Ingezonden door: Corinne Bekker
06-02-2006

Kinderen helpen nieuwe speeltuin ontwerpen

Persbericht

Datum: 5 februari 2006
Contactpersonen:
Saida Marouf en Marjolijn Rijksen, bouwspeeltuin Fort Luna; tel. 2893846.
Lisette van Oosterhout, Vereniging Vrienden van Fort Luna; tel. 2940061

Kinderen helpen nieuwe bouwspeeltuin ontwerpen!

De speeltuin wordt mooier en interessanter voor de kinderen van de wijk, zeker als uw kind helpt door idee?n te leveren! Dat kan tijdens de ontwerpmidddag voor kinderen op Fort Luna:

? Wanneer: Woensdagmiddag 8 februari
? Hoe laat: vanaf 14 uur
? Voor wie: kinderen van 6 tot en met 12 jaar.
? Waar: bouwspeeltuin Fort Luna (in het Beatrixplantsoen)
? Informatie bij Saida Marouf en Marjolijn Rijksen: tel. 2893846

Bewoners van wijk Zuid willen graag dat de bouwspeeltuin weer voldoet aan de eisen van de tijd. Daarom hebben wijkwelzijnsorganisatie Portes en de Vereniging Vrienden van Fort Luna een ontwerpster gezocht die daarbij kan helpen. Ze vonden Jenny van Herrewegen, een jonge ontwerpster met inspirerende idee?n over spelen.

Wat is de rol van de kinderen hierin?
Op woensdagmiddag 8 februari werkt Jenny al spelend, tekenend en knutselend met de kinderen om hun wensen te zien en te horen. Zij maakt op basis van wat door de kinderen gedaan is een ontwerp voor een nieuwe inrichting. Dat laat zij op 22 februari in de voorjaarsvakantie weer aan de kinderen zien. Zij kunnen dan commentaar leveren. Ook die opmerkingen worden weer verwerkt. Hieruit rolt een renovatieplan. Daarvoor gaan wij vervolgens geld zoeken. De gemeente Utrecht heeft al een bedrag van 40.000 euro toegezegd. De plannen worden medio maart aan u als wijkbewoners gepresenteerd. Het plan en het werk van de kinderen stellen we tentoon.

Mogelijkheden en grenzen aan kinderparticipatie
Deze werkwijze wordt kinderparticipatie genoemd. Uiteraard kan niet alles wat kinderen bedenken. Bijvoorbeeld omdat spelen ook veilig moet zijn en wensen soms botsen. Belangrijk is dat duidelijk wordt op welke manier de kinderen graag spelen. Het ontwerp zal daarop inspelen. De keuzes ?waarom dit wel is gebruikt en dat niet - legt Jenny uit aan de kinderen. Op die manier worden de geleverde idee?n serieus genomen. En leren ze er iets van. De nieuw ingerichte speeltuin wordt echt van en voor de kinderen.

Willen ook uw kinderen meedoen? Wij zien ze graag op woensdagmiddag!

Bij dit renovatietraject werken samen:
Jep-ontwerp, ontwerpbureau voor spelende mensen
Wijkwelzijnsorganisatie Portes,
Vereniging Vrienden van Fort Luna,
NUSO, de landelijke organisatie voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie