Ingezonden door: mirna
28-05-2012

honden

Wie heeft vrijdagavond 25 mei rond 23.00 uur gezien dat een hond een andere hond aanviel? Het gebeurde op het voetbalveldje in de buurt van Tirol. Er kwamen veel mensen hun huis uit om te kijken. Graag zou ik wat horen van getuigen of van de eigenaren.
Het hondje dat aangevallen werd, was zwaargewond....

Reageer op deze inzending
Op 28-05-2012 schreef M. Cat:

Heel zielig wat er gebeurd is, maar uw hond en die andere hond hadden niet eens op dit voetbalveldje mogen zijn. Voetbalveldjes zijn verboden voor honden, die hebben hun eigen speelveldjes.
Op 28-05-2012 schreef mirna bosboom:

Om bij het honden-beep-/speelveldje te komen, moet je langs het voetbalveldje. Daar is niks aan te doen. Aangelijnd, wat mijn hond was, mag dat trouwens sowieso.
Ik wil graag in contact komen met de eigenaresse van de andere hond of met eventuele getuigen.
Meerdere mensen zijn uit hun huis/tuin gekomen om te kijken en te helpen. Dus er zijn getuigen. Ong. 20 minimaal.
Op 28-05-2012 schreef mirna bosboom:

Mocht de eigenaresse zich niet willen melden omdat ze bang is dat wij zullen eisen dat de hond afgemaakt moet worden ofzo, dan kan ik haar gerust stellen: dat is niet zo.
Op 30-05-2012 schreef elsje :

maar hoe is het inmiddels met de gewonde hond ??
Op 05-06-2012 schreef Belle:

Helaas ben of ken ik geen getuige. Wat een narigheid.

Het valt me wel op dat er de laatste tijd veel 'gevaarlijke' hondenrassen opduiken in Lunetten. Franse bulldogs, staffords, pittbulls en variaties/kruisingen daarvan (met excuses voor het waardeoordeel; het zijn mensen die deze honden willen hebben, ze fokken, ze (niet) opvoeden laten loslopen!).

Omdat wij in ons gezin een ernstig ongeluk hebben meegemaakt met een loslopende agressieve hond zijn we nogal op onze qui vive en ik spreek dan ook iedereen vriendelijk maar beslist aan over zijn loslopende hond. Dat wordt doorgaans niet gewaardeerd en niet begrepen. Zelfs als ik uitleg waarom ik het belangrijk vind!

Een probleem is dat het hondenbeleid niet bekend is bij de hondenbezitters. Mede daardoor komen er op intitiatief van bewoners op bepaalde plekken Verboden voor honden-bordjes (bijv. aan de Liemers) waardoor het lijkt alsof alleen daar waar bordjes hangen geen honden mogen komen, en elders wel.

Maar het klopt wel degelijk dat honden in Utrecht niet mogen loslopen en niet op kinderspeelveldjes mogen komen, zelfs niet aangelijnd:
http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=33455

Dus de plek van de hondenspeelweide bij Tirol is vreemd gekozen, als je er alleen via een een trapveldje kunt komen.

Excuses dat ik nu naast de vraag verder ga emmeren, maar ik ben nu eenmaal bang voor meer ongelukken en durf mijn kinderen om die reden nauwelijks alleen buiten te laten spelen. En als een vriendelijke, verantwoordelijke hondenbezitter me tips kan geven hoe ik eigenaren van loslopende honden het best en het meest succesvol kan benaderen, dan hou ik me aanbevolen.

Belle
Op 05-06-2012 schreef Buschauffeur:

Zie, in dit verband ook eens:
http://www.lunetten.nl/pub/varia/view_varia.php?id=318
Op 09-06-2012 schreef mirna bosboom:

Met het hondje gaat het nu heel erg goed. Na een zware operatie en een 5tal dagen opname is er niet veel meer te merken van de aanval. Er zijn nog eeen aantal korstjes en wat hechtingsdraadjes zichtbaar.
De eigenaar van de `dader` heeft zich gemeld. En heeft aangegeven de schade, middels zijn verzekering, te vergoeden.

Ben verrast door alle medewerking die er gegeven is om dezre zaak op te lossen. Ik heb veel medewerking ondervonden van bewoners van Luneeten en uiteindelijk ook van de baasjes van de `daderhond`.

Bedankt voor de medewerking allen!
Op 14-06-2012 schreef Luc:

Rot voor het aangelijnde kleine hondje dat het slachtoffer was, en ook voor de eigenaar die zich rot geschrokken zal zijn! Deze keer was het een hond, maar de volgende keer is het misschien iets anders.

