Ingezonden door: Arjan Kleuver
25-01-2014

Hoe bevalt het nieuwe inzamelen?

Ik verwacht dat er de komende maanden wel een schrijven naar de gemeenteraad gestuurd wordt met een evaluatie van 'het nieuwe inzamelen'. Dat is ingevoerd om meer restafval te scheiden (voorscheiding schijnt een betere kwaliteit grondstof te leveren dan nascheiding). Bij de invoering ervan waren er zowel felle voor- als felle tegenstanders. Mij bevalt het prima (vooral omdat ik zelf mag weten wanneer ik mijn restafval wegbreng), maar dat geldt misschien niet voor iedereen. Hoe gaat het met de ouderen, mensen met een lichamelijke beperking? Werken de pasjes goed? Rommel om de inzamelplaatsen? Ik hoor graag wat u ervan vindt. Als er behoefte is om in te spreken op een raadsinformatieavond, dan agendeer ik die graag. Dan kunt u alle fracties bijpraten over uw ervaringen.

Reageer op deze inzending
Op 26-01-2014 schreef Jules Groenendaal:

Ook mij bevalt het uitstekend:
Met een huishouden van twee volwassenen houd ik een zak restafval over per anderhalve week. Dus zeg drie keer per maand loop ik 50 meter naar de ondergrondse container, die goed werkt, niet stinkt, schoon is, en zo nodig snel gerepareerd wordt. Een enkele keer gooi ik wat minder weg, als het in de afvalbak binnen niet prettig ruikt; dat is alleen het geval als er gekookt eten in ligt en we gooien - niet alleen daarom - nauwelijks eten weg.
Plastic gaat in een verzamelzak in de meterkast en vervolgens in de rolcontainer buiten, papier en gft idem dito, dat laatste iedere avond.
Ik heb ook restafval weggebracht voor een oudere, zieke straatgenoot, dat was minder ver lopen dan een brief voor haar op de bus doen.
Op 26-01-2014 schreef Annet:

Ik zou graag zien dat ik mijn grijze kliko voor al het afval kan gebruiken. Ik ben dus chronisch ziek en kan niet altijd mijn afval zelf wegdoen of regelen. Heb gelukkig mensen in mijn omgeving die dat voor mij doen. Helaas zijn er veel van die mensen niet bekend met het systeem in Lunetten en denken dus dat de grijze kliko staat voor al het restafval. We zijn dus al twee keer bezig geweest dat er weer uit te halen en wel goed in te zamelen, en in geval van kattegrid is dat geen fijne bezigheid.
Wat wel mooi is dat in ons complex er niet meer gegooid wordt met de afvalzakken, maar dat iedereen ze nu wegbrengt. Dat gaf voorheen nog wel is linke situaties (waarom naar beneden brengen, als het van twee hoog toch beneden op de plek terecht komt waar het moet zijn)

Ik ben best milieubewust en zamel dan ook dingen apart in. Echter uit studies is wel gebleken dat apart inzamelen vele malen duurder is dan selectie bij de afvalverwerker. Wat veelal alsnog moet plaatsvinden omdat niet iedereen meewerkt.

Kortom: zet plastic containers neer voor de mensen die dat apart willen inzamelen, behoudt de restafvalcontainers, en breng de status van de grijze container terug als zijn de restafvalcontainer
Op 26-01-2014 schreef Jan-Willem:

Het bevalt me prima.

Sinds de plasticscheiding heb ik maar 1 restafval zak per twee weken!

Hoewel soms mijn plastic zak gaat stinken, want ik heb geen grijze container voor plastic als flatbewoner.Dan moet ik hem ff legen bij de plastic container. En mininaal 1 x per maand een nieuwe "plastic hero" zak gebruiken om meer luchtjes te voorkomen.

Heb wel een papier container gekregen die ik nooit gebruik. Ik scheidde namelijk mijn papier (en glas) al voor het nieuwe inzamelen.

