Ingezonden door: Margje
12-08-2011

Derde woonlaag

Wij overwegen een derde woonlaag te bouwen op ons huis (soort: Tirol, de smallere variant). Wie heeft er tips en info voor ons? We zijn nog in de oriŽnterende fase, dus we horen graag jullie ervaringen, ideeŽn ect.!

Reageer op deze inzending
Op 14-08-2011 schreef Hans G.:

Laat een goede aannemer langskomen die een fundering onderzoek doet; zo'n verbouwing is een flinke belasting op de fundering.

Daarnaast zou je ook navraag kunnen doen bij de gemeente over de bodem en informatie van de project ontwikkelaar / aannemer betreft de fundering.

Gaan je muren scheuren omdat je fundering het niet trekt kun je je huis afbreken; en met een beetje pech de buren ook.
Op 16-08-2011 schreef Hugo:

Wij hebben ook lang gewikt en gewogen over een 3e woonlaag. Op dit moment ligt het plan in de ijskast.
Wat we wel gedaan hebben is gewoon bij mensen aanbellen die net zo'n woonlaag hebben aangebouwd.
Veel mensen zijn enorm vriendelijk en wilden ons best laten zien hoe eea er uit ziet na zo'n verbouwing.
Wat ons opviel is dat er eigelijk niet 1 standaard manier is waarop de operatie wordt uitgevoerd. Iedereen heeft het weer subtiel anders. Het best is het te zien aan de schuine raampje bij het uiteinde van de eerder kap.. Sommigen laten dat schuin en sommige plaatsen een nieuw, recht, raam. .
Op 16-08-2011 schreef Margje:

Beste Hans en Hugo,

Bedankt voor jullie reactie!

Zijn die funderingen niet gelijk? Ik meende dat deze huizen gebouwd zijn, met het idee, dat er nog een verdieping bovenop kon? We willen wel een aannemer langs laten komen (eerst een paar voor de offertes ;-) ), dus dan zullen we die vraag meteen meenemen!!!

Onze volgende stap is idd aanbellen bij zulke huizen. Aan de buitenkant hebben we gezien, dat er veel mogelijk is (heb er zelfs al 2 gezien met balkon aan de achterkant!) , dus ik ben benieuwd. Hugo, mag ik zo brutaal zijn om te vragen, waarom het in de ijskast ligt? Heeft het met de bouw zelf te maken?
Op 16-08-2011 schreef Ben Bergbewoner:

De huizen aan de Tankenberg hadden aanvankelijk als optie om de derde woonlaag deels als een aparte dakopbouw uit te voeren, met een balkon voor en een achter. Veel bewoners hebben die dakopbouw inmiddels laten vervangen door een echte verdieping, waarbij het achterbalkon kwam te vervallen. De meeste huizen hebben dat inmiddels. Aan de buitenkant zijn er kleine verschillen in uitvoering, en de binnenkant is overal heel anders.
Bij de redactie zijn wel ťťn of twee adressen bekend waar je even mag komen kijken.
Op 16-08-2011 schreef Elly:

De huizen op Tirol zijn voor een groot deel al met een verdieping extra. De fundering is daar ruim genoeg voor, weet ik me te herinneren uit een praatje van een aannemer uit de tijd dat de woningen van huur- in koopwoning overgingen.

Het geeft een enorme puinhoop, kost ongeveer een ton, oh nee, nu in euro's zal dat een halve zijn, en afhankelijk van je buren kun je al of niet de bovenste verdieping ook weer uitrusten met een schuin raampje. In ons blokje (van 4) hebben ze dat recht gemaakt, dus zullen wij dat ook moeten doen als we ooit zouden besluiten op te hogen. Voordeel is dat je een hogere kamer krijgt. Je kunt ook aan de achterkant een balkon laten maken zoals ze op numeer 89 of daaromtrent hebben gedaan. Maar iedereen is heel blij met de extra ruimte voorzover ik weet. En dat kan ik me voorstellen want met 4 personen in zo'n huisje wonen is knap benauwd....
Op 17-08-2011 schreef Simone:

Nog een tip. Bij de gemeente kun je altijd de bouwvergunningen opvragen die anderen hebben ingediend. je kunt ze dan ook laten kopieren en meenemen naar huis. Als je buren hebt met precies hetzelfde type huis en een opbouw kan zo'n bouwvergunning veel inspiratie opleveren. ook zie je dan de eventuele kritiek van de gemeenteambtenaar op het plan. Wij hebben dit gedaan bij de plannen voor een dakkapel. We zijn toen ook nog even bij de buren gaan vragen hoe de dakkapel en het bouwbedrijf beviel. En bij de dakkapellenbouwer hebben we korting bedongen omdat hij de tekening toch al in het bestand had (hij had een goede offerte, dus kiezen voor dezelfde bouwer was handig)
Op 17-08-2011 schreef Ben Bergbewoner:

De bouwtekening die meegezonden werd bij de aanvraag voor de bouwvergunning, werd aanvankelijk afgewezen. Dit terwijl de constructie van de buitengevel exact gelijk was aan die van de buren. De constructietekenaar heeft vervolgens dezelfde tekening ingediend met daarbij de woorden "Maten als belendend". Deze tekening werd goedgekeurd.
"Maten als belendend". Onthou die toverspreuk.