Ingezonden door: Al de Coole
04-12-2011

Helikopter bijna dagelijks (nachtlijks) boven Lunetten

Wie weet waarom er de laatste tijd zo vaak een helikopter boven Lunetten hangt, vaak midden in de nacht, waardoor wij niet kunnen slapen?

Reageer op deze inzending
Op 04-12-2011 schreef Marni:

Precies hetzelfde vroeg ik me vanavond aan tafel nog af. Het is nooit zo erg geweest als nu, en ik kan werkelijk geen zinnige reden bedenken waarom er zo vaak 's avonds laat over een woonwijk gevlogen moet worden.

Ik vind het een onheilspellend geluid, heel akelig, en het stoort me behoorlijk. Maar ik heb geen idee waar je dit zou moeten aankaarten.
Heeft iemand suggesties?
Op 04-12-2011 schreef Helikoptertje:

Afgelopen nacht kwam ik in Lunetten terug van het uitgaan. Daarbij heb ik nog even op straat gestaan en even gepraat en toen naar huis gegaan.
Ik heb van kwart over 3 tot bijna 4 uur buiten gestaan in Lunetten en die Helikopter bleef rondjes over de wijk heen vliegen en maakte behoorlijk wat lawaai.

Het is inderdaad bijna elke nacht raak met de heli's die overvliegen, ik ben zelf ook wel benieuwd wat het nut ervan is.
Op 04-12-2011 schreef Maurice:

Ik hoor de helikopters ook regelmatig, maar ik word er gelukkig niet wakker van. Vanavond waren ze er ook, maar dat was vanwege relschoppende FC Utrecht aanhangers.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/409840/waarschuwingsschoten-bij-rellen-fc-utrecht.html
Op 04-12-2011 schreef Wimvd:

Ik zou de politie bellen (geen spoed). Ook al kunnen ze er misschien niets tegen doen op dit moment, als veel mensen klagen, gaat de piloot misschien nadenken voordat ie weer de lucht in gaat en ons wakker maakt.
Op 05-12-2011 schreef San:

De politie zal je waarschijnlijk geen verklaring geven. Wat je wel kan doen is de gemeente bellen en informeren, eventueel zelfs vermelden dat het illegaal is om onnodig snachts boven woonwijken te vliegen.
Op 05-12-2011 schreef Lotte:

Na telefoongesprekken met de KLPD heb ik begrepen dat de politie helikopters vaker inzet (met name ' s nachts) om inbrekers te vangen. Als de politie het op de grond niet alleen afkan worden nachthelikopters ingezet omdat het makkelijker zoeken is en er weinig/geen mensen op straat zijn ' s nachts. Dat daarbij dan mensen wakker worden gemaakt is dan erg jammer zeggen ze. Je kan bellen met de KLPD 020-5025695 en een klacht indienen. Je kan ze 24 uur per dag bellen.
Op 05-12-2011 schreef Ellen:

Als ik moet kiezen tussen helikopterlawaai of een inbreker in mijn huis, kies ik voor de helikopter.
Ik vind eigenlijk wel dat de politie er een goede reden voor heeft. Als de politie dat niet zou doen, wordt er weer geklaagd dat de politie te weinig doet.
Op 05-12-2011 schreef Mya:

Helemaal mee eens met Ellen! Beter te veel van de politie dan te weinig. Misschien zijn oordopjes een idee?
Op 06-12-2011 schreef Hippo:

Dit is het 'Donkere Dagen Offensief' (sic).

Zie hier voor meer informatie: http://www.kombijdepolitie.nl/Actueel/Pages/Politiebegint%E2%80%98donkeredagenoffensief%E2%80%99.aspx

En hier: http://www.destadutrecht.nl/misdaad/nieuws/2765/politiehelikopter-cirkelt-vaker-boven-utrecht

Die heli laatst om half vier 's nachts was ongetwijfeld niet gewoon een paar controlerondjes aan het vliegen, want dat gebeurt vooral in de schemering.
Het is alleen jammer dat je niet kunt achterhalen wat er nou precies aan de hand was.
Op 06-12-2011 schreef Wimvd:

Wel, ik heb toch een andere mening. Ik krijg juist een onprettig gevoel als er steeds een helicopter boven me ronkt. Het geeft me niet bepaald een veilig gevoel, eerder het tegenovergestelde. Als de politie echt hiervan afhankelijk is om inbrekers en ander gespuis op te sporen dan zijn we toch diep gezonken. Ik betwijfel of dat wel zo efficient is, maar ben natuurlijk maar een leek op dit gebied.
Op 07-12-2011 schreef Marni:

Iedereen bedankt voor het uitzoeken en meedenken! Ik voel me al geruster nu ik weet waar die helicopters voor dienen.
Nog pas hebben ze bij het huis pal tegenover ons proberen in te breken, dat voelt toch wat onveilig. Dus van mij mogen ze vliegen als zo de pakkans vergroot wordt, ik doe die oordopjes wel in.

P.S. @Helicoptertje: misschien hielden ze jou wel in de peiling zo midden in de nacht ;-)
Op 07-12-2011 schreef coen:

Het is ook altijd wat he...

Een politieheli zorgt ervoor dat agenten op de grond geen halsbrekende (letterlijk) toeren uit hoeven halen om inbrekers, vandalen of benzinedieven te achtervolgen, maar op veilige afstand kunnen volgen.

Persoonlijk heb ik er geen last van, wel ben ik benieuwd wat er aan de hand is als ze vliegen, maar dat is meer nieuwsgierigheid.
Op 07-12-2011 schreef Heidy Varkevisser:

Ook boven Tolsteeg/Hoograven is dit het geval.
Je wordt er helemaal gek van.
Rustig slapen is er niet meer bij.
Hij blijft maar heen en weer vliegen.
Op 07-12-2011 schreef hein:

Volgens mij is het een trauma helicopter die naar de nieuwe (landelijke) plek bij het UMC vliegt.
Op 08-12-2011 schreef K. Peter:

Hé gelukkig hadden we weer wat te zeuren!

Zullen we het binnenkort eens hebben over alle bussen, brandweerwagens en treinen die 's avonds laat Lunetten aandoen?

Weg met de Euro! Ik wil de Lunetto terug.
Op 09-12-2011 schreef Cris:

http://www.helihinder.nl

Laat zien dat u ons steunt in de strijd tegen helihinder
Op 09-12-2011 schreef trudel:

Ik vraag me af of er nog meer mensen zijn die ook last heeft van die fijne jeugd die het nodig vind om s,avonds laat tot snachts hier op zevenwouden onder het parkeer dek zo kelere herrie te maken met hun auto,s en geschreeuw is zo fijn als je daar wakker van wordt en niet meer in slaap kan komen en dat is nu niet voor het eerst woon hier nu drie jaar en het is een poos rustig en dan begint het gezeik weer.
Op 09-12-2011 schreef Hippo:

@hein: het is NIET de traumaheli, het zijn echt politieheli's.
Op 09-12-2011 schreef Robb:

Ik heb nog steeds last van pokkekatten die snachts jankende geluiden maken.
Op 09-12-2011 schreef Pyama:

Het leek me al dat anderen in Lunetten vragen over de helikopter zouden hebben. daarom kwam ik op de site kijken.
@hippo Weet je ook waarom de politie het nodig vindt om bijna elke avond van die controlerondjes te vliegen in de schemering? Het is precies op het tijdstip dat ons kind gaat slapen en telkens als de helikopter over vliegt, wordt hij weer even wakker. Het lijkt me echt overbodig, zoveel als dat ding overvliegt rond acht/negen uur 's avonds.
Op 10-12-2011 schreef R:

er is op het nieuws geweest dat er 5mnd lang een helikopter boven utrecht blijft vliegen omdat er veel wordt ingebroken en ik woon ook in lunetten en heb er totaal geen last van heb meer last van al die zandwagens en traktoren.. die maken meer herrie dan die helikopter
Op 11-12-2011 schreef waddenbuurtbewoner:

Als die helikopter rond vliegt vanwege het aantal inbraken, waar was die dan vannacht toen mijn tuinhek werd gestolen? Hij was aardig zwaar en dat was waarschijnlijk de reden dat ik hem, welliswaar beschadigd, terug vond. Daar had geen helikopter voor nodig. :)
En hoe kun je zien of iemand inbreekt vanuit de lucht? Straks wordt ik opgepakt, omdat ik er iets te lang overdoet om mijn klemmende deur te openen.

@R
Je hebt gelijk, de zandwagens, tractoren e.d. veroorzaken ook aardig overlast. maar wat te denken van die bladblazers, mechanische vegers e.d.?
Op 11-12-2011 schreef K. Peter:

Het lijkt mij dan een goed idee om een nieuw platform op te richten: LLNB. Laat Lunetten Niet Bladblazeren.

