Ingezonden door: Jan de Griek
13-06-2013

Parkeerproblemen

Zo af en toe is het tijd voor een onderwerp wat vaker is besproken; en daar is hij dan weer: parkeerproblemen.

Ik woon ongeveer 12 jaar in deze wijk en 12 jaar geleden kon je overal parkeren; behalve bij de parkeervakken bij het winkelcentrum / voor de videotheek. Prima.

Anno 2013 is het wel anders. Bijna overal is het druk; en veel straten zijn vol geparkeerd. Het liefst parkeer ik in de hoek van Vogezen/Dolomieten/Ardennen; maar kom je daar 's avonds na 18:00 dan is het daar een ramp.

En met een ramp bedoel ik niet het is vol; maar auto's staan op de stoep en/of illegaal geparkeerd (onduidelijk of het dan stoep of straat is). Soms is het zo erg dat parkeerplaatsen nauwelijks zijn te benaderen simpelweg omdat er een auto of bus half in iemands voortuin staat (zonder gein!).

Als brave burger rij ik dan wat verder en doorgaans is er dan altijd wel plaats op de Ardennen en/of Dolomieten achteraan. Ik moet dan 50 meter verder open ... probleem opgelost.

Maar blijkbaar denken mede wijkbewoners niet zo en MOET hun auto zo dichtbij mogelijk geparkeerd worden.

Ik vraag mij dan ook 2 dingen af.

1. is het echt zo druk geworden in onze wijk? Oorzaak? Meer mensen met meerdere auto's (geen crisis in Lunetten?) of zijn er meer auto's uit andere wijken? Hebben we "last" de verminderde parkeerplekken rondom het station?

2. is er geen handhaving op het gebied van parkeren? Als ik in het centrum 10 minuten parkeer zonder te betalen heb ik een boete. En met centrum bedoel ik ook alle (betaalde) parkeerplaatsen buiten de singels.

Om even door te gaan.

Een hoogtepunt is veelal 8:10 - 8:30 op de hoek Vogezen / Pyreneeën. Rond deze tijd arriveren hele kolonies ouders om hun kids weg te brengen naar school, en nee, niet met de fiets.

Hoewel er parkeerplekken genoeg zijn op de Pyreneeën moeten blijkbaar 80% van alle ouders zo dichtbij de school parkeren. Dit resulteert vaak in parkeren op de stoep of dubbel parkeren rondom de vuilcontainers.

Ik heb nu al een aantal keer meegemaakt dat ik de auto in z'n achteruit zette en daar weer een ouder aan kwam "scheuren" (het is dan meestal 8:25) en haar/zijn auto zo parkeerde dat ik nauwelijks weg kon rijden. Een keer ben ik uitgestapt en ik kreeg gelijk een boze blik van een vader dat ik m'n mond maar heb gehouden. Als ik dat niet had gedaan resulteerde dat ongetwijfeld in een ruzie.

Vraag: gaat hier ooit nog wat aan gebeuren of moet dit vanuit de bewoners komen ipv. school / ouders / overheid?

my2cents

Reageer op deze inzending
Op 13-06-2013 schreef Nico:

Ach ja, die drukke ouders. Als er geen hek zou staan, dan zouden ze volgens mij vol vaart het schoolplein oprijden. Het is ook deze groep die in dat krankzinnige kwartiertje hun auto lukraak ergens neerzet, met als gevolg dat het verder zo rustige kriuispunt Vogezen/Pyreneeën dan nogal onoverzichtelijk is. Dit terwijl er hele hordes kinderen komen lopen, huppelen en fietsen. Tot nu toe is er slechts een kat doodgereden, maar ik hou vaak mijn hart vast.
De scholen zouden verkeersregelaars moeten inzetten om het geheel in goede banen te leiden.
Op 14-06-2013 schreef robb:

ja bij ons in de straat is het ook best druk. Veel families hebben inderdaad 2 autos. Maar 50 meter verder is er meestal wel weer plek.
Ik blijf het een zeer groot voordeel vinden dat het gratis parkeren is in onze wijk. En laten we dat zeker houden!
Op 14-06-2013 schreef Maurice:

Vreemd, ik hoor wel vaker klachten over parkeerproblemen, hier in de buurt karawanken/karpaten hebben we daar nooit last van.
Op 15-06-2013 schreef Laurens:

Gezien deze post van een paar maanden terug is de handhaving er in ieder geval wel :).

http://www.lunetten.nl/pub/varia/view_varia.php?id=870
Op 15-06-2013 schreef Laurens:

Overigens bij mij in de buurt geen parkeerproblemen.

