Ingezonden door: Lucas
03-05-2013

Het nieuwe afvalverwerken in Lunetten

Op 1 september 2012 is in Lunetten-Zuid het nieuwe afval-inzamelen begonnen. Na enkele kinderziekten lijkt het systeem te werken. Klopt dit beeld? Staan er nooit meer zakken naast de inzamelpunten? Gebruikt u de grote kliko nu daadwerkelijk voor plastic afval? Heeft dit nieuwe systeem ook invloed op het zwerfafval? Wat kan er nog worden verbeterd?

Als Sociaal-Geograaf wil ik graag weten hoe het bevalt en hoe de inwoners die dit systeem nog niet hebben er tegenaan kijken. Ik ben bezig met een klein onderzoekje en stel uw input dan ook op prijs. Elk commentaar is welkom.

Reageer op deze inzending
Op 03-05-2013 schreef Laurens:

Als appartementbewoner die het nog niet heeft kijk ik er in ieder geval naar uit. Niet meer halve weken afval in de gang hebben staan, of langer als je de ophaaldag vergeet of te laat bent, maar gewoon weggooien zodra de prullenbak vol is.
Op 04-05-2013 schreef Cris:

Heb toevallig gisteren de brief gekregen.
De plaats waar de containers komen kan ik goed mee leven, de manier waarop dit alles gaat niet.

Ik ben dan ook niet van plan om voor de gemeente het afval te gaan scheiden de mini-containers mogen ze houden, ik wil niet nog meer containers in mijn tuin 2 is meer dan genoeg.
Willen jullie ze ook niet dan kan je dat mailen naar lunetten@utrecht.nl ovv naam en adres.
Wat ze voor het gemak uit de brief hebben weggelaten is dat als je het pasje kwijt bent je 20 euro moet dokken.

Ook gaat de milieu heffingen niet omlaag terwijl ze wel van ons verlangen dat wij het werk gaan doen.
Dit gaat vuilnismannen hun baan kosten, en clubhuizen hun extra geld van het oud papier.

En omdat de pasjes op mijn adres staan kunnen ze zien hoeveel afval ik weggooi. Mooie manier om ons straks ook weer extra te laten betalen.

Kortom ik gooi mijn vuilniszak in de container en de rest doe ik niet aan mee.
Op 04-05-2013 schreef JanB:

@Cris: "En omdat de pasjes op mijn adres staan kunnen ze zien hoeveel afval ik weggooi."

Daar had ikzelf nog niet bij stilgestaan.... Big Brother is watching you. Wordt het toch nog 1984.

Het systeem heeft voor- en nadelen. Voor mij hoeft het niet, omdat ik glas, papier,plastic zelf al wegbreng. Ik wil ook geen 3 klikos. Bij de voorlichtingsavond van de gemeente bleek mij 1 van de redenen van de gemeente: men wil van de losse vuilniszakken af ivm arbo omstandigheden, dus van het tillen van de zakken cq vertillen aan zware zakken door vuilnisophalers. Alleen nog klikos en ondergrondse depots. Nadeel is dat mensen met gezondheidsproblemen nu met hun afval moeten gaan sjouwen.
Op 04-05-2013 schreef Martijn:

Cris, je begrijpt niet hoe de pasjes werken. De chip in het pasje heeft een code die gekoppeld is aan een bak, niet aan een adres. Overigens hebben kliko's nu ook een unieke code die aan je adres is gekoppeld. Daar ooit bij stilgestaan?

Ik kan niet wachten tot we het hier ook krijgen, voor karton e.d. scheelt het lopen en hoef ik het niet meer binnen te bewaren. Met restafval kan ik het gelijk wegbrengen zodra mijn prullenbak binnen vol is, scheelt weer gedoe als de kliko al vol is voordat ze weer langs komen.
Op 04-05-2013 schreef P.:

Ik zie er erg tegenop, elke avond met een zakje afval (luiers) over straat lopen. Zou graag het restafval in een kliko houden, en het plastic op meer plaatsen weg kunnen brengen. Voor ons voelt het alsof we als 'goed afvalscheidende wijk' gestraft worden. Volgens mij is er elders in de stad meer winst te behalen.
Op 05-05-2013 schreef rene sl:

In fase 1 zijn we al sinds september met dit systeem bezig; alle klachten van hierboven herkennen wij. Het was en is een vreselijk systeem, met veel gedoe voor de burgers. Helaas
Op 06-05-2013 schreef Claudia M.:

Ik woon nog niet zo lang in Lunetten en kwam hier kortgeleden dus pas achter toen ik inderdaad ook een schrijven hierover ontving. Bezwaar maken kon toen al niet meer.

