Ingezonden door: wil
01-09-2013

Herrie weer van de krakers?

Nu vandaag alweer vanaf plm 14 uur opnieuw continu dezelfde dreun, maar nu zo hard dat je niet alleen de bassen hoort. Betreft Lunetten-Zuid, zie voorgaande discussie.
Gisteravond en eergisteravond ook tot laat in de nacht muziek.
Zijn die krakers aan de andere kant van de snelweg nu weer bezig? Iemand die weet waar het vandaan komt?
Wil iedereen die zich ook irriteert, ajb de politie 0900-8844 bellen. We worden misschien afgepoeierd, maar rust in de wijk behouden lijkt een kwestie te gaan worden van doorzeuren, net zolang tot politie en vergunningverstrekkers c.q. illegale herrieschoppers snappen dat er een woonwijk in de beurt is.

Reageer op deze inzending
Op 01-09-2013 schreef een ouder:

Er was afgelopen week een evenement bij de Laaggravense plas, misschien slotfeest?
Op 01-09-2013 schreef Buschauffeur:

Tevens een buurtfeestje achter de Vogezen.
Op 02-09-2013 schreef Hans G.:

Gezellig, beetje herrie in de wijk
Op 02-09-2013 schreef wil:

@hans: nee niet dus, als je 3 nachten uit je slaap wordt gehouden terwijl je gewoon weer aan t werk moet de volgende dag, is dat niet leuk meer.
Op 02-09-2013 schreef Luc:

Er waren vrijdag en zaterdag (en zondag) feesten in de stad (Vrede van Utrecht, Culturele zondag), en door de wind was het vrij goed te horen. Leuk detail: wij hadden een klein straatfeestje, waar iemand de politie over had gebeld (even langslopen of het wat zachter kan was blijkbaar teveel gevraagd). Echter, de dienstdoende agenten kwamen breed grijnzend op ons aflopen (10 man rustig pratend rondom een vuurkorf) met de melding "dat het nu afgelopen moet zijn met de pret, want jullie lachen te luid". Het was voor de agenten meteen duidelijk dat de muziekgeluiden uit het centrum overwaaiden naar Lunetten. Wij waren onschuldig.

Overigens was het bijzonder gezellig in het centrum, maar dat is weer een ander verhaal.

Luc
Op 03-09-2013 schreef Joyce:

@Luc: ik vind het nogal afgezaagd van je om telkens de geluidsoverlast van anderen te bagatelliseren. Jij mag dan van een feestje met stevige muziek houden, maar daarmee hoef je dit niet tot norm te verheffen. Woon je zelf wel in Lunetten-Zuid? Of valt het lawaai misschien bij jou juist wel mee door de demping van andere huizen in onze wijk?
Op 03-09-2013 schreef Buschauffeur:

Wat enorm helpt tegen geluidsoverlast is dubbele beglazing. Dan hoor je vrijwel niets meer van de geluiden buiten.
Verder scheelt het nogal in de energiekosten.

De klagers zullen evenwel wel weer niet kunnen slapen zonder de ramen wijd open te zetten voor de broodnodige 'frisse lucht'.

Ik kan u verzekeren: die is in deze omgeving niet aanwezig.
Op 03-09-2013 schreef Luc:

@Joyce, lees eens goed, ik bagatelliseer helemaal niets, maar constateer juist dat er geluid was. Ik beschrijf zelfs waar dat geluid vandaan kwam (ook volgens de politie was dat de bron van alle "ellende"). Wat ik wél vreemd vind, is dat het continu over "de herrie van de krakers, feesten bij Down Under, etc" gaat. Hebben jullie geen last van de snelweg dan? Persoonlijk stoor ik me meer aan dat geluid, maar ook dat is relatief: als je in een stad woont, dan heb je te maken met stadsgeluiden. Dat is een feit en heeft werkelijk niets met bagatelliseren te maken. Klagen is makkelijk, het zoeken en vinden van oplossingen kan dat ook zijn. Zoals de buschauffeur treffend schetst.

