Ingezonden door: R v/d Hoven
31-05-2012

De Knapschinkel

Al jaren fietste ik vanuit Lunetten naar Houten over de bekende brug over de A-27. NU er een nieuwe brug naast ligt, blijk ik dus over "De Knapschinkel" te hebben gereden. Kijk maar eens als je over die nieuwe brug rijdt naar de oude. De naam staat er zelfs in 2 varianten op. Maar waar komt die naam vandaan? Van die boerderij bij Mereveld,zoals een reactie van Google opleverde? Hoezo dat dan? Wat heeft dat als link met Lunetten te maken?? Iemand?

Groet,
R v/d Hoven

Reageer op deze inzending
Op 01-06-2012 schreef Maurice:

De boerderij 'Nieuwe Knapschinkel', Mereveldseweg 9 (naast de ingang van het golfterrein) is wel vlak bij. Misschien was er een oorspronkelijke boerderij van die naam die voor het spoor heeft moeten wijken.

http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1960-1970/20451
Op 03-06-2012 schreef AdrieO:


Het is een monument in Oud-Amelisweerd.
http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/php/main.php?cAction=search&sCompMonNr=526334
Op 08-06-2012 schreef R v/d Hoven:

Bedankt voor de reacties. Leuk om te weten!

R v/d Hoven
Op 04-10-2014 schreef Gerard vd Vecht:

Wat Boerderij de Nieuwe Knapschinkel betreft zitten alle reageerders er falikant naast.
Ik ben geboren op deze boerderij die gebouwd is 1912 .
Na dreigementen van de Gemeente over de aanleg van de A27 door Amelisweerd heeft mijn familie deze prachtige boerderij in 1970 moeten verkopen aan de Gemeente daar deze gesloopt zou worden.
Het trace werd echter omgelegd en toen bleef deze boerderij staan en werd in 1977 door de gGemeente doorverkocht aan de exploitanten van de horecagelegenhied op nr 2 van de Mereveldsewg,deze boerderij moest toen wel gesloopt worden.
De landerijen behorende bij de Knapschinkel Mereveld en Koningslaan liepen vanaf Museum Oud Amelisweerd (de Kersenboomgaard gemeente Bunnik) tot en met de vuilstort in Lunetten. Mij werd in 1969 een horecabestemming geweigerd op nr 9 ,er bleef een agrarische bestemming op.
Later werd er ook nog even een golfbaan aangelegd.
De historische boerderij de Knapschinkel op de Koningslaan was ook van mijn familie.

Groeten Gerard vd Vecht mereveldseweg 4 en 9a standbouw@vdvecht.nl