Ik ben er niet blij mee. Ik heb katten en ik zie mezelf toch echt niet iedere dag 200 meter met een zak vies kattenbakgrit over straat lopen? (Ook zo leuk als die scheurt, wat met die slappe pedaalemmerzakjes nogal eens voorkomt…) Daarnaast als het mooi weer is, is het nog tot daar aan toe, maar dit is Nederland… Straks in de herfst/winter, na een hele werkdag nog gezellig even door storm, wind en regen? Hoe ik dit ga doen, weet ik dus nog niet? Ik denk dat ik maar met de auto naar mijn werk blijf gaan en het dan maar mee neem om dan te storten of iedere zaterdag maar naar het scheidingsstation rijden en dan gaat gewoon alles in één keer mee.

Dus – ik begrijp inmiddels uit een andere reactie dat dit niet het geval zal zijn – zou ik graag een forse verlaging van de afvalstoffenheffing (ik betaalde dit jaar 260,- euro) zien, want 5,- euro per week te moeten betalen om mijn eigen vuil te storten, is me toch echt wat te gortig.

Ik begrijp trouwens dat de Amateurtuindervereniging Lunetten aan de Oude Liesbosweg15, blij is met oud papier. Als het hek open is, staat er een groene kist waarin u het papier kunt doen. Dus dat gaat in het vervolg daar naartoe; een eventuele papierbak mogen ze wat mij betreft houden.

Enfin, ik ga wel zien, hoe het lopen straks, maar blij ben ik niet mee. Dat beetje plastic weegt niks en breng ik zelf wel weg; net zoals ik dat al jaren met glas en papier doe.
Op 06-05-2013 schreef Maurice:

@Claudia: Wat je kunt overwegen is het gebruik van biologisch afbreekbare kattenbakvulling, die mag je gewoon in de GFT bak gooien.
Op 06-05-2013 schreef Claudia M.:

@Maurice; ik gebruik nu grit wat klontert. Dat is vrij zuinig in gebruik, want je kunt de klompjes viezigheid en de drollen er iedere dag heel makkelijk uitscheppen; de bak blijft zo ook redelijk schoon. Hoe zit dat met dat biologisch afbreekbare spul? Als ik die iedere dag moet legen, gaat dat wekelijks een hele volle biobak opleveren. In de winter misschien geen probleem, maar ik heb ook nog een tuin. Daarnaast wat zijn de kosten van dit bio-spul, waarvan ik maar moet afwachten of de katten dan nog wel op de bak gaan? Niet alle katten willen op houtkorrels, e.d.

Oh, trouwens ik vond in mijn schuur een rode milieubox? Iemand enig idee waar ik die in kan leveren? Hij staat in de weg en is ook niet nodig; batterijen en andere kapotte elektrische zaken, evenals allerlei andere troep die niet in de kliko thuishoren, worden ook keurig door mij gescheiden afgevoerd! Ook frituurvet breng ik keurig weg. Vanmiddag nog e.e.a. naar het scheidingsstation gebracht. Hoeveel moet ik moedersnaam nog meer gaan scheiden?
Op 06-05-2013 schreef Hankiepankie:

Ik heb dit systeem nu ruim een half jaar en in tegenstelling tot de klaagreacties van mensen in een gebied waar het nog niet eens ingevoerd is, ben ik heel positief. Makkelijk om direct van je afval af te kunnen. Bak is in 8 maanden een keer vol geweest en ook toen stond er niets naast.
En voor alle negatieve reacties: erzijn maatregelen van de overheid waar je blij mee bent en die waar je minder blij mee bent, dat hoort bij besturen. Daarvoor is een oplossing: verkiezingen. Er bestaat ook zoiets als actief kiesrecht. Dus: weet je het beter, stel je verkiesbaar! Is een stuk beter dan zouteloos klagen op een forum over iets waar je nog helemaal geen ervaring mee hebt.
Op 06-05-2013 schreef Martijn:

Claudia: Die bak was om al het klein chemische afval in op te slaan tot de Chemocar het op kwam halen, die laatste is nu wegbezuinigd en wordt iedereen geacht het naar het scheidingscentrum te brengen. Waarschijnlijk kun je die bak daar ook achterlaten
Op 07-05-2013 schreef Robb:

Ik ben zo bang dat het vanaf nu een kleine stap is naar betalen per kilo.
Op 11-05-2013 schreef Hippo:

Ik vind het ideaal dat ik om het even wat voor afval kan wegbrengen wanneer het me maar uitkomt. Niet meer wachten tot het woensdagochtend is, gewoon even naar de hoek en klaar.
Soms staat er afval naast de bakken, maar dat is vooral de categorie die er ook al stond toen er nog maar twee bakken waren (glas en papier).
De kliko voor het plastic gebruik ik niet, omdat ik dat afval ook een zakje prop en dan in de plasticbak doe - het grote voordeel van een papier-, glas-, plastic en restafvalbak om de hoek.
Ik vind het wel lastig dat je als je eens 2 zakken kwijt wilt, ook 2 keer die knop moet indrukken en met je pas moet zwaaien, maar ja.
Op 11-05-2013 schreef Laurens:

Die pas kan niet bijhouden hoeveel je stort, hooguit hoe vaak, dus kunnen we alle alu hoedjes nu allemaal aub weer af doen en de discussie baseren op feiten?

Zie deze link voor een vraag en antwoord van de gemeente met veel informatie: http://www.utrecht.nl/images/ Stadswerken/Afval/Het_Nieuwe_Inzamelen/Documenten/Vraag en antwoord versie 4.pdf

Onder andere antwoord op vragen omtrent de afvalpas en de derde minicontainer voor papier (deze kun je inderdaad weigeren).
Op 12-05-2013 schreef Rijk:

Ben zelf een jaar geleden verhuist van lunetten naar Vleuterweide waar het systeem van afvalpunten ook sinds de bouw van de wijk al werkt. (verschil dat we hier geen pasje nodig hebben)

Ik zelf vind het ideaal, zak vol, zak weg en geen gestink en gedoe om de deur heen. Inderdaad 200 meter lopen maar wat maakt dat nu uit, kan ook als je toch de straat uit moet voor boodschappen o.i.d.

Snap helemaal niets van het geklaag dat ik hier lees, hoort wel een beetje bij wijk ;-) Geef het een kans en hier zie ik nooit zakken naast de verzamelpunten. Kwestie van aan het begin goed handhaven en een paar boetes uitschrijven dan is het zo over.

Succes met jullie nieuwe afvalverwerking :-)
Op 13-05-2013 schreef Freek:

Ik ken het systeem ook uit Leidsche Rijn.

De voordelen zijn OK.

Nadelen; stukje lopen? Je moet toch elke dag je deur uit (hond uitlaten, werken, naar school, boodschappen doen) en een beetje beweging is goed voor je.

Een extra kliko vind ik ook niet nodig. 2 is genoeg.

Mijn ouders (buiten Utrecht) hebben een "combi kliko"; een compartiment voor GFT en een voor restafval. Zou ook een idee kunnen zijn?

Al met al zie ik het als vooruitgang.
Op 15-05-2013 schreef Hippo:

Het plan is om in 7 jaar heel Utrecht over te schakelen op deze manier van inzamelen: http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/5414/vuilniszakken-verdwijnen-uit-utrecht
Op 17-05-2013 schreef Liesbeth:

Ik kan hier heel kort over zijn. Het scheiden van ons afval wordt ons opgedrongen. Op zich is scheiden van afval uit milieutechnisch oogpunt een goede zaak. Maar het kost veel werk om je eigen afval weg te moeten verslepen naar een container die niet dichtbij is, niet in je eigen straat. Bovendien hebben wij met onze kinderen genoeg werk te doen, (we hebben genoeg beweging) en omdat we een gezin zijn hebben we veel afval. Zwaar om te tillen bovendien. Als ik thuis ben van mijn werk, heb ik zin om lekker uit te rusten.. En inderdaad het zal niet lang duren, of je betaalt per kilo.. Ik ben zeer negatief over dit gemeentelijk besluit!!
Op 18-05-2013 schreef K. Peter:

Ok Liesbeth,
Dan ben jij een grote vervuiler en ben ik blij dat jij moeite moet doen om je afval weg te werken. Misschien wordt je daardoor dan bewust van jouw (dus ons) afvalprobleem.

