feit dat de ongeving van die Noorderlijke plas de laatste jaren steeds natuurlijker is geworden. Een paar jaar geleden was het braak liggend terrein met drijfzand. Volgens mij is dit de eerste lente zonder grootschalig menselijk ingrijpen.
Op 17-05-2011 schreef anus:

de buschauffeur is een zeikerd
Op 18-05-2011 schreef Buschauffeur:

Ok, ik moet, net als iedereen, wel eens naar het toilet. Ik begrijp echter niet wat dat met het onderwerp te maken heeft.

Dat Andere Peter om de drie meter een konijn waarneemt en gelijk de conclusie trekt dat het hier om een 'plaag' gaat is interessant.
Wanneer er om de drie meter een mens langs loopt hebben we gewoon 'druk verkeer', maar wanneer het om konijnen gaat is het dus direct een plaag.
Ik kan hem dan ook verzekeren dat we al erg lang met een 'mensenplaag' kampen.
Ik zou me dan ook niet te druk maken om al die grasetertjes.
Reigers, aalscholvers en andere consumenten van klein gedierte zullen het allemaal wel weer intomen.
Op 18-05-2011 schreef paling:

Ik loop al sinds 1987 in die omgeving hard en ik weet niet anders dan dat het daar barst van de konijnen...
Op 18-05-2011 schreef robb:

Konijn is toch best lekker om te eten??
Op 18-05-2011 schreef Elly:

Ik hoor nog niemand die cht last heeft van de konijnen (of viel iemand erover bij het hardlopen?).
Ik heb meer last van de honden, maar dat mag je geen plaag noemen...
Wacht maar rustig af, over een maandje liggen er weer allemaal lijkjes van de myxomatose of een andere enge ziekte...het aantal konijnen verschilt daardoor sterk van jaar tot jaar.
Je zou myxomatose de natuurlijke vijand kunnen noemen, maar ik vind de mens ook een goede kandidaat.
Op 19-05-2011 schreef Andere Peter:

@Paling: zoveel als nu hebben er de laatste 15 jaar nog nooit gezeten.
Op 19-05-2011 schreef Andere Peter:

Wat een gezeur over dat woorddeeltje 'plaag' zeg. Dat ik nota bene met vraagteken plaatste. Zelfs nadat ik aangaf dat ik het juist wel leuk vind gaat het door.

Het is de vrijheid van de schrijver om een beetje creatief met woorden om te gaan, ja? Je hoeft niet alles zo letterlijk op te vatten. Ik had kunnen spreken van konijnenpeloton. Dan had er vast een gezegd dat ze niet kunnen fietsen. Ik had kunnen spreken van een konijnentsunami. Dan had er vast eentje geroepen dat deze konijnen in de praktijk helemaal niets wegspoelen. Ik had kunnen spreken van een konijnenexplosie. Dan had vast een IRA-slachtoffer dit kwetsend gevonden. Ik had kunnen spreken van konijnenorgi e, maar dat had het filter vast niet overleefd.
Op 19-05-2011 schreef Nol:

Laatst reed ik er ook langs met de scooter rond 23:00, het was all donker en reed via het rode fietspad naar Lunetten.
Ineens sprongen er overal konijnen vandaan waarbij ik er ineens 1 onder me wiel kreeg.
Dit had ik nooit verwacht, het waren er zeker wel honderden!
Op 19-05-2011 schreef Hugo:

We kunnen Nol toevoegen als een van de natuurlijke vijanden van konijntjes ;-)

Ik heb wel vaker roofvogels in de buurt gezien maar dan meer aan de kant van Galecop. Zou het stoer vinden als ze meer deze kant op komen!
Op 20-05-2011 schreef Andere Peter:

@Hugo. Ik heb daar af en toe wel eens een roofvogel gezien, de laatste tijd. Op het industrieterrein Laagraven zitten een paar wilde fazanten, ook leuk.
Op 21-05-2011 schreef Zorro:

Voor de liefhebbers van konijn: even een stukje fietsen, richting Bunnik.
Tegenover Oud Amelisweerd heb je aan de provinciale weg de gerestaureerde boerderij, c.q. restaurant en winkel met de naam "Vroeg" (www.vroeg.nl).
Daar verkopen ze in de winkel uitstekende op limburgse wijze (in het zuur) gestoofde koijnen om mee te nemen. Heerlijk! zzz
Op 29-05-2011 schreef Hippo:

Er komen zoveel konijnen als er ruimte voor is. Komen er erg veel, dan zullen er ook meer natuurlijke vijanden (sommige marterachtigen, vossen, roofvogels) komen die de stand een beetje zullen beperken.
Of er komen er teveel en dan zal de populatie weer last krijgen van ziektes waardoor het aantal teruggebracht wordt.
Daarna is er dan weer meer ruimte voor een bevolkingsexplosie, en zo gaat dat door.