Ingezonden door: Cristien
29-05-2012

De nieuwe wijze van afvalophalen in Lunetten?

Enkele Lunettenaren hebben een brief gehad, over afval scheiden
en een nieuwe manier van huisvuil ophalen.
De brief is bezorgd in het gebied tussen Simplonbaan, inundatiekanaal en de Koppel.. (ik heb deze informatie van Twitter)
Ik woon ook in dat gebied maar weet van niets (geen brief gehad).
Is hier iemand die er iets meer over kan vertellen? Bvb. Wat gaat er veranderen , wanneer gaat dat in en is dit de bedoeling voor heel Lunetten.
Als ik het goed heb begrepen komen er containers?
Op 29-05-2012 schreef Redactie:

Het gaat hierom:

http://www.utrecht.nl/hetnieuweinzamelen/

We gaan hier nog aandacht aan besteden op deze site.
Op 29-05-2012 schreef Cris:

Hartelijk dank voor de info.

Ik ben hier ECHT niet blij mee.
nog een afvalcontainer in mijn tuin vreselijk die ondingen nemen te veel ruimten in.
In leidserrijn hebben bewoners een sleutel van de ondergrondser container omdat ze altijd vol waren en in gebruik door vreemde. Nu zie ik daar heel vaak vuil naast staan omdat de container op slot is.


Op 30-05-2012 schreef QQleQ:

Bewoners van Lunetten zijn zó goed in afval scheiden, dat ze beloond worden met nóg een container. Dit is een groot onding, zeker voor de compact gebouwde wijk als Lunetten. Daarbij levert de papiercontainer geen enkele verbetering in de afvalscheiding. Ik heb nu een kartonnen doos van geringe omvang in de trapkast staan, die prima voldoet voor oud papier.
Maar de nieuwe regeling is nog zotter. Een deel van het standaard huisvuil mag straks in geen enkele container. En hier zit juist afval bij dat je niet in je huis wilt bewaren, waaronder etensresten. Dit afval moeten de wijkbewoners maar zelf ergens opslaan en ook zelf naar een afvalinzamelpunt brengen. In plaats van af en toe een doosje papier naar een inzamelpunt brengen, sjouwen we straks met z’n allen met een vuilniszak stinkende zooi over straat. En daar hadden we toch juist de vuilophaaldienst voor ?!
De gemeente Utrecht slaat door in haar beleid t.a.v. afvalscheiding, én verontachtzaamt tegelijkertijd een belangrijke taak. Ik verwacht dat hier geen draagvlak voor is. Dus hebben we over een tijdje massaal gedumpte papiercontainers in de wijk, papiercontainers die gebruikt worden voor opslag van restafval, of grijze containers waar gewoon als vanouds alles in weggekieperd wordt. Leve het huisvuil.
Op 30-05-2012 schreef Robb:

Daarom wil ik in leidsche rijn nog niet dood gevonden worden.
Op 30-05-2012 schreef Jacqueline:

Ik heb deze brief ook gekregen. Ik ben absoluut niet blij met de regeling, die volgens mij gewoon doorgaat, ook als het merendeel van de wijkbewoners tegen zou zijn. De grijze kliko wordt per 1 september gebruikt om plastic in te doen. Het huisvuil moet dan weggebracht worden naar een ondergrondse container op 150 m afstand van je woning. Nou dat gaat volgens mij helemaal verkeerd! Ik zie het al voor me: stinkende containers met huisvuil ernaast omdat ze vast en zeker niet op tijd geleegd worden. Gevolg: heel Lunetten een grote stinkende wijk. Ik vind het prima om afval te scheiden, doe dat al jaren. Maar laat me dan het plastic naar een container brengen, en laat de grijze kliko gewoon voor het huisvuil.
Op 30-05-2012 schreef Cris:

En waar laat ik het restafval dan? Moet ik dat in een vuilniszak stoppen in de tuin(nog meer troep) zodat de katten de zak kan openscheuren.
Of voor elk beetje naar de container lopen.


