Ingezonden door: Egelanitier
11-11-2012

Hoezo last van vuile lucht van snelwegen?

Ik sta net buiten. Ik heb in mijn achterhoofd de opmerkingen die mensen maken, als ze moeten leven in een vervuilde omgeving, door onder andere het verkeer. Allemaal terecht natuurlijk, want als je echt schone lucht ruikt, dan weet je wat je hier mist... Ik denk aan milieubewuste mensen die allesbranders in hun huis hebben, om maar zo weinig mogelijk gebruik te maken van fossiele brandstoffen.... En dan sta ik buiten. Ik ruik enkel brandlucht, vol met dioxinen, die ik MOET inademen. Geen verse lucht in de buurt. Ramen kun je deze tijd niet meer open zetten, zonder vergast te worden. Heeft u daar ook last van? Mensen die hun open haard, hun allesbrander en dergelijke zomaar lekker laten ronken, zonder enige rekening te houden met mensen die last van hun luchtwegen hebben?
Ik heb zelf het gevoel dat ik geen lucnt meer krijg!

Reageer op deze inzending
Op 11-11-2012 schreef Coen:

Je moet niet zo zeuren
Op 12-11-2012 schreef Buschauffeur:

Nou, nou, zeuren is wat overdreven.
Evenwel is de overlast die inzender meent te ondervinden van open haardvuren en allesbranders volgens mij ook wat aangedikt.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de lucht van brandend hout wel kan waarderen. Het wekt bij mij nostalgische gevoelens op van lang vervlogen dagen.
Daarnaast ben ik een liefhebber van echt ambachtelijk gerookt voedsel en mijn rookoventje staat dan ook regelmatig te dampen om een paar kilootjes gepekeld spek van een onontbeerlijk rooksmaakje te voorzien.
Bij dat proces sta ik eerder te watertanden dan te hoesten....
Op 12-11-2012 schreef Rob:

ik ruik ook liever een openhaard of allesbrander... bij mij in de straat ruik je alleen wiet van buren die buiten staan te blowen. dus ik vind deze oproep een beetje gezeur ja haha
Op 12-11-2012 schreef Egelantier:

Nounou, zo'n gezeur is dat niet. Ook ik vind een gerookte haring, gerookt spek en dergelijke lekker om te eten, maar ook om te ruiken. Ook vind ik de geur van wiet ook niet echt je dat.
De lucht die me echter opgedrongen wordt kan ik niet negeren en MOET ik inademen. Lange tijd heb ik er niet bij stilgestaan dat je er ook last van zou kunnen hebben. Maar de concentratie is op een gegeven moment zo hoog, dat je niet meer vrijelijk kunt ademen, zonder er last van te krijgen; Natuurlijk niet elke dag, maar zo nu en dan moet ik naar binnen vluchten.
Op 12-11-2012 schreef Inge Puyman:

Mensen met astma en/of copd hebben echt last van genoemde brandhaarden. Ook van zo'n gezellige vuurkorf.
Dat is geen keuze en zeker geen gezeur!
Op 13-11-2012 schreef Gabber:

Ik draai vaak Thunderdome cd's in de tuin. Van die jaren 90 gabber muziek. Lekker vintage! Die bassen in m'n maag, doet me denken aan vroeger. Gezellig met vrienden erbij. Dat is toch mooi! Mensen moeten niet zo moeilijk doen.

'Ja, maar doe niet zo flauw! Dit is heel anders!'

Nee hoor. Je dringt gewoon iemand anders jouw smaak op. Dat is asociaal en in het geval van alle tuinbranderij ook nog super slecht voor de gezondheid. En zoals Inge al noemde: mensen met longaandoeningen zijn helemaal de pineut.

Dat JIJ iets zo lekker en gezellig vindt en de gezondheidsrisico's negeert, moet je natuurlijk zelf weten...zolang het alleen op jou betrekking heeft. Dat heeft dit niet, want die rook gaat door de halve wijk. Dus ga op het platteland wonen, als je dat vuur stoken zo belangrijk vindt. In stedelijke gebieden dwing je het hele blok mee te genieten.

In sommige buurten ruik je al jarenlang standaard iedere avond een dikke brandlucht. Als je daar woont, moet je altijd alles potdicht doen om de lucht niet in je hele huis te krijgen. Vooral in de zomer, als je 's avonds de boel open wil zetten voor 'frisse lucht', krijg je iets heel anders binnen dan waar je op had gehoopt.

Ik vind het grappig hoe overheden krampachtig roetfilters en rookverboden enzo invoeren, terwijl bouwmarkten en tuincentra ongestraft een hype creŽren door voor bijna niets massaal vuurkorven e.d. aan mensen te slijten.
Op 13-11-2012 schreef MeneerKlapkaak:

Ik krijg ook altijd last van die lucht. Het ruikt overigens toch wel lekker, maar ik word er echt kotsziek van!
Dus als mensen er van alles in -beep-en moeten ze een behoorlijk milieutaks betalen. En van de snelwegen krijg ik al helemaal de kriebels.
Op 13-11-2012 schreef MeneerKlapkaak:

@ Coen
Jij weet niet eens hoe vervelend het is voor mensen zoals TS en ik. Zal ik jou anders met je neus boven zo'n schoorsteen houden. Kijken of je dan nog wou zeggen dat we zeuren. Man pleur toch op