Om het nieuwe inzamelen af te maken: ook nog een ondergrondse GFT bak maken, dan hoeft de wagen alleen maar die containers te legen ;-).

Gr, Jan-Willem (wonende in de straat: Graafschap)
Op 26-01-2014 schreef Arjan Kleuver:

Alvast bedankt voor de twee constructieve reacties! Wat voor- en nascheiding betreft: nascheiding is inderdaad goedkoper, maar nagescheiden afval schijnt ook een veel slechtere grondstof te zijn, waardoor het, als je puur naar het 'groene aspect' zou kijken, inderdaad allebei zou moeten. Ik neem aan dat het college van B&W bij de evaluatie ook inzicht geeft in de kosten en anders zal ik daar zeker naar vragen. Twee reacties zijn natuurlijk niet representatief voor heel Lunetten, maar het is toch goed om te zien dat we nu met z'n drieën alvast redelijk positief zijn. :)
Op 26-01-2014 schreef Arjan Kleuver:

Nog even over de grijze kliko: ik snap dat punt wel, zeker als iemand gezondheidsklachten heeft. Toch moet je volgens mij wel een keuze maken: wel of niet. En vindt een andere oplossing voor mensen die slecht ter been zijn.
Op 26-01-2014 schreef zwartewouder:

Ben zeer tevreden. Ik zou graag van de andere containers af willen en plastic, papier en gft in de centrale containers willen kunnen doen.
Op 27-01-2014 schreef Jacomine:

Ik had ook geen zin in een tuin vol containers dus ik heb geen papierbak, ik gooi het net zo makkelijk 50 meter verderop in de container. En de plastic-bak vind ik ook niet nodig, die laat ik ophalen, want ook plastic kan ik op 50 meter van mijn huis weggooien op elk gewenst moment. Eens in de 3 weken ophalen is wel erg weinig. Ben er prima tevreden mee.
Op 27-01-2014 schreef Anne-Marie:

Wij zijn ook heel tevreden. In de keuken hebben we een duo-afvalbak, die hebben we aangeschaft toen het plastic inzamelen begon. Daar verzamelen we plastic en restafval. Omdat die bak niet zo groot is hebben we in de schuur een grotere curverbak met vuilniszak gezet waar we melkpakken ed in verzamelen omdat anders de zak in de keuken zo gauw vol is. We brengen een keer per twee weken een zak restafval weg. Werkt prima. Ik dacht dat we de papiercontainer niet zouden gebruiken, maar dat is niet zo. Hij staat bij de achterdeur en het is heel makkelijk om daar nu al het papier meteen in te gooien in plaats van eerst in de schuur te verzamelen. Eens per drie weken inzamelen is prima. En het is heerlijk dat ik niet meer steeds met een zak plasticafval naar Zevenwouden moet fietsen om er daar achter te komen dat die bak vol is.....
Op 27-01-2014 schreef Dennis:

In het algemeen heb ook ik een positief beeld over de gescheiden afvalinzameling.
Met bv. de frequentie van het ophalen van plastic, papier en gft heb ik geen probleem.
Wat me bij ons verzamelpunt voor restafval (Jura/Cevennen) enigszins tegenvalt is dat het afgelopen maand herhaaldelijk is gebeurd dat de straatcontainer vol zat en het even duurde voordat de gemeente in actie kwam. Daardoor zijn er wat zakken gedumpt door bewoners die kennelijk geen zin meer hadden het restafval mee naar huis te nemen, want in tuin of schuur is dat ook niet erg praktisch/hygiënisch. Dat dumpen is op zich niet goed te praten, maar ook weer niet helemaal onbegrijpelijk als je een paar keer voor niks naar de straatcontainer bent gelopen.
Dat is wat mij betreft echt een aandachtspunt voor de gemeente. Dat er een telefonisch meldpunt is wil niet zeggen dat de gemeente op dit punt mag afwachten. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de gemeente de hoeveelheid restafval per straatcontainer goed monitort, want het tijdig leeghalen draagt in hoge mate bij aan het sukses van het nieuwe inzamelen. Om ook het gft-afval naar een straatcontainer te brengen zoals iemand hier voorstelt vind ik geen goede suggestie. Dat levert zeker in de zomer te grote gezondheidsrisico's op.
Verder ben ik wel benieuwd hoe ouderen (of jongeren) die wat minder goed ter been zijn het nieuwe inzamelen ervaren.
Op 27-01-2014 schreef Jeanet:

Persoonlijk vind ik het elke keer pure armoei om met m'n grijze vuilniszak achterop de fiets naar het verzamelpunt te moeten. De tegenzin is in de loop van de tijd niet minder geworden.

Plastic en papier ophalen, prima. Maar liever breng ik plastic of papier weg en wordt het restafval weer opgehaald.
Op 28-01-2014 schreef Maurice:

Achter op de fiets? Is het verzamelpunt zo ver dan? Ik had een andere container toegewezen gekregen, terwijl ik er een vlak voor mijn deur staat. Een mailtje naar lunetten@utrecht.nl, en nu kan ik beide containers gebruiken. Voor mij is het nieuwe inzamelen ideaal, als de vuilniszak vol is kan ik hem direct kwijt. Plastic apart houden deed ik niet, want ik had geen zin om ermee naar het winkelcentrum te lopen om daar te ontdekken dat de container vol was. Nu is dat geen probleem meer. Papier hield ik al apart, maar nu nog meer omdat ik het meteen kwiijt kan in de kliko.
Op 28-01-2014 schreef Arjan Kleuver:

Dank voor de reacties, mensen! Ik lees ze met veel belangstelling. Blijf posten :)
Op 28-01-2014 schreef Rob:

Ik vind het prima werken.
De ondergrondse container is hier geplaatst op de hoek van de straat waar ik ook altijd al de vuilniszak neerzette.
(er zijn hier flats en men zette vroeger alle zakken bij elkaar bij een lantaarnpaal)
Ik hoef dus niet verder te lopen ofzo. Dat is kennelijk geluk hebben.

Wel is er al een paar keer storing geweest. Ik kijk dan ook altijd voor ik de vuilniszak ga sluiten en wegbrengen of er geen zakken naast de container staan want als dat zo is kun je er vanuit gaan dat hij het niet doet.
Dat is al enkele keren gebeurd.
Wat dan wel jammer is, is dat er aan de andere kant van de straat (20 meter lopen) ook een container is maar wij daar niet terecht kunnen.
Als men dit wat ruimer zou inrichten dan kon je tenminste nog je afval weg brengen als het ding het niet doet of vol is.
Daarmee voorkom je wellicht dat mensen de zak ernaast zetten.
Op 28-01-2014 schreef Maurice:

@Rob: Mail naar lunetten@utrecht.nl, daar kan je regelen dat je beide containers mag gebruiken. Ik vind eigenlijk ook wel dat de gemeente standaard 2 containers aan elk huishouden had kunnen toekennen, dan heb je een alternatief als er iets mis is met je eerste voorkeur. Ik heb sinds het begin van het nieuwe inzamelen pas 3 vuilniszakken restafval gehad, en die kon ik probleemloos kwijt.
Op 28-01-2014 schreef Marni:

Op zich ben ik tevreden, behalve over de 1x per 3 weken ophalen van het plastic. Dat is in de zomer te weinig, de container gaat dan vreselijk stinken ook al verpak ik bv. vleesschaaltjes nog apart in een plastic zakje.
Op 28-01-2014 schreef rian:

@jacomine
de plastic container op laten halen? hoe regel je dat? heb ik verscheidene keren geprobeerd, ook al voor het invoeren van het nieuwe afvalscheiden. maar steeds kreeg ik te horen dat het om een proef gaat en daarom de bak niet ingeleverd kan worden. wel kon ik hem laten omruilen voor een nieuwe bak (mijn oude was erg vies en kapot).
Op 28-01-2014 schreef Jan Klas:

Ons vergaat het prima. Geen enkel probleem. Prima initiatief.
Op 28-01-2014 schreef Jacomine:

@riqn: ik heb het eerlijk gezegd nog niet gedaan. Wel heb ik bij de info-avond in de Musketon vorig jaar doorgegeven dat ik geen papiercontainer in mijn tuin wil en die heb ik toen ook niet gekregen. Dus ik denk nu overmoedig dat het misschien met die plastic bak ook zo gaat.
Op 29-01-2014 schreef Menno:

Ondanks enige reserves vooraf, vind ik het gescheiden inzamelen en het wegbrengen van restafval voldoende functioneren.

Wat ik wel storend vind, is dat op tal van plaatsen in de wijk de restcontainers lomp midden op het trottoir heeft geplaatst, terwijl er voldoende tegelruimte was om ze fatsoenlijk aan de rand te zetten. Nu staan er her en der flinke obstakels waar je als voetganger maar weer omheen moet. Loop bijvoorbeeld eens door de Betuwe, vanaf de Musketon naar de Liemers, of over de Oeral bij de ingang van Jolie.
Op 29-01-2014 schreef rian:

@jacomine. op die manier heb ik ook de papiercontainer geweigerd en dat ging inderdaad prima. toen heb ik ook ingevuld dat ik de grijze bak niet meer wil hebben maar dat is dus afgekeurd. later heb ik dat nog eens geprobeerd (via telnr/website gemeente dat op infopapieren van afvalscheiden staat) en is weer geweigerd vanwege dat dit hele afvalscheidengebeuren slechts een proef is. het beste wat ik eruit kon slepen was dus het omruilen van mijn oude kapotte bak voor een nieuwe.
Op 29-01-2014 schreef Jungfrau:

Het inzamelen is een prima idee en werkt naar mijn idee naar behoren. Echter wat me opvalt is dat er helaas altijd een aantal mensen is die hun vuil in andermans (daar niet voor bedoelde bak) gooien. Ik heb al meerdere malen een vuilniszak uit me groen- of plastic bak moeten vissen. Of dit door onwetendheid, dan wel luiheid komt laat ik in het midden. Gevolg kan zijn voor degene van wie de bak is dat hij of zij een boete krijgt. Ik zou graag willen weten of de gemeente hier een controle op uitvoert.
Op 29-01-2014 schreef Arjan Kleuver:

Inmiddels toch best veel reacties. En met nuttige informatie. Als ik het zo lees zijn er hier en daar wel problemen en wensen, maar over het algemeen is iedereen er redelijk gelukkig mee. Als de evaluatie naar de gemeenteraad gestuurd wordt zal ik in elk geval kijken of de wensen die ik hier lees in de evaluatie staan en of er oplossingen voor zijn. Misschien agendeer ik het sowieso wel voor een raadsinformatieavond. Zo vaak staat Lunetten niet op de kaart... Wat de vraag van jungfrau betreft: als dat herhaaldelijk gebeurt zou ik dat wel bij de politie melden. Er wordt wel eens gecontroleerd op zulke acties, maar het ligt gevoelig in verband met privacy. Ik vind het echter een behoorlijk lompe actie om je afval in de verkeerde bak van je buren te stoppen...
Op 29-01-2014 schreef rene:

Wij zijn eigenlijk niet tevreden. Om de volgende redenen.
Naast de 3 containers heb ik ook nog een vuilniszak met restafval in de tuin staan. Ik wil niet elk half vuilniszakje weggooien. Dat is weer zonde van t plastic. Dus zit je met een vuilniszak met restafval in je tuin.
De grijze kliko voor plastic wordt veel te wenig geleegd. Na 2 weken en niet na 3, is de container vol. Zo ook de kliko voor t papier.
Er is altijd troep bij de restafvalcontainers.