Op 30-05-2012 schreef john:

Deze manier van inzamelen slaat helemaal nergens op.
heel lunetten wordt een groot containerpark als er binnen 150 meter een stortplaats moet zijn.
Waarschijnlijk zullen ze alleen minder vaak langs komen en zo kosten besparen.
Dit terwijl wij minimaal hetzelfde blijven betalen.
Mij lijkt het beste gewoon alles in de grijze container blijven gooien en laat de gemeente het dan zelf maar uitzoeken.
Op 30-05-2012 schreef Maurice:

@Chris: Er is weinig verschil met zoals het nu gaat. Je verzamelt het restafval nu ook al tot woensdag de vuilniswagen komt. Maar ipv dat je het woensdag buiten zet kan je het elke dag brengen naar de restafvalcontainer die maximaal 150 meter van je huis verwijderd is.

@john: Misschien is het je niet echt opgevallen, maar die afvalverzamelpunten zijn er allang, alleen zijn ze nu voor papier en glas, en worden ze dan voor restafval...
Op 30-05-2012 schreef Cris:

@ Maurice: je vergis je, er komt een container bij maar niet voor restafval.
Dat afval moet naar de container in de buurt worden gebracht. Dus of in een vuilniszak in de tuin of in NOG een prullenbak erbij. Of ga jij voor elk stukje afval naar de containers lopen.?

En inderdaad er zijn wat van die foei lelijke bakken voor kranten enz. In de wijk maar dit is totaal iets anders.

Op 31-05-2012 schreef Maurice:

@Chris: Nee, je krijgt geen kliko voor het restafval, maar gebruik je nu je grijze kliko direct voor je restafval? Wordt-ie daar niet erg vies van? De meeste mensen gebruiken gewoon een vuilniszak in een afvalbak, en die vuilniszak moet je nu niet buiten zetten maar naar de container brengen, net als vroeger toen er nog geen kliko's bestonden.
Op 31-05-2012 schreef Beheerder:

Er is vorige week een bewonersbrief huis aan huis verspreid waarin een proef wordt aangekondigd met een nieuwe manier van inzamelen die in Lunetten plaats gaat vinden. A.s. maandag 4 juni is er van 17.00-21.00 uur een inloopavond in de Musketon waar u informatie kunt krijgen over Het Nieuwe Inzamelen en de locatie van de ondergrondse container waar u uw restafval binnenkort kunt aanbieden. Uiteraard kunt u vragen stellen en met een van onze medewerkers van gedachten wisselen over Het Nieuwe Inzamelen. Als u de uitnodiging niet heeft ontvangen wil ik u vragen mij een mailtje te sturen dan stuur ik u de brief digitaal toe. ( s.meintser at utrecht.nl )
Op 31-05-2012 schreef Cris:

Ik doe nu het vuil in een zak en die gaat in de kliko.

Maar we hebben straks geen kliko meer voor het restafval dus ik moet die zak in de tuin laten staan en daar zit mijn probleem. Ik heb te veel katten van anderen in mijn tuin. Die kunnen dan die zak openscheuren. Ik kan moeilijk lopen en ben niet in staat om voor ieder ding naar die containers te lopen
Bovendien wil ik GEEN 3de kliko in mijn tuin. het zijn ondingen en 2 is al meer dan genoeg
Op 31-05-2012 schreef Zooitje:

Ik sluit me aan bij QQleQ... papier is zoveel makkelijker in huis te bewaren zonder dat het gaat stinken. 1x in de maand even langs de papiercontainer rijden en hopla...

Met restafval zeulen is meer gedoe... natuurlijk bestaat nu een groot deel van dat restafval uit plastic (dank u verpakkingsindustrie), maar er is nog zoveel wat uit diverse materialen bestaat (bubbeltjes enveloppen, drinkpakken, piepschuim, chips verpakkingen, alufolie, etc). En wie zit er te wachten op extra containerplekken in de wijk?