Loslopende honden zijn een behoorlijk punt van irritatie in de wijk, vooral bij kinderen en ouders die gebruik maken van de sportveldjes en na afloop de hondenpoep weer van zich af moeten spoelen. Van sommige hondeneigenaren hoef je geen respect te verwachten: een vriendelijk verzoek om de hond niet op het voetbalveldje bij de Wadden/Beatrixpark te laten rondrennen, aan een hele grote, stevige mevrouw met dito hond, leidde tot een belachelijk asociale reactie van haar kant. Gescheld, "er staan hier geen bordjes", en ander "Ich habe es nicht gewusst"-achtige verontschuldigingen (met een zeer boze ondertoon) terwijl mijn zoontje van 6 nog stond te brullen omdat de hond hem omver gelopen had. Helaas zorgen dit soort individuen voor een slechte reputatie voor hondenbezitters in het algemeen, en ben je extra op je hoede als er weer een losloper aankomt. De zogenaamde rotte appels, die het waarschijnlijk nooit zullen leren.

Doe de kinderen een lol, en hou (voor zover je dat nog niet doet) je hond aan de lijn op plekken waar kinderen spelen, en ruim (voor zover je dat ook nog niet doet) de hondenpoep op. Immers: de baas is verantwoordelijk voor het gedrag van de hond.
Op 14-06-2012 schreef mirna:

Bedankt voor alle reacties die ik tot nu toe gekregen heb.

Het aangevallen hondje is door het oog van de naald gekropen. Na een zware operatie en een paar dagen opname in het UMC, is hij weer 'als nieuw'.

Inmiddels is er gelukkig ook contact geweest met de eigenaar van de dader. De kosten kunnen waarschijnlijk op zijn verzekering verhaald worden.

Zoals het er nu naar uitziet is het dus: eind goed al goed!Op 14-06-2012 schreef Buschauffeur:

Ik neem aan dat hier de Diergeneeskundige Faculteit wordt bedoeld, want volgens mij zijn huisdieren streng verboden in het Universitair Medisch Centrum.
Op 14-06-2012 schreef jolan:

Fijn dat alles goed is gekomen.

Ik wil nog wel reageren op enkele opmerkingen over hondenbezitters en loslopende honden. Inderdaad, alleen op de hondenuitlaatgebieden laat je je hond los. Maar neem nu het gebied op de dijk bij de volkstuinen. Dit is een honden uitlaatgebied. Hier mogen de honden los. Dit pad is tevens erg geliefd bij joggers. Niet elke jogger reageert vervelend op de aanwezigheid van de loslopende honden, maar en aantal ook wel. Dan denk ik wel eens, ga dan aan de overkant van het water lopen, waar de honden niet los mogen, wanneer je zo bang bent voor honden. Tis een kwlein stuk van de polder waar je de honden echt los kunt uitlaten. Het overgrote gebied is voor aangelijnde honden. Hondenbezitters moeten hier rekening meehouden, absoluut waar en de hoinden ook daar aanlijnen. Maar tevens mogen hondenbezitters verwachten dat mensen accepteren dat er gebieden zijn waar de hond los mag. Houd je niet van honden of ben je bang, mijd dan dat stuk. Leven en laten leven
Op 15-06-2012 schreef mirna:

@buschauffeur: Ja die bedoel ik.
Op 18-06-2012 schreef Rob:

Er lopen gewoon een aantal honden los in het park of in de wijk en hun baasje is vaak nergens te bekennen mijn hond is al 2x aangevallen door een hond(en) en de baas was er niet nu is mijn hond vals geworden naar andere honden... toen mijn hond nog niet was gebeten was het een hele lieve hond en kon die los waar die los mocht nu kan dat niet meer en voor de mevrouw meneer die zegt dat de honden niet op het voetbal veldje mag heb je wel is de speelweiden gezien voor honden? gras staat heel hoog in heel het park...
Op 21-06-2012 schreef Luc:

Wacht even Rob, insinueer jij nu dat, omdat het gras hoog is, honden dús op de voetbalveldjes mogen rondrennen, -beep-en en kinderen lastig mogen vallen? Dat zegt meer over jou als hondeneigenaar dan dat het over je hond zegt. Maar misschien interpreteer ik het niet juist.

Als je het niet eens bent met het maaibeleid van de gemeente: neem contact op met Wijkcentrum Zuid. Daar kunnen ze je vast te woord staan.