Ingezonden door: chris
22-11-2012

oliebollen

Het is bijna weer tijd voor oliebollen, appelflappen en aanverwante lekkernijen.
Op diverse plaatsen staan weer oliebollenkramen maar waar kan je de lekkerste halen in de omgeving?

wie heeft er tips waar ik heen moet (of waar niet)

mijn favoriet tot nu toe is de kraam op de Neude.

Reageer op deze inzending
Op 22-11-2012 schreef Buschauffeur:

Het woord 'oliebollentijd' staat in geen enkel woordenboek. Geen flauw idee dus wanneer genoemde periode begint of eindigt.
Volgens mij aten wij eertijds alleen oliebollen met oudjaar en gingen daarmee door, het nieuwe jaar in, tot ze op waren.
Dat de oliebollenkramen steeds vroeger opduiken zal te maken hebben met de trend dat sinterklaas- en kerstspullen steeds eerder in het jaar opduiken.
Ik hou er overigens niet van, dus laat ik het oordeel over de kwaliteit over aan de meer innemende types.
Op 23-11-2012 schreef Poeder:

Hé Bus,

Hij vraagt waar smakelijke oliebollen zijn te verkrijgen. Niet om een semi wetenschappelijke beschouwing van de term 'Oliebollentijd' en of jij wel of géén oliebollen lust

Had je weer even niets te doen.......?
Op 25-11-2012 schreef Buschauffeur:

@poeder
Het al dan niet 'smakelijk' zijn van een oliebol is afhankelijk van vele factoren.
De belangrijkste in dezen is de olie. Over de bol zullen we het daarna hebben.
Belangrijk voor de smaak is of er in verzadigd frituurvet of in plantaardige olie wordt gebakken.
Verder is de ouderdom van het vet een cruciaal punt voor de smaak.
Hoe ouder het vet, hoe ranziger de bol smaakt. Zonder ook maar iets te proeven kun je de uitbaters van de oliebollenkraam en vistent aan de hand van de verspreide lucht al vertellen dat ze hun vet moeten verversen.
De "gezondste" vetten zijn uiteraard de plantaardige, zoals zonnebloem-, soja-, olijf-, en arachideolie. Belangrijk is ook dat het vet niet te heet (max. 175) wordt, want dan worden er schadelijke stoffen gevormd. Arachideolie heeft hier het minste last van olijfolie het meest.

Dan is er uiteraard de bol. Het scheelt enorm of er voor het beslag gebruik wordt gemaakt van echte verse gist, met tijd van rijzen, of van bakpoeder, zelfrijzend bakmeel, of kant en klare mix. Dat proef je.
Uiteraard is de kwaliteit van de gebruikte rozijnen ook een factor van belang.

Ik mag ze dan niet eten, maar gebakken heb ik ze wél.
Op 25-11-2012 schreef Robb:

Hahaha geweldig verhaalweer buschauffeur
Op 25-11-2012 schreef Martijn:

Samenvatting: De lekkerste oliebollen bak je zelf, kun je ook nog dagen genieten van de lucht die in je huis blijft hangen
Op 25-11-2012 schreef Heidy:

Ik vind die van Kers lekker.
Die staat bij de benzinepomp Tolsteeg vlakbij Rotsoord.
Op 26-11-2012 schreef Cris:

Ik koop ze altijd bij Stellaard.... rijnlaan daar worden ze door een echte bakker gemaakt. :)
Op 27-11-2012 schreef Overbuur:

Buschauffeur, je gaat met de dag meer op Maarten van Rossem lijken...
Op 27-11-2012 schreef Buschauffeur:

@overbuur:
Alleen qua kritische geest hoop ik....?
Op 28-11-2012 schreef Overbuur:

Ik doel inderdaad op die vriendelijk mopperende kennisbank. Kan ik wel waarderen overigens.
Op 28-11-2012 schreef Luc:

Ik maak ze meestal zelf: lekkerder, verser en (vooral) stukken goedkoper. En het is ook leuk om te doen, beetje een traditie. Ik verbaas me elke keer weer over de prijs van één oliebol in zo'n kraam... (ik weet hoe het werkt, maar toch). Als ik ze toch moet kopen, dan vaak gewoon een zak bij de Albert Heijn (die van lang, lang geleden, toen we nog een C1000 hadden, waren ook best okee).

groet,
Luc
Op 28-11-2012 schreef oliebollenbakker:

even en berichtje van en oliebollenbakker tevens en oudbewoner van de wijk lunetten .
over smaak valt niet te twisten .
en prijs die je betaald aan de kraam is juist gemiddelt € 0.95 pst voor en krentenbol en oliebol
je wilt niet weten wat de gemeente vraagdt voor het stukje grond en stroom verbruik .En dan komen de ingredienten en de olie die we gebruiken .en de personeels kosten dat zijn de grootste kosten die we hebben . hoop voor iedereen het verhaal en beetje duidelijk gemaakt te hebben
Op 04-12-2012 schreef Freek:

Hoi oliebollenbakker,

We hebben laatst een paar oliebollen bij je gekocht en ze waren heerlijk!

Binnenkort komen we weer.

Bedankt, ga zo door!
Op 07-12-2012 schreef Wendy:

Even een tipje tegen de oliebollengeur in huis.. Stond toevallig in het boekje van de hoogvliet.
Een pannetje water opzetten met azijn erin en de oliebollengeur verdwijnt uit huis. Wij bakken ze ook elk jaar zelf.