En waarom om de 3 weken ophalen van papier en plastic? Dit is voor mensen toch niet meer te onthouden. Nu zie je al dat in bijzondere weken (na pinksteren), zowat iedereen standaard op woensdag de grijze kliko aan het straat zet. En mis je 1 ophaalronde, dan kun je nog een keer 3 weken zitten wachten.

Gemeente Utrecht slaat hiermee de plank wel flink mis: pilotproject, ok, maar dan ook belonen voor goed gedrag graag!
Op 31-05-2012 schreef robb:

TRAP ER TOCH NIET IN MENSEN.
het is al jaren bekend dat afvalscheiden achteraf door het vuilnisverwerkingsbedrijf VELE malen goedkoper is dan vooraf door de burgers zelf!. Tevens blijkt dat dat afvalscheiding door het verwerkingsbedrijf ook nog eens veel beter is dan door de burgers zelf.!

ik scheid mijn plastic afval niet. Alleen kranten en tuinafval hou ik apart.

http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1954607/gemeenten-achteraf-scheiden-plastic-afval-is-beter.html
Op 31-05-2012 schreef katteneigenaar:

Ik vind het van de zotte, Ik heb twee binnenkatten en en leek de kattenbakken netjes in de grijze kliko zoals het hoort ( de meeste type kattegrid mogen niet in de bruine container). Nu moet ik dit dus in een vuilniszak doen en daarmee gaan slepen, nou ik dacht het niet dat is loodzwaar en die zakken scheuren want die houden dat niet. kan ik zeke rmet drie van die zakken gaan sjouwen en dan nog gewoon restafval...stelletje mafketels daar bij de gemeente echt waar. Bovendien is het idd duurder om gescheiden in te zamelen dan dit centraal te doen.
Ik kan 4 juni niet, maar ik ga de gemeente brief sturen dat ik weiger deel te nemen, ik stel voor dat iedereen dat doet, na een maand is het dan vanzelf over.
Op 31-05-2012 schreef Maurice:

@Chris: Voor mensen die slecht ter been zijn is dit niet een ideale oplossing inderdaad. Daar zou de gemeente aandacht aan moeten schenken.

@katteneigenaar: Er zijn ook milieuvriendelijke kattenbakkorrels die wel in de GFT bak mogen.
Op 31-05-2012 schreef Ellen:

Kan de aankondiging van de inloopavond over het nieuwe inzamelen op 4 juni a.s. in de Musketon ook in de Agenda vermeld worden?
Het is nogal een grote verandering die de gemeente in wil voeren.
Op 31-05-2012 schreef waddenbuurtbewoner:

Geen brief gehad. Geldt dit nieuwe afvalsysteem voor heel Lunetten?
Op 01-06-2012 schreef Cris:

Op 31-5-2012 schreef waddenbuurtbewoner:
Geen brief gehad. Geldt dit nieuwe afvalsysteem voor heel Lunetten?
-—•---------------------------

Ja daarom geloof ik ook niet in het verhaaltje dat het een proef is. Zou dat waar zijn dan zouden ze het echt niet zo groots testen.

We zitten in de val en kunnen er niets tegen beginnen .
@Waddenbuurtbewoner je kan op de site van de gemeente zien wanneer jouw straat aan de beurt is.

Is doe er niet aan mee, mijn klikos blijven leeg, ben niet van plan om nog meer afval te scheiden terwijl de gemeente wel de reinigings rechten in hun zak blijven stoppen.

Er staat niets tegenover alleen veel werk voor ons.
#fail
Op 01-06-2012 schreef Buschauffeur:

Tjonge, jonge, nu laat die groen en links stemmende wijk wel weer eens z'n ware gezicht zien.
Wat opvalt is dat iedere wijziging/vernieuwing een stroom van bezwaren en negatieve reacties oplevert. Niemand denkt er eigenlijk goed over na wat de voor- en/of nadelen zijn.
Laten we ze even op een rijtje zetten.
-Papier en karton werd nooit opgehaald. daar mochten we zelf mee sjouwen. Nu gaan ze het ophalen. Een plusje.
-Plastic moest je zelf maar naar enkele schaarse inzamelpunten brengen. Nu wordt het opgehaald. Wéér een plusje
-GFT werd al opgehaald en daar verandert niets aan. Geen min en geen plus.
-Glas kon je kwijt in de glascontainer. Dat blijft ook zo. Niet plus niet min.
-Restafval kun je nu in hoeveelheden die je zelf kunt bepalen direct dumpen. Lijkt me een plus, maar daar verschillen de meningen nogal over, dus houden we het neutraal.
Dat betekent dat er twee plussen bijkomen ten opzichte van de huidige situatie. Waar zeuren we dan over?
Op 01-06-2012 schreef Jurgen:

Ik ben het helemaal met je eens buschauffeur.

Overigens zou ik zelf voor het restafval een plus geven: Geen rommelig-ogende vuilniszakken stapels meer in de nacht voor de ophaaldag en dus ook minder aantrekkingskracht voor ongedierte. Om maar maar niet te spreken van de veranderde ophaaldagen rondom feestdagen die mensen maar gewoon negeren en hun zak toch aan de straat zetten.
Veel hygienischer dus.
Op 01-06-2012 schreef Remko:

Busschauffeur. Wat voor veel mensen ook een minnetje is is dat er een container bijkomt. misschien wel twee want veel mensen willen niet voor alles naar de verzamelpunten lopen om restafval te dumpen.

Ik hoop ook dat de gemeente goed in de gaten houdt wanneer de restafval-punten (de huidige oud-papier punten?) vol zitten, want anders krijgen we daar toch echt een probleem.

Ik snap de gemeente wel: door het lastig te maken om restafval kwijt te raken zullen mensen meer gaan scheiden, dat bespaart ze immers een loopje naar de restafval-put. Het lijkt me ook goed dat dit voor de hele wijk als proef wordt opgezet, dat levert ervaring met meerdere woningtypen op. Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen, maar ook ik denk dat scheiden door bedrijven efficiënter, goedkoper en voor de burger eenvoudiger is. Jammer dat we daar niet op inzetten.
Op 01-06-2012 schreef Cris:

- zelf sjouwen met een vuilniszak
-vuilniszak in de tuin want anders komt er nog een kliko bij.
- een raar ophaalschema
- die laaiwaaimakende lelijke smerige containers voor je deur
- nog een kliko in de tuin voor papier
-vuil wat naast de containers komt te staan omdat ze vol zitten
- mensen die de zakken er niet goed indoen waardoor je in het vuil van een ander zit te anders kan dat van jouw er niet bij (ervaring)
De hele dag mensen voor je deur om iets in de container te dumpen
-vuilnismannen die worden ontslagen (wat de gemeente niet wil bevestigen nog ontkennen.
-gemeente belastingen die je toch moet blijven betalen terwijl wij het werk doen. (zodat de gemeente Utrecht een duur (veel te duur)stadskantoor kan kopen terwijl er kantoorgebouwen zat leeg staan in 030

Voor mensen op een bovenhuis(flat) zal er niet veel veranderen maar voor woningen met een tuin wel die worden namelijk een opslagplaats voor de gemeente.Op 01-06-2012 schreef QQleQ:

Buschaufeur was niet volledig in zijn opsomming. De punten van Cris zijn toch wel een hele trits minnetjes bij elkaar. Daarnaast vind ik het een beetje flauw dat een leuke bijverdienste van verenigingsleven, het ophalen van oud papier, door de gemeente wordt toegeëigend.

Aangezien er prima alternatieve oplossingen voor het scheiden van afval voorhanden zijn, waarmee ook al positieve ervaringen zijn opgedaan, vind ik een kritisch geluid naar de gemeente Utrecht zeer terecht. Ik verwacht van mijn bestuurders beter doordachte plannen dan zonder draagvlak een wijk volbouwen met containers voor restafval.
Op 01-06-2012 schreef Redactie:

Reactiemogelijkheid hier afgesloten, u kunt verder reageren bij het artikel van 1 juni, rubriek Actueel