Ingezonden door: Sjaak
04-12-2012

"Voedselbank"

Twee weken geleden op dinsdag wandelde ik langs de Musketon en het viel mij op dat mensen met lege tassen naar binnen gingen, en met volle tassen boodschappen weer naar buiten. Even het briefje lezen, en het betreft hier een voedselbank.

Prima initiatief, tenminste voor de mensen die het echt nodig hebben. Persoonlijk geloof ik niet dat we het direct nodig hebben, volgens mij is er nog nooit iemand overleden omdat hij/zij in de bijstand zat. Toch zullen er mensen zijn die harder dan normaal getroffen worden door de crisis en dit initiatief vaker nodig hebben. Prima.

Vorige week dinsdag heb ik wat langer gekeken. Als eerst viel mij het gedrag op van de gemiddelde "bezoeker": een haastige indruk. Alsof je snel moet zijn "anders is alles op".

Ik viel echter van mijn rollator toen ik zag dat bepaalde "bezoekers" met de auto kwamen. Natuurlijk kan de auto geleend zijn; maar als je het echt niet meer zo breed hebt doe je een auto toch de deur uit?

Kortom: is er toetsing of iemand "mee mag doen" met de voedselbank? Ik heb namelijk serieuze twijfels bij deze activiteit.

Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 04-12-2012 schreef rene:

Ik ben erg benieuwd naar het antwoord; ik mag toch hopen dat er voldoende wordt gecheckt of mensen het echt niet breed hebben. Wij hebben zelf gedoneerd via de supermarkten en doe dit echt alleen maar om mensen in nood te helpen.
Op 05-12-2012 schreef Cris:

Dat is niet alleen hier.
Mijn zusje woont in Nieuwegein, volgens haar staan de dure autos om de hoek en komen daar veel mensen die gewoon zwart werken.

Helaas want heus het zal bij sommige mensen echt wel nodig zijn maar volgens mij klopt er meer niet dan wel.

Op 06-12-2012 schreef j.a. de jong:

ik heb ook moeite met die verhalen, dure hond, roken en nog een auto.
maar de goeden moeten niet onder de kwaden lijden. op rtvutrecht.nl staan verhalen van mensen die het echt nodig hebben: http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/de-voedselbank/20121206-1325/
Op 11-12-2012 schreef Hippo:

JA, de Voedselbank is hard nodig, ook in dit land.
JA, velen zullen zich 'gehaast' daarheen begeven - maar niet uit angst dat het 'op' is: je krijgt een kant-en-klaar pakket, afhankelijk van je gezinsgrootte. Ik denk dat de haast meer samenhangt met eventuele schaamte.
En JA, in sommige gevallen kunnen mensen een auto hebben (bijvoorbeeld ivm een ontheffing door invaliditeit) EN gebruik (moeten) maken van de Voedselbank.
Er is een screening, "Bij de toekenning van voedselpakketten gaan we uit van het besteedbare inkomen dat mensen maandelijks overhouden (voor o.a. voeding en kleding) nadat vaste lasten zoals huur, gas/water/licht en verzekeringen betaald zijn. Er wordt naar elke persoonlijke situatie gekeken.
Voor een volwassen alleenstaande gaan we uit van € 180,- per maand
voor de volgende volwassene (vanaf 18 jaar) kan daar € 60,- bij opgeteld worden
per kind jonger dan 18 jaar € 50,-"
http://www.tussenvoorziening.nl/voedselbankplusutrecht
Reken maar dat de screening goed is.

Niemand maakt voor z'n lol gebruik van de Voedselbank. En denk niet dat die pakketten genoeg zijn om een week goed van te eten - het zijn de resten van de supermarkt, niets mis mee, maar het kan zijn dat je bijvoorbeeld elke week een zak patat krijgt en nooit een zak mandarijnen.

En het kan mensen 'zomaar' overkomen. Zo kan het gebeuren dat mensen nog een eigen huis hebben, maar geen inkomen meer, en nog wel een hypotheek zolang het huis niet verkocht is. De armoede kan eel dichterbij op de loer liggen dan je denkt.
Lees deze verhalen eens: http://www.voedselbankzutphen.nl/page22.html

En kijk hier eens: http://www.voedselbankennederland.nl/

Overschotten en restanten worden verstrekt aan mensen die het écht nodig hebben, en jullie doen daar aanmatigend over. Laten we hopen dat jullie nooit eigen ervaring op hoeven doen.
Op 11-12-2012 schreef Hankiepankie:

En zie hier weer een discussie waar van alles geroepen wordt zonder enig benul van zaken. Het is zo makkelijk mensen te beledigen, beschuldigen of weg te zetten. Het is een stuk moeilijker om genuanceerd en met begrip over iets te oordelen. Bravo Hippo!