groet,
Luc
Op 03-09-2013 schreef Martijn:

Het verschil tussen de snelweg en een feest als van de krakers is dat de snelweg een constant geluid is en niet te vergelijken met doordreunende bassen.
En de meeste slapen met hun raam open voor de koelere lucht, niet voor frisse lucht, want die kennen we hier inderdaad niet
Op 03-09-2013 schreef Joyce:

@Luc, je bagatatelliseert wel degelijk. Niet dat er geen sprake van een geluidsbron was, maar dat dit geen reden is om te mogen klagen. Hoezo kan jij bepalen of iemand in deze wijk, die mogelijk ver van jou af woont, extra overlast ervaart? Niet dus. En hoezo mag je hier geen uiting aan geven? Je kan niet eens vaststellen of deze mensen al bezig zijn met oplossingen zoeken. Kom op, zeg.

Het is van de zotte dat in een omgeving waar mensen al veel achtergrondgeluid door wegverkeer accepteren, er geen enkele beperking zou hoeven te zijn op het produceren van nog meer ander geluid, op tijdstippen dat het eindelijk net wat rustiger is. De suggestie van buschauffeur om 24 uur met je dubbelglas-ramen dicht binnen te zitten, is dan ook volkomen misplaatst. Natuurlijk dempt dit effectef geluid. Maar het is de omgekeerde denkwijze om mensen achter glas te stoppen en tegelijkertijd niets aan de bron van de overlast te doen.

Ik behoor gelukkig niet tot de mensen die geluidsoverlast hebben ervaren. Ik woon ook niet in het zuidelijk deel van Lunetten, waar het lawaai door verschillende mensen is gemeld. Ik kan en wil dan ook geen mening uitspreken over de mate van de overlast die men ervaart. Maar eenieder die dat wel meent te moeten doen, is alleen maar bezig met het bewust negeren van een probleem dat op deze site wordt aangekaart.
Op 04-09-2013 schreef Buschauffeur:

Ik begrijp nu dat wanneer iemand klaagt dat hij het koud heeft ik niet de suggestie mag aanreiken om een extra trui aan te doen, maar actief moet gaan zoeken naar de bron van de kou om deze samen met de overheid te elimineren.

Sorry hoor, maar ik kan er niet zo goed tegen dat er mensen zijn die overal bovenop willen zitten, alles willen meemaken, midden in de randstad willen wonen, maar als ze - op welk tijdstip dan ook - gaan slapen verwachten dat iedereen zich daar even aan aanpast.
Op 04-09-2013 schreef Martijn:

Dat is een kansloze vergelijking Buschauffeur, maar dat begrijp je zelf ook wel.
Op 04-09-2013 schreef Joyce:

Je slaat de plank mis met je vergelijing, buschauffeur. Jouw redenering volgend, zijn de geluidsschermen langs de A12 namelijk ook nergens voor nodig. "Eigen schuld dikke bult, moet men maar niet zo dicht bij een snelweg willen wonen."

Ik vind het storend dat je het mensen aanrekent neemt dat ze klagen over herrie, ongeacht intensiteit en tijdstip van het lawaai. Ook in een drukke, stedelijke omgeving hebben burgers het volste recht om te ageren tegen ongebreidelde uitbreiding van herrie.
Op 04-09-2013 schreef wil:

@Luc, Joyce en Buschauffeur:
natuurlijk is Luc bagatelliserend bezig, evenals Buschauffeur. Er is geen enkele reden om, als je in de stad woont, dan maar gelaten alles te moeten accepteren wat er in je omgeving afspeelt. Luc roept op om tot oplossingen te komen (zijn verwijzing naar de 'oplossing' van Buschauffeur zullen we maar met een korrel zout nemen, waarbij ook aangetekend zij dat slapen met dichte ramen geen oplossing is want het dreunt er gewoon dwars doorheen), maar ik zou graag van Luc weten welke andere weg er bewandeld kan worden dan massaal de politie bellen (voorzover je er last van hebt, uiteraard) om de aangewezen instanties te laten weten dat je het niet kunt maken om een complete woonwijk wakker te houden. Zeker als de bron niet direct bekend is, dan wordt het wel heel lastig.
Dus beste Luc, welke andere oplossing heb jij behalve de suggestie om alles maar gelaten over je heen te laten komen?

