Ingezonden door: ml far
07-01-2013

lage brom in huis

sinds enkele dagen hoor ik in huis een zachte zeer lage brom, alsof machines o.i.d. bezig zijn. Dit vooral 's nachts. Ik woon in het Apennijnencomplex. Heeft iemand suggesties wat het zou kunnen zijn?

Reageer op deze inzending
Op 08-01-2013 schreef Buschauffeur:

zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tinnitus
Op 09-01-2013 schreef hemink:

vermoedelijk een wietqweek de koeling dat is denk ik de brom
Op 10-01-2013 schreef Laurens:

@ml far: Woon zelf ook in de Appenijnenflat (noordwestzijde) en ik hoor niks.
Op 13-01-2013 schreef Korrrrr:

Er staan op verschillende plekken in de wijk aggregaten met een pomp om het riool door te pompen, omdat hier problemen mee zijn. Dit zal na de winterperiode door de gemeente worden aangepakt, maar zolang er kans op vorst in de grond is kunnen ze het riool even niet repareren. Daarom deze dingen. Misschien dat dit de brom veroorzaakt (dus misschien staat er zo'n ding bij u in de buurt)? Ze staan vooral 's avonds aan namelijk.
Op 13-01-2013 schreef Esther:

Ik hoor al een paar dagen een vervelende bromgeluid en kan er soms niet van slapen. Ik heb zelfs gedacht aan Tinnitus maar gelukkig blijk ik niet de enige te zijn die dit hoort. Ik heb alle apparaten in huis nagekeken maar daar komt het geluid ook niet vandaan. Ik woon aan de overkant van station Lunetten.
Op 15-01-2013 schreef jeanet:

Tinitus zal het niet zijn, dat speelt zich binnen het oor af. Makkelijke check: als je het buiten harder hoort dan binnen, komt het dus van buiten. Mogelijk moet je buiten verschillende posities uitproberen omdat geluid tussen huizen weerkaatst dan wel omgeleid wordt.
Het is al jaren een klacht over de hele wereld, dit jaar nog in de provincie Groningen (http://www.laagfrequentgeluid.nl/). Plaatsen waar het ook gehoord wordt door sommige mensen: IJmuiden
Spijkenisse
Rotterdam
Hoorn
Oudkerk
Maastricht
Utrecht
Winterswijk
Drenthe
Westervoort Gld
Capelle a/d IJssel
Groningen
Den Haag
Ikzelf hoor sinds september 2006 vooral s nachts die brom, heel soms niet, en de ene keer harder dan de andere keer. Maar ik hoor het ook elders in Nederland, waarbij het kan zijn dat er een veel hogere toon is.
In elk geval doet het me denken aan de generator die de visboer laatst op een dag aan had staan; enkele straten verder (weerkaatsing tussen huizen = versterking van het geluid) was het snoeihard.
Misschien dat boeren tegenwoordig een of ander apparaat hebben dat met een generator wordt aangedreven? I.c. de stadsboerderij? Gissing.

Er is onderzoek gedaan door een NL journalist, maar ben helaas de links naar zijn artikelen kwijtgeraakt. Hij vermeldt een onderzoek waaruit blijkt dat plm. 7% van de mensen de brom hoort, anderen niet. Daarom vaak onbegrip (tinitus-etiket, verwijzing naar kno, e.d.).
Verder is er een Duitse belangengroep, die vorig jaar meldde dat zij toen vooral uit Nederland meldingen kregen. Brom ligt vaak rond de 50 Hz.
Op 16-01-2013 schreef Laurens:

Ik hoor het al, het komt vast door de boven- en ondergrondse electriciteitskabels, en door de GSM-zendmasten natuurlijk :).

(Overigens, tijdelijk geplaatste pompen voor het riool lijkt mij een plausibele verklaring :).)
Op 17-01-2013 schreef Anne-Marie:

Is het niet het nachtelijk werk aan het spoor? Ik hoor het regelmatig 's nachts en volgens mij komt het daar vandaan
Op 19-01-2013 schreef ml far:

Blijkbaar is het niet alleen in Lunetten...

DUIC schrijft:

Bewoners rond het Wolvenplein hebben sinds de zomer van 2011 een storend laag frequent geluid in de omgeving, dat voor sommige bewoners irritant aanwezig is. De gemeente heeft dit erkend en heeft onderzoek laten doen door de afdeling handhaving milieueisen en de GG&GD.
Tot nu toe is het onderzoek naar geluid in de Wolvenstraat nog zonder resultaat. Daarmee lijken de mogelijkheden om er daadwerkelijk wat aan te doen voor de bewoners uitgeput. Effect van het geluid is dat de bewoners gezondheidsklachten ondervinden.
Schriftelijke vragen van de PvdA hebben nu meer helderheid gegeven in de zaak.
Geen verder onderzoek
De gemeente laat weten reeds het maximale onderzoek naar de bron van het laag frequente geluid te hebben gedaan. Na overleg met bewoners zijn alle aangedragen mogelijkheden onderzocht. Al deze mogelijkheden zijn door het onderzoek uitgesloten als bron van overlast. Nog verder onderzoek zal niet tot een ander resultaat leiden.
De laag frequent geluidspecialisten van de DCMR Milieudienst Rijnmond en de G.G. & G.D. van Amsterdam zijn al eerder over deze kwestie geconsulteerd. Zij bevestigen dat meer onderzoek niet leidt naar een mogelijke bron van dit geluid. “Wanneer nieuwe suggesties ontstaan, die mogelijk dit raadsel kunnen oplossen, dan laten wij die vanzelfsprekend onderzoeken,” besluit de gemeente.