Waarschijnlijk sta je ook zij aan zij met Laat Lunetten niet Stikken om te protesteren tegen de uitbreiding van de snelweg. Want zelf groen is "no" maar als anderen eens wat willen. Dan liever niet.

Lieve mensen: ik neem graag mijn gescheiden vuilnis persoonlijk op de fiets mee naar de afvalscheiding om zo mijn eigen footprint te neutraliseren. Mensen van LLNS kom ik daar nooit tegen....
Op 18-05-2013 schreef buschauffeur:

@ k.peter
Nu val je toch wel door de mand.
Als je die mensen zo goed kent dat je kunt zeggen dat je ze daar nooit ziet, dan kun je je grieven tegen hen ook persoonlijk overbrengen. Zo hoeven wij niet steeds te worden geconfronteerd met jou nergens op gebaseerde hetze tegen deze club.
Op 18-05-2013 schreef waddenbuurtbewoner:

De restvuilcontainer in mijn buurt is nog niet in gebruik, maar de 1e zakken liggen er al naast :(

En dan zegt de gemeente dat dit systeem restvuil zal verminderen.
Op 19-05-2013 schreef Buurtbewoner:

Wij zitten in 'fase 1' en hebben dus sinds afgelopen najaar met het nieuwe systeem te maken. Het valt in de praktijk reuze mee. Het is geen item (meer) hier in de buurt, voor zover ik weet dan. Even wennen was het wel. Maar als je consequent scheidt, hou je weinig restafval over dat je moet wegbrengen. Naast de containers staat nooit troep.
In deze buurt zijn een tijd terug als proef papierkliko's verstrekt. Dat beviel zo goed, dat de pilot stilzwijgend 'definitief' is geworden. Ik hoor niemand klagen over drie kliko's in de tuin. En zeg nou eerlijk, zo klein zijn de meeste in Lunetten nou ook weer niet. Ja natuurlijk, uitzonderingen daargelaten.
Kortom, nieuwe inzamelen is gewoon een kwestie van wennen. En dat gaat snel.
Op 21-05-2013 schreef wimvd:

Omdat er o.a. zo efficient gewerkt wordt gaat de afvalstoffenheffing 10% omlaag, lees ik vandaag op de website van de gemeente. Hierdoor komt er meer geld beschikbaar voor de U-Pas.

http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=12564&persberichtID=388016&type=pers#
Op 23-05-2013 schreef Gemeente Utrecht:

In januari van dit jaar is een onderzoek uitgevoerd onder bewoners van Lunetten over Het Nieuwe Inzamelen. De resultaten van dit onderzoek zijn online beschikbaar op de website www.utrecht.nl/hetnieuweinzamelen onder het kopje "downloads".

Lucas, als je een additioneel onderzoek wilt opzetten onder bewoners dan helpen we je graag. Je bent van harte welkom om kennis te maken. Je kunt contact met ons opnemen via lunetten@utrecht.nl.

Als u andere vragen heeft die u direct aan de gemeente wilt stellen dan kan dat via lunetten@utrecht.nl.
Op 24-05-2013 schreef waddenbuurtbewoner:

In de waddenbuurt is het nieuwe inzamelen met 2 weken uitgesteld......
Op 29-05-2013 schreef Laurens:

Let wel, die derde kliko voor papier is optioneel, dus die hoef je dus niet te nemen. Je kan het ook gewoon naar de inzamelpunten blijven wegbrengen, of laten ophalen door clubs.

Als je superstinkafval hebt is het wel handig om ook buiten nog een prullenbakje te plaatsen.