Verder maakt Luc het slachtoffer van zijn buurtfeestje tot dader met zijn opmerking dat die eerst had moeten langskomen om de feesters zelf te verzoeken om het wat rustiger aan te doen.
Waarmee de echte daders zich kunnen wentelen in verontwaardiging. Misschien hadden zij ook zelf kunnen bedenken dat het voor buren wel erg rumoerig was?

Verder liet mijn oorspronkelijke vraag bij deze discussie geheel in het midden waar de oorzaak lag, uiteraard heb ik een vermoeden uitgesproken omdat het alweer om dezelfde dreun ging. De vraag was zoeken naar de bron, omdat er bij de meldkamer een politiejuffrouw zit die het exacte adres van de overlastgever wil weten (zie reactie Hippo bij bovengenoemde weblink, alsook mijn bijdrage bij de vorige discussie alhier) omdat ze anders weigert actie te ondernemen.

Een beetje meer tolerantie naar mensen die overlast ondervinden, zou welkom zijn.
Op 04-09-2013 schreef Buschauffeur:

Mijn moeder gebruikte vroeger altijd Ohropax.
Dan hoor je dus écht niks meer.
Ik heb even gekeken en het bestaat nog steeds......
Op 04-09-2013 schreef wil:

@Buschauffeur: heb ik ook, maar zelfs dan....
wanneer accepteer je dat mensen gewoon overlast kunnen ervaren van snoeiharde muziek? Zie ook de reacties op weblocatie van een aantal Lunettenaren.
Laat anderen in hun waarde zonder allerlei overbodige, niet ter zake doende en en niet-constructieve cynische opmerkingen.
Suggestie: als je er zelf geen last van hebt, laat dan deze discussie aan je voorbij gaan.
Op 04-09-2013 schreef Robb:

Buschauffeurtje,

Je weet best wel dat het deze mensen totaal niet gaat over muziek smiddags.
En niemand van lunetten ligt snachts wakker van de snelweg.

Ik heb gelukkig van de muziek van afgelopen week maar een uurtje last gehad.
Maar de periode van de feesten van de biezenwade was 2 weekenden lang van 12 uur snachts tot 7 uur in de ochtend. En als je dan niet kan slapen dan word je gek als de politie je niet wil helpen.
Je mag van mij best een feestje vieren maar 12 uur snachts vind ik het wel welletjes.
Op 05-09-2013 schreef Buschauffeur:

Robbje,
In mijn voorgaande reacties wees ik de 'slachtoffers' op de acties die ze zelf konden ondernemen om de overlast tot een minimum te beperken.
Daar gaat het toch om? Geen last meer hebben van ongewenste geluiden?
Heel vreemd dat die suggesties naar de prullenbak worden verwezen en er de voorkeur aan wordt gegeven een heksenjacht te openen op de 'daders'.
En die liggen inmiddels op het kerkhof....
Hoe je het leven ingewikkeld kunt maken zeg...pfff
Op 05-09-2013 schreef Luc:

Onvoorstelbaar hoe slecht mensen kunnen lezen. Ik wens de roeptoeteraars oprecht veel succes met het zoeken naar oplossingen.

Nog een laatste tip: als je serieuze klachten heb, stap dan naar het wijkbureau (google maar even). De kans is groter dat je daar een luisterend oor vind van iemand die iets dichter bij de oplossing zit dan de gemiddelde wijkbewoner. Als het een terugkerend iets is, dan moet je zoeken naar structurele oplossingen en niet verzanden in sypmtoombestrijding zoals het bellen van de politie.