Ga natuurlijk niet zeggen waar dat is want anders komt straks iedereen hier parkeren ;p.
Op 19-06-2013 schreef Peter R:

Ik meen dat Groen Links in het gemeentelijk verkiezingsprogramma had staan dat OVERAL in Utrecht betaald parkeren zou worden ingevoerd. Is dat dan wat we willen in Lunetten? Als je het aan mij vraagt: beslist niet!
Op 21-06-2013 schreef Luc:

Betaald parkeren: heel goed plan, met als voorwaarde dat bewoners van Lunetten voor één auto ontheffing krijgen. Dat lijkt me wel wat, moet je eens kijken wat dat opeens aan extra parkeerplaatsen gaat opleveren (mits er natuurlijk gehandhaafd gaat worden).

De drukte bij de school is soms bizar. Er is een paar maanden geleden oid wel actie ondernomen vanuit de school, maar dat moet je blijven herhalen. Sommige ouders zijn inderdaad gewoon lui of asociaal en willen het liefst tot aan de ingang parkeren (onwetend of naief gaat er bij mij niet in, omdat iedereen weet hoe druk het daar is), de minder valide ouders uitgezonderd. Vooral als er wat water naar beneden komt voelen veel ouders opeens een onbedwingbare dwang om hun kroost te beschermen tegen de regen. (en dat terwijl de meeste kinderen regen helemaal geen probleem vinden).

Als wij als lezers nou eens besluiten om zoveel mogelijk dingen die je in Lunetten wilt doen op de fiets te doen en die auto te laten staan, zou dat niet bijdragen aan het oplossen van lokale verkeersproblemen? Zo moelijk is het volgens mij niet.

groet,
Luc
Op 21-06-2013 schreef Hans G.:

Op de Vogezen / Dolomieten (kruispunt Ardennen) staan sinds een poosje altijd een paar witte busjes geparkeerd; volgens mij van een of andere TNT post bezorger.

Mag dit zomaar?

Deze mensen hebben volgens mij ook nog eens 2 gewone auto's dus zij nemen dagelijks 4 parkeerplaatsen in beslag.
Op 22-06-2013 schreef Andere Peter:

Zowel het aantal auto's als het aantal ritten is in heel Nederland nog steeds groeiende. Dat heeft zijn weerslag.

De inderdaad linksige gemeente Utrecht doet al 20 jaar haar best om autogebruik minder aantrekkelijk te maken. Over het algemeen leidt dat tot verbeteringen. Het mag de auto nog wel wat lastiger gemaakt worden. Ik kan er geen traan om laten als autogebruikers steeds een paar honderd meter moeten lopen. Dat maakt de alternatieven aantrekkelijker en die zijn beter voor de leefbaarheid.

In heel Utrecht betaald parkeren? Tsja, als het ruimtetekort in de stad zo schrijnend is, dan is betalen wel een redelijk effectief middel om de allocatie te reguleren.
Op 22-06-2013 schreef Buschauffeur:

@Hans G.
Waarom zou dat niet mogen?
Het is vrij parkeren daar en ik neem aan dat de wegenbelasting wordt betaald.
Er staat nergens dat die parkeerplaatsen alleen voor de privé auto's van de bewoners bedoeld zijn.
Op 24-06-2013 schreef Claudia M.:

@Laurens; nah, het bleef bij dat ene rondje geldophalen hoor… Daarna heb ik geen parkeerwacht meer gezien. Ik kijk dus sindsdien naar een vreemde auto voor mijn raam op de stoep. (-;

Trouwens de factuur van CIJB is nog niet binnen, dat kon, bleek na een verhelderende telefoontje met genoemde verkapte extra belastinginners, wel 2 maanden duren, maar het bezwaar ligt al wel klaar.

Had u hun kantoor en inrichting al gezien?Zie link: weblocatie

Als de link onverhoopt niet werkt, GeenStijl.nl en zoek op inrichting… ))))-:
Op 25-07-2013 schreef AJ:

Ik woon nu 8 jaar in Lunetten, en waar ik woon is het parkeren gelijk gebleven en er is werkelijk ruimte genoeg. Het lijkt dus lokaal nogal te verschillen.

Gratis parkeren is de wijk zie ik toch echt als een enorm voordeel. Helaas heeft het college besloten om de inspraak m.b.t. invoeren betaald parkeren uit de procedure te schrappen: na enkele klachten zal een onderzoek plaatsvinden op basis waarvan betaald parkeren kan worden ingevoerd zonder de mening van de bewoners te vragen. Betaald parkeren is voor de bewoners goedkoper, maar toch al gauw 25 euro per maand.