Ingezonden door: Anoniem
22-07-2013

Straat nieuws verkoopster

Sinds enige tijd staat er voor de AH een straat nieuws verkoopster. Het betreft mevrouw van vermoedelijk Aziatische afkomst. Elke keer als ik naar de supermarkt ga staat zij er weer. Goedemorgen, goedemiddag …. Hallo, sorry maar kan het echt niet meer uitstaan. Negeer haar ook gewoon. Mag dit van AH? Heeft klagen zin?
Ik erger mij enorm aan haar dus wegwezen! AUB

Sorry maar dit versoepelt niet mijn winkel-gemak, ik vind haar ook gewoon eng. Geen idee waar zij vandaan komt of wat zij op deze manier wil bereiken.
Op 22-07-2013 schreef Robb:

Man ze staat er al 2 jaar. Dag in dag uit.
Goedemiddag mag ook al niet meer?
Op 23-07-2013 schreef Luuk:

Ze staat er inderdaad al lang elke dag, in de winter staat ze binnen dus de AH vind het blijkbaar geen probleem.
Ik heb nog nooit een krantje gekocht bij dr, en dat komt voornamelijk door het -geforceerde- groeten. Als je peukjes kunt roken ben je blijkbaar niet heel arm en zag dr laatst op een fiets met kinderzitje langs komen. Zo dakloos is ze blijkbaar ook niet.
Maargoed ieder zijn ding, ik groet aftentoe en soms ook niet. Verder negeer ik.
Op 23-07-2013 schreef Buschauffeur:

Het probleem hier is niet de dame die het straatnieuws verkoopt. Ze is geenszins opdringerig. Ze laat je de voorkant van het blad zien, groet beleefd en dat is dat.

Het probleem zit hier meer in het hoofd van de schrijfster van de inzending. Ze heeft een typisch Nederlands-reformatorische inslag.
Zoiets van: "wie niet werkt zal ook niet eten!" en: "kun je niet ergens anders gaan staan bedelen, want ik wil me niet schuldig voelen over die uitpuilende kar met boodschappen!"

Laat die dame toch! ook al zou ze ergens een villa in het Gooi hebben! Die mag toch zeker zelf weten hoe ze haar tijd besteedt.
Je kunt haar dag zeggen, je kunt het ook niet doen.
Je kunt iets van haar kopen, je kunt het ook niet doen.
Waarom zou je daar een punt van maken?
Op 24-07-2013 schreef Rijk:

Wat een waardeloos bericht. Wat wil je hier nu mee bereiken ? In plaats van je te ergeren moet je je misschien een klein beetje verdiepen in het hoe en waarom dat ze daar staat. Wellicht een goede reden om haar toch eens aan te spreken :-)

Niemand gaat volgens mij voor zijn lol week in week uit voor de AH staan met een krant dus ga ik er vanuit dat ze daar een goede reden voor heeft.

Op 25-07-2013 schreef Laura Palmer:

Wat een weerzinwekkend gepiep om je op zo'manier te ergeren. Als je vragen hebt dan kun je ze aan betrokkene zelf stellen, als je enige waarden en normen in je donder hebt. Maar nee hoor, 2 jaar lang ergeren aan beleefd groeten, zodanig dat je het niet meer kunt uitstaan. En tenslotte achter de rug van de persoon een bommetje leggen. Waardeloos vind ik de oproep aan anderen om haar te negeren (dat bepalen we zelf wel zeg), met als klap op de vuurpijl: 'wegwezen'.

Wegwezen jij, Anoniempje! De samenleving kent geen lagere onderkruipsels dan jou levensvorm van achterbakse vreemdelingenhaat, je afwijzing van iemand die een beetje afwijkt.

Als je wil weten of AH het goed vindt, vraag het dan dáár (maar daar heb je waarschijnlijk niet voldoende persoonlijkheid voor). Kan niet anoniem, hč? Ze zien het liever niet, maar ze dulden het. Er staat bij bijna alle supermarkten één straatkrantverkoper, dus ik heb het idee dat men onderling tot redelijk vergelijk komt. In het algemeen staat men buiten, op de openbare weg. Bij extreem weer (dus niet de hele winter) mag men binnen staan.

Een fiets met kinderzitje opvoeren als bewijs van rijkdom... Het moet niet gekker worden. Verdiep je eens wat meer in daklozen. Je hebt ze in alle soorten en maten: pech, onkunde, psychische problemen, enz, ze kunnen allemaal een rol spelen. Bizar om je daar als verre buitenstaander een waardeoordeel over te permitteren.

Op 25-07-2013 schreef luuk:

Goed lezen Paula, als je sigaretjes kunt roken ben je niet heel arm.
En als je een fiets met kinderzitje hebt ben je blijkbaar niet dakloos.
Zeg helemaal niet dat een fiets met kinderzitje en teken van rijkdom is.
Verder roept niemand op om haar te negeren.

Wie ben jij trouwens Paula om te bepalen wat iemand anders wel en niet mag doen.

En ik stoor me wel aan het geforceerde groeten, voor lalala geld.
Als je de hele dag voor de ah kunt zitten roken en bedelen kun je ook werken.

Op 25-07-2013 schreef Buschauffeur:

@ Luuk:
Over goed lezen gesproken zeg!
Laura wordt Paula??
Op 25-07-2013 schreef Joyce:

Mevrouw bedelt niet. Ze verkoopt Straatnieuws. En dat maakt een wereld van verschil. Misschien niet voor jou. Maar wel voor veel Straatnieuws verkopers. Het kan net dat beetje waardigheid of trots in je leven geven dat je uit de goot houdt. Laten we als samenleving blij zijn met dit initiatief, en de verkopers van Straatnieuws respect geven voor wat ze wel doen. Bijvoorbeeld jezelf čn een kind van enig onderhoud voorzien.
Op 26-07-2013 schreef Laurens:

Ik vind het ook vreselijk irritant.

Moet zeggen dat sommige van de reacties hier er ook wel mogen wezen op gebied van onbeschoftheid.

“Reacties die kwetsen of op de man spelen worden verwijderd.” zeggen de moderatieregels. Blijkbaar valt een zin als “De samenleving kent geen lagere onderkruipsels dan jou levensvorm van achterbakse vreemdelingenhaat” daar niet onder.
Op 26-07-2013 schreef Cris:

Het echte straatnieuws bestaat al heel lang niet meer. dit zijn flutkrantjes. En haar man staat meestal voor de deur bij Hoogvliet.

En ja sorry jongens en meisjes maar ik vind het ook irritant. Dus ik zeg gewoon niets terug en daarmee is het klaar voor mij!
Op 26-07-2013 schreef Furkabaan:

Ik denk niet dat Anoniem de enige is die het irritant vindt. Wij vinden het ook ergerlijk en zo vast meer mensen. Maar om nou te zeggen dat ze eng is etc. dat gaat mij dan ook weer wat te ver. Persoonlijk vind ik het vervelend dat ze bij in- en uitgaan je aandacht probeert te trekken. Ik zelf kom elke dag (soms meer dan eens) bij de AH en ze blijft het actief doen. In het begin zei ik telkens netjes wat terug maar daar heb ik nu geen zin meer in (of ze nou straatnieuws verkoopt of iets anders, ik zeg niet iedereen elke keer gedag als ik snel een boodschap haal). Ik zie haar man(?) en kind ook wel eens langskomen inderdaad, met fiets en/of kinderwagen etc. Straatnieuws is voor dak- en thuislozen en dit laatste zouden zij natuurlijk goed kunnen zijn Je weet niet wat het verhaal is en ze zal er niet voor niks zitten.. Op de site van straatnieuws las ik dat het verkopen voor een supermarkt inderdaad normaal is en juist de bedoeling dat ze steeds op een vaste plek staan. Dat ik me er aan erger is mijn eigen probleem, zij doet niet iets verkeerd.
Op 26-07-2013 schreef Cris:

weblocatie

Ik vraag mij af of deze mensen niet beter een baan kunnen gaan zoeken.
De verkoop van dat krantje zal ook geen vetpot zijn.

Op 26-07-2013 schreef furkabaan:

Ik zag nu juist overigens ineens dat ze nu met de scooter komt(?), ze parkeerde hem. Een hele mooie moderne vespa achtige, witte scooter. Dat vind ik toch wel vreemd als die inderdaad van haar zou zijn. Maar goed, nogmaals je weet natuurlijk niet waarom ze daar zit. Maar ik dacht wel even van huh?
Op 27-07-2013 schreef Janny:

Ik vind de straatnieuws verkoopster heel aardig en vraag me vaak af wat haar pechverhaal is dat ze daar elke dag staat.
Natuurlijk voel ikme wel eens schuldig, als ik met een paar tassen vol boodschappen langs haar kom. Ze herinnert je eraan dat het ongelijk verdeeld is in de wereld. Je kunt daar voor wegkijken of op haar gaan schelden, maar daarmee maak je onze wereld nieat leefbaarder.
Laten we met ons allen verder kijken dan ons kleinzielige eigen belang en een beetje medeleven tonen voor deze aardige mevrouw.
Op 28-07-2013 schreef Nico:

Wat een babbelbox is lunneten.nl toch geworden.
Heel zwak dat de beheerder deze discussie niet heeft verwijderd.
Op 30-07-2013 schreef Laura Palmer:

Luuk geeft met zijn reactie van 25/7 aan dat hij er helemaal niets van begrijpt. Ook aan iemands rookgedrag en al die andere zaken kun je natuurlijk niet iemands rijkdom/armoede aflezen. Dát was het punt. Nog even los van het feit dat rijkdom/armoede helemaal niet bepalend zijn voor de vraag of je de daklozenkrant mag verkopen. Dakloosheid wordt niet altijd bepaald door een bankrekening.

Op 30-07-2013 schreef Laura Palmer:

@Luuk: tevens heb ik natuurlijk nooit gezegd dat je iets niet zou mogen zeggen. Dat is een voorbeeld van je onzorgvuldigheid (en bepaald niet het enige). Ik zeg dat je dat je een normloze, lafhartige, a-sociale eigenheimer bent wanneer je dit soort dingen (anoniem of niet) op een openbare site komt uitspuwen. En geen van die woorden zijn scheldtermen: het gaat mij puur de letterlijke betekenis van die woorden (zoek ze maar op).

@Laurens: akkoord dat ik met 'onderkruipsel' wel ver ga. Is misschien over de rand. Ik zou het achteraf gezien liever anders verwoord hebben. Maar ik vind dit type aanval op een plaats waar de besprokene zich niet kan verdedigen van een bijzonder laag allooi, hetgeen naar mijn gevoel een scherpe afwijzing legitimeert.
Op 30-07-2013 schreef redactie:

De reactie van Laura was inderdaad nogal scherp, maar aangezien de oorspronkelijke inzending ook van bedenkelijk allooi was en de inzender door haar/zijn naamkeuze, er verder ook geen enkele verantwoordelijkheid voor wenste te dragen werd dat niet gezien als "het spelen op de man".
Op 31-07-2013 schreef luuk:

@Laura, ik heb nooit gezegd dat jij zei dat ik iets niet mag zeggen. Snap je hem nog?
Gaf aan dat je niet voor anderen hoeft te bepalen wat je wel en niet mag doen. Ik zeg tegen niemand dat ie moet wegwezen, jij wel..
Ik geef mijn mening en zeg waarom. Dat mijn mening je niet aanstaat wil niet zeggen dat ik er niets van begrijp. Heeft niets met laf, asociaal of normloos te maken. Snap de betekenis van deze woorden en hoef ze echt niet op te zoeken. Dat jij de behoefte hebt met dit soort krachttermen te komen zegt meer over jou dan over mij.

Sigaretjes kunnen roken zie ik als een vorm van welvaart.
Straatkranten verkopen zie ik als een vorm van bedelen, het doel is immers geld ophalen.
Dat dakloosheid niet altijd samenhangt met een lege bankrekening ben ik met je eens, in ons land hoeft er niemand dakloos te zijn dus dat is inderdaad een persoonlijke keuze.
Net zo als het mijn persoonlijke keuze is om geen krant te kopen en niet terug te groeten als ik een goede dag nageroepen krijg terwijl ik al bijna achterin de AH ben.

Op 01-08-2013 schreef HvdM:

@Luuk. "Straatkranten verkopen zie ik als een vorm van bedelen, het doel is immers geld ophalen." Lees die zin nog eens 2 keer goed.

Ik zit mij elke dag op kantoor uit te sloten, met als doel geld ophalen. Is dat bedelen?

Maar wat een onzinnige en kortzichttge discussie is dit. Iedereen die zo graag het verhaal van de straatkrantverkoopster wil weten: vraag er naar?

Iedereen die het irritant vindt dat ze groet: wees blij dat er in deze veel te stressevolle maatschappij nog iemand is die je even aandacht geeft?

Furkabaan schreef: "ik zeg niet iedereen elke keer gedag als ik snel een boodschap haal". Waarom niet? Is toch een kleine moeite, en wel zo vriendeljik? Iedereen zit hier maar op elkaar te schreeuwen. Nee, natuurlijk hoef je het niet met elkaar eens zijn, maar ik mag toch hopen dat we het met zijn allen hier eens zijn dat we op zijn minst aardig tegen elkaar kunnen zijn? Ik kom oorspronlijke uit een dorp, waarbij iedereen elkaar altijd begroet. Dat is wel zo aangenaam. Ik ben waarschijnlijk ook de enige in heel Utrecht die elke keer als ik de bus uitstap even zwaai naar de chauffeur. (voor de taalpuristen: Nee, ik bedoel niet dat iedereen op het moment dat IK uitstap even moet zwaaien naar de chauffeur. Geeft wellicht wel weer een aangenaam effect in de bus, dus misschien kunnen we dat toch proberen). Kleine moeite, geeft mij een goed gevoel. Net als de straatkrant verkoopster even groeten. Waar maakt men zich druk om? Beetje aardig doen voor een ander is nog nooit iemand dood aan gegaan.... en nu allemaal wegwezen! AUB

Op 02-08-2013 schreef webmaster:

Wegens oplopende venijnigheid van de reacties is de mogelijkheid om te reageren op deze inzending afgesloten.