De zon schijnt, het is prachtig weer, en er zijn alternatieven voor het lezen van deze site. Ik denk dat ik me vanaf nu daar maar op ga richten en deze website laat voor wat het is. Lunetten.nl is een mooi initiatief, maar de dominantie van mopper-beep-en stuit me tegen de borst. Rechtstreeks op deze mail reageren heeft geen zin: als ik op de verzendknop heb gedrukt is mijn laatste actie op deze site een feit.

tot ziens,
Luc
Op 06-09-2013 schreef Bernadet:

Inderdaad, iedereen heeft recht op zijn eigen beleving en mening. Naar mijn mening (dus alleen die van mij) is af en toe een feest prima. Vind ik. Hoeft u niet te vinden.
Het valt me alleen op dat er steeds naar anderen gewezen wordt. Ik neem aan dat iedereen wel eens geluidsoverlast veroorzaakt. Ik woon niet in Zuid, maar heb boven, beneden en tegenover me buren die tot de onaangepaste en verwende generatie behoren. Ik heb wekelijks wel overlast. Gezellige muziek tot 5 uur 's ochtends (ook op een doordeweekse dag), klussen tot 1 uur, scooters en auto's die 's nachts langs razen of toeterend afscheid nemen. (Uw?) Kinderen die na een nacht stappen luidkeels passeren. Kortom, een gezellige boel. Uiteraard gaat het in alle gevallen om "anderen".

Laatst heb ik voor het eerst in 11 jaar de politie op de overburen afgestuurd. Om 4 uur 's nachts. Daar heb ik uw steun en mening niet voor nodig. Ik regel dat namelijk helemaal zelf. Net zoals ik helemaal zelf mijn buren aanspreek als zij me uit mijn slaap houden.

Wat mij (en alleen mij) stoort in deze discussie is de kennelijke behoefte aan het vergaren van steun.
Daarom een gratis tip: doe wat u denkt dat u moet doen. Op welke manier dan ook. Maar verwacht niet dat anderen uw mening delen.
En als u dan ook nog met normale snelheid langs mijn huis rijdt ben ik al heel tevreden.
Op 07-09-2013 schreef Andere Peter:

Indien dit gaat over zondagavond 1 september, dan denk ik dat de oorzaak kwam van de meest Noordelijke punt bij de Noordelijke Laagravense Plas. Direct bij het fietsviaduct, bij de kunstmatige heuvel, zat een groep van een stuk of 20 hangjongeren een geïmproviseerd feestje te bouwen. Compleet met versterkt geluid en een beetje licht. Het geluid droeg honderden meters ver.
Op 07-09-2013 schreef Buschauffeur:

Je loopt achter.
Dat zijn geen hangjongeren.
Chillen heet dat tegenwoordig.
Op 07-09-2013 schreef Andere Peter:

Deze waren ouderwets, Buschauffeur ;-)
Op 08-09-2013 schreef Elsje:

Maar waar zijn die krakers dan gebleven
Op 09-09-2013 schreef Hippo:

Hoorde ook veel dreunen hier in Zuid. Geen idee waar het vandaan kwam, ik had het idee dat het niet tot heel laat doorging. Er was wel Lief op Strijkviertel, maar ik mag hopen dat we dat niet hoorden.
Ik lees het verhaal van Luc als 'iemand had geklaagd over geluid en dacht dat dat van ons feestje kwam, maar het ging om muziek van elders'. Wel zaak dat de politie dan probeert te ontdekken waar het wél vandaan komt.
De krakers hebben nog een week trouwens.
Op 10-09-2013 schreef HvdM:

weblocatie

Klagen bij de politie heeft dus soms wel nut!
Op 12-09-2013 schreef Hans G.:

Wat Bernadet schrijft is best ernstig.

Wij maken het soms ook mee; bezoek bij de buren (of een paar huizen verderop) die 's nachts om 01:00 wegrijden en nog even vriendelijk de claxon gebruiken.

Leuk bedoeld, maar ze denken niet na over het feit dat ze ineens 15 mensen wakker maken met dit "vriendelijke gebaar".