@Gemeente: Oh, interessant, bedankt voor de link.
Op 06-06-2013 schreef Remko:

Nou, de gemeente heeft een poging latendoen om de grijze kliko schoon te krijgen, we zijn van start met het gescheiden inzamelen in fase 2.
Op 06-06-2013 schreef waddenbuurtbewoner:

Mijn kliko was na het wassen door de gemeente -beep-r dan ervoor en in de kliko (nu voor plastic) van de buren lagen de papieren achterkantjes van de stickers die op de kliko geplakt waren.

Op 07-06-2013 schreef Remko:

Ja, dat vond ik ook wel een goeie grap, die papiertjes in de plastic container gooien....
Op 14-06-2013 schreef Hippo:

Nog eens goed gekeken: voorheen kon ik restafval, papier en gft-afval of aan de straat zetten voor mijn huis, of ik kon het op de hoek neerzetten. In de praktijk ging de vuilniszak naar de straat voor, en ging de rest via de kliko naar de hoek.
Huidige situatie: alles gaat naar de hoek, en ja, ik moet letterlijk 1 stap (restafval/plastic) of 2 stappen (papier/glas) verder lopen.
Het zal niet voor iedereen zo uitpakken, maar probeer het gewoon een tijdje.
Wie geen gebruik maakt van een kliko en zich door dit beleid gedwongen voelt elke dag naar de container te lopen, die kan toch net als vroeger alle vuilniszakken in de kliko doen en die eend per week naar de container rollen om 'm daar te legen?
Op 14-06-2013 schreef waddenbuurtbewoner:

Feit is dat dankzij het nieuwe inzamelen een aantal vuilnismannen nu hun baan kwijtraken.
Op 16-06-2013 schreef Buurtvrouw:

@waddenbuurtbewoner. Waarom zo zuur? Geef het een eerlijke kans. Zoals eerder gezegd, het valt in de praktijks echt alleszins mee. Kinderziektes horen bij een nieuw systeem, dat is geen reden om overal over te mopperen. De milieuwinst van het nieuwe inzamelen is in mijn ogen groot, zeker als je bijvoorbeeld de hoeveelheid plastic ziet die je nu inzamelt.
Op 17-06-2013 schreef waddenbuurtbewoner:

@buurtvrouw

Op dit moment is het alleen de gemeente die winst heeft bij het nieuwe inzamelen. Er zijn minder vuilnismannen nodig, dus die raken hun baan kwijt.
Ik kan daar niet blij om zijn.

Milieuwinst kun je beter bereiken door niet alles in plastic te willen verpakken. Ik vraag niet om gesealde folders, in plastic verpakte komkommers/groente, plastic zakken/tasje ed.

Op 20-06-2013 schreef Sop Gaarkoker:

@ waddenbuurtbewoonster

U vraagt blijkbaar nergens om. Zo maakt u ook Sinterklaas en zijn Pietermannen werkloos
Op 27-06-2013 schreef wil:

kijk, daar zat ik nou op te wachten. Afvalverwerking is gouden handel waar je steenrijk mee kunt worden. Ik ben voor afvalscheiding, maar niet als je de burger opzadelt met teveel scheidingsbakken en -plichten en gedoe, terwijl we vet betalen voor het afvalstoffen.
Als wij als burger zelf het sorteren doen, hoeft de afvalverwerker dat niet meer te doen, wat de gemeente minder geld kost. Daar moet dan tegenover staan dat de afvalstoffenheffing naar beneden gaat. Wat idd zo is blijkt nu. Dank voor de tip wimvdd.

Betalen per kilo afval heb ik ook geen enkel probleem mee, op voorwaarde dat ook dan die afvalstoffenheffing afgeschaft wordt. Punt van zorg is dan natuurlijk wel dat afval bij de buren gedumpt wordt of in de natuur i.c. de parken. Dan ben je verder van huis met milieu'beheer'.

Ik hoor in geen een reactie tot nu toe het probleem van mensen die slecht ter been zijn. In ons straatje met 36 huizen, wonen tenminste 8 bejaarde c.q. gehandicapte mensen. Zij zitten met een serieus probleem met dat restafval. Uit de grap wordt al gesproken over een eigen vuilnisophaaldienst voor onze straat, maar dat is wel wat wrange humor. Wat is de ervaring hiermee met de straten waar het systeem al draait?