Ingezonden door: Ludo
26-06-2012

Toekomst Lunetten, na nieuwe inzamelen!!!

Deze foto kwam ik vandaag tegen op de site van rotterdamdailyphoto, staat ons dit ook te wachten in Lunetten?
De mevrouw die de foto maakte verbaasde zich erover hoeveel mensen denken dat een ander de rotzooi wel opruimt!!

Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 26-06-2012 schreef Wimvd:

Nee hoor, in Lunetten blijft alles heel schoon. Utreggers zijn geen Rotterdammers. Bovendien staan er op rotterdamdailyphoto ook mooie fotos van natuur en opgeruimde srtaten. Het is maar hoe je het bekijkt...
Op 27-06-2012 schreef Andere Kant:

Het vuil ligt in ieder geval op een centraal punt en niet verspreid over de wijk. Toch een pluspunt!

Gaaf!!! Rotterdam heeft Zeemeeuwen; wij in Lunetten niet!?!?
Op 27-06-2012 schreef Maurice:

Nou, of je zo blij moet zijn met meeuwen... Volgens mij zijn dit kleine mantelmeeuwen. Maar je hebt niet goed opgelet, want de hele winter verbleef er een grote groep kokmeeuwen rond Lunetten, die voortdurend het brood voor de eenden wegkaapten. Dus meeuwen zijn ook in Utrecht volop te vinden.
Op 28-06-2012 schreef Hippo:

Mantelmeeuwen, zowel de kleine als op de foto als de grote, kun je in Lunetten regelmatig tegenkomen, vooral in de winter of als het flink waait aan de kust.

Maar laten we dat inzamelen eerst eens een kans geven.
In principe zou er niets eetbaars in het restafval moeten zitten (dus valt er niets te halen voor rovers, en zal er ook geen sprake zijn van stank en dergelijke).
Mocht het vuil zich wel gaan ophopen omdat 1 container van 5 kuub per 60 huishoudens niet genoeg is met 1 keer legen per week, en de gemeente niet in actie komen als bewoners melden dat de boel overloopt, dan moeten we misschien ons vuilnis maar bij het stadhuis gaan dumpen.
Op 28-06-2012 schreef Andere Kant:

En toch is Lunetten anders, dan Rotterdam.......
Op 28-06-2012 schreef Buschauffeur:

In principe, in principe....
Ik zou ze niet op de koffie willen hebben hoor, degenen die helemaal niets gaan scheiden en gewoon alles ongesorteerd in de kliko's gooien.
Ik neem niet aan dat de gemeente kliko-controleurs gaat inzetten. En dan nog: lijkt me knap lastig voor de gemeente om het niet scheiden strafbaar te maken.
Wellicht gaat het daarom dan ook om een Proef.....
Op 03-07-2012 schreef Rob:

in zuilen hebben ze ook die ondegrondste containers en je wilt af en toe niet weten wat voor zooi daar ligt dit gaat echt niet werken, ik vind kliko's die we nu gebruiken veel beter
Op 04-07-2012 schreef rene:

En voor de helderheid; die ondergrondse containers zijn geen proef! die blijven gewoon, ook als inzamel-proef mislukt. dan worden ze omgevormd naar containers voor ander afval. Bezwaar maken dus mensen!
Op 06-07-2012 schreef Anna:

Hoe maak ik bezwaar?

En vooral: moeten we niet een handtekeningenactie beginnen? Ik schat in dat zo ongeveer elke bewoner van Lunetten het niet eens is met de manier van inzamelen.
Op 14-07-2012 schreef Wimvd:

@Anna: Als ik de reacties hier zo tel zal het eerder fifty-fifty zijn.
Gelukkig is Lunetten.nl niet representatief voor alle bewoners in Lunetten.
Op 17-07-2012 schreef Marni:

@ Anna,

de voorstanders hebben het wrsch. opgegeven om tegen al deze stemmingmakerij in te gaan. Elke nuance gaat verloren, bv. in het hetze-achtige pamflet van de SP dat ik door de bus kreeg. (Die proberen er ook nog een slaatje uit te slaan met de komende verkiezingen in zicht. Gokken erop dat de mensen het verschil niet weten.)
Ik vind het een prima proef en doe er graag aan mee.
Op 18-07-2012 schreef Simon:

Een prima proef? Ik zie er echt tegenop en volgens mij de meeste wijkbewoners. Ga maar na: je krijgt een derde (!) kliko in je tuintje erbij. Je moet je restafval ontdaan van plastic nu dagelijks weg gaan brengen (want waar moet het anders laten). Tot nog toe kon je wekelijks je papier en glas naar het verzamelpunt brengen. Het glas blijft maar het restafval komt er dus bij en dat mag voortaan ook nog eens dagelijks. Gemeente, plaats desnoods meer verzamelbakken voor plastic erbij, maar haal aub gewoon mijn wekelijkse restafval op!
Op 19-07-2012 schreef Weerd:

Je hoeft de derde container niet per se te accepteren, je mag deze ook wijgeren. Je krijgt er dan dus geen papier-container bij en je kunt het oud papier (net als nu) apart wegbrengen naar de diverse inzamelpunten.
Verder zamel ik nu mijn plastic ook al apart in, maar daar heb ik geen container voor dus staan er een hoop losse tasjes in de schuur totdat ik die weer een keer weg kan brengen (breng ze nu meestal naar het Zwarte Woud). Straks heb ik een container waar ik al dat plastic in kan doen, en heb ik hooguit een prullenbak (waarin een vuilniszak past) per week met restafval gevuld, wat ik dus eens in de week naar een nabij gelegen container kan brengen.
Ik snap dat dit niet voor elke situatie op zal gaan (voor bovenwoningen is het bijvoorbeeld heel anders), maar ik denk dat in mijn sitiatie ik er op vooruit kan gaan. Natuurlijk wel afhankelijk van wr de ondergrondse containers komen, want die heb ik ook liever niet recht voor mijn deur.
Op 19-07-2012 schreef Simon:

@weerd: Oke, dat van dat weigeren van een derde kliko wist ik nog niet. Maar een week lang restafval bewaren zoals -beep-luiers en niet GFT- etenswaren zoals vlees, sauzen etc. is geen fijn vooruitzicht! Dus dat wordt sowieso een dagelijkse gang naar de restcontainer....
Op 20-07-2012 schreef Jurgen:

@ Simon:
Het punt over het restafval begrijp ik niet helemaal: in de huidige situatie moet je toch juist een week je restafval bewaren tot de ophaaldag (in geval je je zak aan de straat moest zetten) of als je een conrtainer had die geleegd werd moest je je afval toch ook een week bewaren? Met de ondergrondse containers kun je je afval als je wilt iedere dag wegbrengen?

Toen ik nog aan de Furkabaan woonde was een probleem dat mensen op de verkeerde dag hun afval buiten zetten. Dat trok dan ongedierte aan (ook al een probleem als de zakken er alleen de nacht voor de ophaakldag stonden). Nu kan dat mooi in een ondergrondse container. Ook fijn als je een keer wat meer restafval hebt - hoef je niet meer te wachten op de ophaaldag
Op 20-07-2012 schreef Buurtvrouw:

@Simon Een deel van Lunetten heel al een hele tijd een derde kliko, voor papier. Tot volle tevredenheid!
Op 21-07-2012 schreef Hippo:

Simon, je hebt het niet helemaal goed begrepen denk ik.
"Maar een week lang restafval bewaren zoals -beep-luiers en niet GFT- etenswaren zoals vlees, sauzen etc. is geen fijn vooruitzicht!"

Luiers kun je nu juist direct kwijt in plaats van een week met de kliko of de zakken te zitten (hoewel op de gemeentesite luiers uitdrukkelijk gemeld worden als onderdeel van het restafval dat hergebruikt zou kunnen worden en niet bij het restafval zou hoeven te zitten, alleen kan niemand me vertellen waar ze dan wel bij zouden moeten; idem drankkartons).
De etenswaren die je noemt, kun je in de GFT-kliko kwijt, zie:
http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=15718

Als je zelf compost wilt maken, dan mag je geen gekookte en gebakken etensresten composteren, maar ze kunnen wel degelijk in de GFT-kliko.

De papier- en glasbakken die er nu zijn, blijven gewoon. En wie het oude papier via een andere weg wil afvoeren, is daar vrij in.
Op 22-07-2012 schreef Robb:

Ik geloof niet dat het gaat werken. Mensen zijn van hunzelf laks. Wat gaat er gebeuren. Zodra de zak vol is met alle ongesorteerde vuilnis dan gooit men die in de container. En dan komt er dus helemaal niets van sorteren.
Op 23-07-2012 schreef Wimvd:

Niet laks, maar afwachtend. Men kijkt vooral naar wat anderen doen en wil vooral niet uit de toon vallen. Dat mag best. Anderen lopen liever vooruit op de troepen. Dat mag ook. Ik ben ook blij dat ik nu van die zakken plastic in mijn schuurtje af raak.
Op 29-07-2012 schreef Jan Ruijs:

KLIKOGATE en andere neostalinistische neerslag

Uit de gemeentesite of wat ik ervankon op steken, word ik niet wijzer of dat 'nieuwe afval inzamelen'betrekking heeft op alle afval of alleen gft.
Wat ik echter tot nu heb vernomen van andere bujurtbewoners.. doet bij mij de vraag oprijzen welke oen dit heeft bedacht...
Nu gaat men DADELIJK dus met de auto naar die put toe om t daar in te gooien, en deMilieu- Belasting gaat er niet mee omlaag...
Men verkoopt t vast als bezuiniging en iets groens, maarhet effect valt nog te bezien.
Dadelijk wordt dus uw kliko gestolen iov die oen,en daar mogen we groen blij mee zijn? t |Lijkt me meer een vorm van neo-stalinisme. Daar zijn we in Utrecht goed in...
Lekker in de vakantietijd dit even door onze strot douwen...
De bestuurders hebben er toch geen last van. Ze wonern in de duurdere wijken en daar hebben ze vast nog vuilniszakken.

Reeds..
Op 06-08-2012 schreef Hippo:

@ Jan Ruijs : je hebt er inderdaad helemaal NIETS van begrepen.