Wat zou zo'n helikopter eigenlijk voor een uitstoot veroorzaken? En lawaai? Ook al. Misschien kunnen alle Lunettenaren een mail sturen naar de tweede kamer om te protesteren tegen deze oneigenlijke verbreding van het luchtruim en de verlaging van de doorvliegsnelheid naar bijna nul luchtmijl per uur.
Op 13-12-2011 schreef rene:

Ik kreeg vandaag reactie van de Luchtvaartpolitie, alwaar ik via helihinder.nl een melding had gemaakt van geluidsoverlast.
Dit is de reactie:

"Helikopter ondersteuning wordt vooral aangevraagd naar aanleiding van een incident of gebeurtenis waarbij elke keer duidelijk een afweging wordt gemaakt of de helikopter een meerwaarde heeft. Preventief vliegen met een politiehelikopter wordt minimaal toegepast overdag en in de avonduren, maar absoluut niet in de nacht.

Ook wij vinden nachtrust belangrijk en zijn ons er van bewust dat u daarin door het helikopter geluid gestoord kan worden. De ernst van de incidenten, denk bijvoorbeeld aan een achtervolging, overvallen en woninginbraken met zicht op een of meerdere daders maakt dat wij wel tot inzetten van de helikopter overgaan, dus ook in de nacht.

Door het gericht inzetten van de politiehelikopter met een warmtebeeldcamera worden er wekelijks daders op heterdaad aangehouden die anders door de politie op de grond niet gevonden zouden zijn.

Ik hoop dat u met bovenstaande uitleg een beter beeld heeft gekregen van het inzetten van de politie helikopter. U kunt er vanuit gaan dat wij klachten meenemen in de overweging tot het inzetten van de politie helikopter in relatie tot de overlast die dit met zich meebrengt. "

Positieve punt; klachten worden meegenomen! Dus als je die hebt, niet hier klagen maar bij de instanties die de klachten behandelen. Via helihinder.nl
Op 13-12-2011 schreef R:

@waddenbuurtbewoner
die bladblazers veroorzaken geen trillingen die zandwagens en tractoren wel het begint al om half 7 in de ochtend tot soms wel 00.00u soms toeteren ze naar elkaar als sein .... maar mensen we kunnen allemaal wel gaan klagen e.d we schieten er toch niks mee op de staat en de gemeente en prorail doen toch wel wat ze willen
Op 15-12-2011 schreef waddenbuurtbewoner:

@R
Ik woon in de Waddenbuurt en weet welk overlast het bouwverkeer geeft.
Op 17-12-2011 schreef Hippo:

@Pyama: ze vliegen rond die tijden omdat dat relatief de minste last geeft (minder dan wanneer ze om 23. uur zouden vliegen).
Het vervelende van die rand van de avond, is dat dat voor veel kinderen inderdaad net bedtijd is.
Bedenk wel dat ze niet zomaar even een paar rondjes komen vliegen, dan is er al een melding dat er iets loos is.
Op 19-09-2012 schreef Anja:

@ pyama: mijn kleintje lag vorig winter ook regelmatig wakker van de helicopter. zielig voor haar, zenuwslopend voor mij. oordopjes zijn voor mijzelf geen optie, want dan hoor ik de kleine niet meer.

ik heb me zwel eens afgevraagd of de politie geen drones kan inzetten: minivliegtuigjes. die kunnen op afstand bestuurd worden, maken veel minder herrie en laten toch suveillance toe vanuit de lucht. extr avoordeel: de inbreker hoort ze ook niet en weet niet dat hij in de gaten gehouden worden, kunnen ze hem nog makkelijker vangen ook.
Op 23-10-2012 schreef Altijdwat:

Waarom is er weer commentaar op de werkzaamheden van de politie! Omdat er een helikopter lawaai maakt. Mensen denk eens na, een helikopter gaat niet voor niets de lucht in!! Wat is belangrijker, u nachtrust of hulp als u die nodig heeft. Het is heel makkelijk om commentaar te geven omdat de helikopter gelukkig niet voor u hoeft vliegen !! Het is voor u te hopen dat dat ook nooit hoeft te gebeuren.
Op 12-02-2013 schreef Bobbie:

Waarom is er altijd weer gezeur over die heli. Je kan je beter druk maken over al die kleine crimineeltjes,waarvan ik, om iet te discrimineren, maar zeg dat ze allemaal groen zijn. Deze groene crimineeltjes zijn er namelijk de oorzaak van dat de politie steeds vaker moet surveilleren vanuit de lucht.
Op 08-04-2013 schreef Occupy fruitbuurt no:

Boven de wijk Ondiep wordt ook met grote regelmaat met een politiehelikopter gepatrouilleerd.
Mij is verteld dat dit in verband is met het zoeken naar eventuele wietplantages, ze zoeken via de lucht met warmte sensoren.
Maar dat het hinderlijk is dat nachtvliegen blijft een feit.
Vele kinderen in de wijk hebben nachtrust te kort door die herrie waardoor school prestaties achterblijven.
Kan de politie daar ook niet iets aan doen dan?