Ingezonden door: Philip Verzellenberg
20-06-2012

ook wakker door vliegverkeer ?


Afgelopen woensdagochtend 20 juni werden mijn vrouw en ik om 04.30 uur wakker door vliegverkeer boven de wijk. Vliegverkeer ? Boven Lunetten ? Ja ! Het was een klein vliegtuigje of een helikopter dat een stuk of 6 keer boven Lunetten bleef vliegen. Wie had daar nog meer last van en wil hier een klacht tegen indienen ?
En zo ja, weet iemand waar je dat kunt doen ?

Philip Verzellenberg

Reageer op deze inzending
Op 20-06-2012 schreef Rob:

klopt ik hoorde het ook maar dat is bijna elke nacht wel zo schijnt een infarood helikopter te zijn die de wijk in de gaten houd voor evt inbraken, wietkwekerijen e.d. ze vliegen boven elke wijk van de stad dat gaat al een half jaar zo alleen nu zullen we het meer gaan horen omdat de meeste mensen met raam open slapen en in de winter niet.
Op 20-06-2012 schreef Philip Verzellenberg:

Dag allemaal,

In de tussentijd heb ik al googlend gevonden waar je een klacht kunt indienen tegen dit soortgeluidsoverlast. Gewoon op de website van de Provincie Utrecht ! Klik op onderstaande link en geef aan wat je ervaren hebt met het vliegverkeer van vanochtend:
http://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/alle-onderwerpen/meld-milieuklachten/meld-milieuklachten-0/
Op 20-06-2012 schreef Andere Peter:

Je kunt dit soort zaken maar beter glimlachend accepteren en je omdraaien. Je hersenen zijn dan op termijn uitstekend in staat om bepaalde prikkels te negeren. Denk bv aan mensen die naast het spoor wonen met veel herrie waar ze de hele nacht doorheen slapen. Maar de visite wordt er wel wakker van en als diezelfde mensen in een andere stad slapen wordt hun slaap door iets kleins dat ze niet gewend zijn verstoord.

Wie eenmaal begint aan het melden van klachten wandelt precies de omgekeerde weg. Die activeert zijn eigen hersenen op elke prikkel. Zo wordt elke geluidsprikkel een verstoring. Op het einde lig je wakker van elke fietsdynamo.

Mijn welgemeende advies aan mensen die hier last van hebben is dus: vooral niet actief klagen. Stel je erop in en accepteer het. Na hooguit 2 nachten ben je eraan gewend. En wie toch zonodig zijn punt wil maken door formeel te klagen: ga je gang. Maar ik heb je gewaarschuwd. Je maakt het zwaarder voor jezelf doordat je je hersenen erop focust.
Op 21-06-2012 schreef Marni:

@ Philip:
Dit onderwerp is hier al eerder uitgebreid behandeld, met allerlei reacties van mensen. Het lawaai was toen veel erger, met zwaardere helicopters.
Uiteindelijk is achterhaald dat óf het kan gaan om een verkeershelicopter i.v.m. alle knooppunten in de buurt. Of, echt boven de wijk wordt inderdaad indien nodig gesurveilleerd door de politie, en met succes, om kwaadwillenden te kunnen oppakken.
De algemene conclusie indertijd was dan ook, dat we dit maar voor lief moeten nemen als onze veiligheid daarmee vergroot wordt.
Als het echt de spuigaten uitloopt kun je natuurlijk klagen, maar ik zou goed afwegen wat je het waard is. Overigens gaf de politie aan, dat er wel degelijk een afweging gemaakt werd en rekening gehouden werd met mogelijke overlast.
Ik moet zeggen, zelf heb ik besloten het voor lief te nemen, en nu valt het me nauwelijks meer op. :-) Inderdaad went het blijkbaar.
Op 22-06-2012 schreef Matthijs:

Gewoon accepteren dat je dit soort dingen 's nachts kunt horen en het valt inderdaad niet meer op, het enige waar ik nu nog van wakker wordt is carnaval of andere harde muziek bij de basisscholen, en dat is maar een enkele keer per jaar
Op 25-06-2012 schreef Hippo:

Het was een politieheli die rondjes vloog boven Utrecht-Zuid en Houten, op zoek naar iets.
Je kunt ervan uitgaan dat die 's nachts alleen wordt ingezet als er verdachten of vermisten worden gezocht - ze vliegen niet voor de lol rond (zou ook veel te duur zijn).
Het was van pakweg kwart over vier tot kwart over vijf, dat is wel uitzonderlijk lang en de rondjes waren vrij klein dus de heli kwam vaak over.
Mocht je Twitter hebben, dan zie je op zo'n moment (of later) vaak de tweets opduiken (met #Lunetten).
_Als_ er achteraf info gegeven kan worden over de inzet, kun je dat hier vinden: https://twitter.com/#!/PolitieheliNL
Op 26-06-2012 schreef maria:

Ik kan me niet in bovenstaande antwoorden vin den. Als je ergens (over)last van hebt, kun je dit gewoon melden. Op deze manier weten de instanties welke overlast wordt ervaren door bewoners.

Ik heb zelf de overlast van de helikopter gemeld via dit emailadres: dlvplvt@klpd.politie.nl
Ik kreeg netjes antwoord.
Natuurlijk is het dan niet meteen opgelost, maar dan weet men het wel. Hoe meer mensen iets laten weten, des te beter.

Ik vind het persoonlijk onzinnig om inbrekers ed met helikopters te gaan vangen. Wat kost dat wel niet! en wat een overdreven middel.
Het heeft te maken met minder inzet van politieagenten op straat.

deze link is ook interessant: http://www.helihinder.nl/
Op 20-07-2012 schreef Jurgen:

Het lijkt mij dat ze inbrekers met een helikopter juist beter en langer kunnen volgen. Denk aan de inbreker met de laptop onder zijn arm op een scooter door alle tussenstraatjes heen gaat en de politie die in de auto was er achter aan moet...
(en alsof dat geen geluidsoverlast oplevert)