Ingezonden door: Bert van der Roest
07-08-2013

Hoe is het nieuwe inzamelen?

Al een aantal maanden is het Nieuwe Inzamelen in Lunetten aan de gang. Plastic in plastic bakken, Papier in Papierbakken en de rest naar ondergrondse containers. Nu ben ik benieuwd naar ervaringen van bewoners. Zo hoorde ik het verhaal van een mevrouw die slecht ter been is en niet met haar restafval de ondergrondse container kan bereiken. Wat gebeurt er dan? Gemeente kan en wil het niet aan huis ophalen. Helpen de buren haar dan of gaat de WMO hier in voorzien? Hoor ook mensen die het best mee vinden vallen en nu bewuster omgaan met afval! En zo zijn er talloze bevindingen. Ik zie graag uw opmerkingen, suggesties en kritiek tegemoet. Dat helpt straks om een goede evaluatie te doen. Stuur uw reacties naar b.van.der.roest@utrecht.nl


Reageer op deze inzending
Op 07-08-2013 schreef Hugo:

Ik vindt het jammer dat ik niet zelf meer kan kiezen welke container ik gebruik.
Zeker in het begin toen de mij aangewezen container een tijdlang vol was.
Snap ook niet zo goed waarom dat niet zou kunnen.
Op 08-08-2013 schreef waddenbuurtbewoner:

Noodgedwongen heb ik nu een klein afvalbakje voor restvuil en een voor plastic in de open keuken. Buiten in de tuin kan niet vanwege andermans katten die alles overhoop halen.
En zit dus al weken met vliegjes in huis :(

Kliko's zover mogelijk van de voordeur vandaan gezet. 3 weken plastic gaat echt wel stinken.

En verbruik nu veel meer plastic zakken om plastic en het restvuil in te doen. Immers vanwege stank en vliegjes wil ik het niet zo lang in huis bewaren. Hoezo milieuvriendelijker?

Kranten gaan nog steeds naar een school.
Op 08-08-2013 schreef Martijn:

Ik wacht nog geduldig af tot het hier eindelijk begint, ben benieuwd.

@Hugo: Als dat zo zou zijn zouden de bakken rond de basisscholen en het winkelcentrum veel sneller vol zijn dan de rest, wat dan problemen voor omwonende zou opleveren, denk ik
Op 09-08-2013 schreef RV:

Ook ik vind het jammer dat je niet zelf kunt kiezen welke container je gebruikt. Ik heb een container toegewezen gekregen op een voor mij onlogische plek waardoor ik ver moet lopen en twee andere containers voorbij moet lopen.

Verder ben ik alleen en produceer niet zoveel afval. De plastic bak is nog niet eens voor een kwart vol, maar moet wel aan de straat vanwege de stank met dit weer. Ook de huisvuil zak moet ik half leeg weg doen, omdat deze begint te stinken. Ik heb meer werk om het vuil allemaal weg te krijgen. Je moet goed opletten wanneer welke bak aan de straat mag.

Na een maand dan ook besloten de plastic container te laten voor wat het is en alles gaat weer gewoon bij het restafval. Dan zit de zak tenminste vol als ik hem weg doe en hoef ik ook minder op te letten wanneer de plasticbak aan de straat moet.
Op 09-08-2013 schreef Martijn:

@RV: Voor zover ik begreep kun je bij de gemeente aanvragen of je een andere bak mag gebruiken, via lunetten@utrecht.nl
Op 11-08-2013 schreef E.A.Langewis:

In het begin leek het me een prima idee, maar er blijken niet zoveel containers voor restafval te zijn als ik had verwacht, maar wel soms 2 bij elkaar maar dan wel een eind van de andere. En een pas moeten meenemen is niet moeilijk maar zorgt er wel voor dat het vaak te lang blijft liggen. En waar ik eerst 2 kliko's had heb ik er nu 3 plus nog een extra bak voor het restafval dat echt niet binnen kan en buiten door de katten wordt geplunderd.
Gelukkig woon ik vlak bij het kringloopstation en kan ik daar papier, plastic en restafval brengen als het me teveel wordt. Want 1x per 3 weken is voor ons soms net te weinig.
Op 16-08-2013 schreef Cris:

Al rijdend door de wijk zag ik veel vuil naast de containers staan.

Ik blijf tegenstander ook al hebben wij het nog niet....
De planning voor onze straat is september
Op 25-08-2013 schreef Marni:

Gisteren heeft mijn man al het plastic uit de kliko in de ondergrondse restcontainer gemikt, want de stank was niet meer te harden in onze tuin. Drie weken in een zwarte bak in de zon is echt te lang voor verpakkingen van vlees, vis en zuivel ! Bovendien puilt de bak na drie weken uit (3 personen).
We zijn altijd fanatieke afvalscheiders geweest, maar nu zijn wij er helemaal klaar mee. Als de gemeente niet vaker plastic wil ophalen (we hebben dit al vaker aangegeven) scheiden we het niet meer.
Het liefst zou ik het oude systeem terugwillen, gecombineerd met een regelmatig ophalen van plastic (aan huis met een zak of via de ondergrondse containers).
Op 25-08-2013 schreef Robb:

Tja als het zo gast stinken dan heb je toch bijns geen andere keus dan
Op 26-08-2013 schreef Jacomine:

Je kunt de plastic bakjes waar vlees of iets anders in heeft gezeten dat gaat stinken toch afspoelen voor je ze weggooit. Grote dingen (bijv verpakkingen van druiven) kan je klein knippen. Op die manier heb je minder overlast van stank of te snel vol rakende containers. Kost echt niet veel tijd of water. En scheelt je een boel ergernis.
Op 27-08-2013 schreef waddenbuurtbewoner:

Plastic afspoelen vind ik milieu-onvriendelijk en als iedereen nu plastic gaat afspoelen schiet het gescheiden inzamelen zijn doel voorbij. Het zou immers goed zijn voor het milieu.

Hoewel ik eerder denk dat het om kostenbesparing voor de gemeente gaat, de grote vrachtauto's die de containers leeg komen halen lijken mij niet zo milieuvriendelijk.
Op 28-08-2013 schreef Buschauffeur:

Volstrekt eens met Jacomine. Afval scheiden betekent ook écht scheiden en niet (bijv.) een half geconsumeerde plak paté vanwege het plastic bakje eronder maar bij het plastic afval flikkeren.
Dan kun je inderdaad wachten op stankproblemen.
Op 29-08-2013 schreef Marni:

@ Jacomine: afspoelen maakt het volgens mij slechter voor het milieu dan wanneer je het zou verbranden, maar dat is misschien een mooi uitzoekpunt voor de gemeente bij de evaluatie. Overigens zou dat het einde van het nieuwe inzamelen inhouden, want ik denk niet dat het gros van de Utrechters daartoe bereid is.
Kleinknippen: ja, doei...
@ Buschauffeur: ongefundeerde beschuldiging. Ik gooi nooit etensresten bij het plastic (gooi trouwens haast nooit eten weg). Het is al te gemakkelijk om zo iemands reactie af te serveren.
Plastic met "dierlijke" sporen (vleesschaaltjes bv.) deed ik al eerst in een lege broodzak die ik dichtknoopte.
Ik heb besloten alleen nog schoon plastic te scheiden. Dan zijn mijn beide problemen opgelost.
Op 29-08-2013 schreef Jacomine:

En zo lossen we het uiteindelijk allemaal op, ieder op zijn eigen manier.
Op 18-09-2013 schreef Nina:

Vreselijk. Veel vliegjes in huis, papiercontainer wordt te weinig opgehaald (melk, sap - dozen plakgedrukt bij het papier). Een gemeente die niet terugbelt (ivm keuze van een andere afvalcontainer). Veel gesleep en vervelend voor mensen met kinderen, want die verbruiken veel meer dan alleenstaanden of 2-persoonshuishoudens.
Door de inspanning van de Utrechtse burgers mogen we wel een lagere afvalstoffenheffing! Maar dat zal wel niet, gezien de bezuinigingen.
Ik durf te wedden dat de wethouder pronkt met het Utrechtse afvalbeleid. (over de rug van de bewoners)
Op 18-09-2013 schreef Maurice:

@Nina: De melk- en sappakken mogen NIET bij het oud papier, dat is restafval. In de papierbak mag alleen droog papier en karton, daar krijg je geen vliegjes van.
Op 19-09-2013 schreef wil:

onze ervaring: we hadden verwacht dat plastic een substantieel deel van het restafval zou blijken te zijn, maar dat valt tegen. Dientengevolge zitten wij eigenlijk ook met het probleem van stank in de keuken (we hebben er nu ook 2 afvalbakken staan). En: hadden we vroeger 1 zak restafval (incl. plastic), nu hebben we nog steeds 1 zak restafval (excl. plastic) per week.
Wat ons weer de indruk geeft dat de afvalhandel en gemeente er vooral baat bij hebben dat burgers alvast afval gaan sorteren, want dat is flink kostenbesparend.
Waar we wel van schrikken is de enorme stapel oud papier dat we vroeger zelf wegbrachten en nu in de papierbak kan. Oeps, wat een hoop papierverspilling.

Al met al:
- restafval is niet substantieel minder geworden
- plastichoeveelheid valt tegen en moet te lang bewaard worden
- toename van bewustzijn van papierverspilling. Toch maar weer zo'n ja/nee sticker halen.
Op 19-09-2013 schreef Bert van der Roest:

Dank voor al jullie reacties die ik zo meteen betrek in de evaluatie. Ja Wil , je hebt het goed gezien dat door onze scheiding de gemeente kostenbesparend werkt. Dat wordt in 2014 doorberekend in de afvalstoffenheffing die mede hierdoor met 10 procent naar beneden gaat.
Op 23-09-2013 schreef Buschauffeur:

Ik heb nog niemand gehoord over de zichtvervuiling die al die extra kliko's en verzamelbakken opleveren in het aanzien van de wijk.
Met name de eengezinswoningen met voortuin zien er niet uit met drie verschillend gekleurde bakken, hangend voor de pui.
Ok, we produceren blijkbaar behoorlijk wat afval, maar of dat zo zichtbaar moet zijn?
Op 11-05-2014 schreef C.Verbij:

Wij wonen in een grote gemeenschap, ik heb de zorg voor het plasick wegbrengen naar de tontainer 5 min.lopen. wij hebben maaltijden van Hutten.
Sins kort krijgen wij toetjes- appelmoes en slaatjes
in wegwerp plastick- doosjes. Ik haal ze op.
Moeten deze doosjes omgespoeld worden.
( niet om de stank, want ik breng 2- 3 keer in de week weg! Maar zit met de vraag (lijkt zo vies als je het niet afspoeld)

dank voor U aandacht.
C.verbij.