Ingezonden door: Redactie
14-01-2013

Spreeuwen

Hebt u ze ook gezien, die enorme spreeuwenzwermen aan het eind van de dag? Elke avond komen ze met duizenden de wijk in om hier te overnachten, in de conifeer op de hoek van Oeral/Ardennen. Zitten ze ook op ander plekken in de wijk? En wat vindt u hiervan: prachtig, al die natuur zo dichtbij huis, of reuze irritant, vies, en vooral een bron van overlast (stank en lawaai).

Reageer op deze inzending
Op 14-01-2013 schreef Luc:

Schitterend. Een schouwspel van jewelste, gratis en voor niets door Moeder Natuur! En het trekt ook andere vogels aan: zo zijn slechtvalken en sperwers elke avond in de buurt om een spreeuw te verschalken. Overigens is het maar de vraag of we er nog lang van kunnen genieten: met de vorst/sneeuw die eraan is gekomen, kan het best zijn dat de spreeuwen wat verder naar het zuiden trekken. Hun aanwezigheid is namelijk voedsel-gerelateerd: ze zoeken voedsel in de graslanden, akkers en andere gebieden rondom Utrecht (waarschijnlijk tussen Utrecht en Houten, die kant vliegen ze elke ochtend op). Als er een laag sneeuw op de bodem ligt of als de bovenste laag van de bodem knetterhard bevroren is, dan is het veel moeilijker voedsel zoeken en kunnen ze hun heil zuidelijker gaan zoeken. Even afwachten dus.

Luc
Op 14-01-2013 schreef Maria:

Helaas redactie, de spreeuwen zijn gisteren vertrokken!

Op 15-01-2013 schreef Luc:

Toch handig dat het gedrag van vogels een beetje te voorspellen valt aan de hand van de weersverwachting ;-) . Maar niet getreurd: Utrecht is jaarlijks het toneel van grote spreeuwengroepen, dus ze komen wel weer terug. Waar, dat is de vraag. Er zijn meerdere grote slaapplaatsen in de stad.

Luc
Op 15-01-2013 schreef Buschauffeur:

Er waren tijden dat dat andersom was. Toen werd het weer voorspeld aan de hand van het dierengedrag.
Op 15-01-2013 schreef wilv3524:

ze zitten ook in 2 sparren in de buurt van de Koppelsteede. Vandaag zaten ze er nog....
Op 16-01-2013 schreef Laurens:

Het was eerst wel leuk, die zwermen, maar als ze ’s avonds laat zo lopen te kwetteren in de conifeer recht tegenover mijn huis vind ik dat op gegeven moment toch wel een beetje irritant worden.

Gisteravond waren ze er nog trouwens, ging even het balkon op en ze vlogen snel naar een andere boom.
Op 22-01-2013 schreef PV:

Ook ik heb gisteren nog een grote zwerm spreeuwen gezien (en gehoord!). Ze vlogen boven de Waterlinieweg en de Oude Liesbosweg.
Op 03-04-2013 schreef Buschauffeur:

Volgens mij worden hier en daar de spreeuwengroepen en de ook zr luidruchtige zwermen kauwtjes door elkaar gehaald.