Op 29-01-2014 schreef waddenbuurtbewoner:

Ben niet tegen het scheiden van afval, maar wel tegen de manier waarop het opgedrongen is.
Bij de info-avond werden problemen als zwerfvuil en overlast gebagataliseerd.
Nu 8 maanden later op meerdere ochtenden per week geluidoverlast door het legen van de containers. niet een paar minuten maar minstens 1 kwartier, waarbij ook de toegang tot een groot deel van ons buurtje geblokkeerd is. De vrachtauto's zijn te groot voor de bocht waar men de containers heeft uitgebreid. Bocht is dus kapot gereden
Zwerfvuil is toegenomen en ook in mijn kliko vind ik vuilnis dat ik er niet in gedaan heb.
Ik kan niet geloven dat de manier van ophalen het milieu minder belast.
En waarom wel een pasje voor restvuil en niet voor papier en plastic containers?
Ik had het liefst gezien dat ook het restvuil opgehaald werd.
Op 31-01-2014 schreef Jacomine:

Ik kreeg een keurig mailtje van de gemeente: of ik maandagochtend mijn grijze minicontainer die ik kwijt wil buiten wil zetten zodat ze 'm kunnen meenemen. So far so good. Ik hou jullie op de hoogte. Oeioei wat spannend he? Wat maken we toch veel mee.
Op 31-01-2014 schreef Robb:

Klopt. Ik begrijp niet waarom we met een pasjes systeem meten werken? Waarom kan men niet gewoon het vrijgeven? De hele wijk doet al mee.
En sowieso is het belachelijk dat je een bizar bedrag moet betalen als je je pas kwijt ben of als ie kapot is.
Op 02-02-2014 schreef Buschauffeur:

@robb: ik denk dat daar wel even over is nagedacht.
De pasjes bepalen het aantal gebruikers per container.
Dat voorkomt dat de ene container meer gebruikt wordt dan de ander omdat die (bijv.) toevallig op je route naar het winkelcentrum staat en je er tóch langs komt.
Op 02-02-2014 schreef Robb:

@busschauffeur
Zou er geen signaal uitgaan na de gemeente als een bak vol zit?
Dan maakt het dus niets uit waar men hun vuilnis ingooit.
Dan worden alleeen sommige vaker geleegd dan andere.

Op 02-02-2014 schreef Martijn:

Buschauffeur heeft daar gelijk in, op die manier zitten de bakken rond de basisscholen en het winkelcentrum heel snel vol, bovendien kunnen ze via de pasjes zien wanneer een container ongeveer vol zou moeten zitten
Op 05-02-2014 schreef Jacqueline:

Ik ben tevreden over het afval scheiden, hoewel de plastic-container vaker geleegd zou moeten worden. Die gaat namelijk behoorlijk stinken! Waar ik zeer ontevreden over ben is dat ik €20 moet betalen omdat ik mijn pasje ben verloren. Dat vind ik echt schandalig! Ik betaal, net als iedereen flink gemeentebelasting, toch? Ik verlies mijn pasje echt niet expres! Ik vind dat iedereen gratis een tweede pasje zou moeten kunnen krijgen. En als je het dan weer kwijt bent, voor €5 of zo.
Op 05-02-2014 schreef Jeanet:

Ik sluit me helemaal aan bij waddenbewoner.

Ben niet tegen scheiden van afval, maar wil liever een andere manier. Ik wil wel extra betalen voor het ophalen van restvuil.
Wij wonen niet zo dicht bij een container.

Ik had het liefst gezien dat ook het restvuil opgehaald werd.
Restvuil ophalen is m.i. een (geciviliseerde) gemeentelijke basisvoorziening.
Met je rommel over straat sjouwen: bah, wat heb ik er een hekel aan.
Stiekum snap ik wel dat mensen hun afval in een willekeurige container gaan gooien. 't Is in ieder geval beter dan zo maar ergens op straat zetten.

Op 06-02-2014 schreef Roos:

Op zich loopt het hier goed maar er zijn wel wat verbeterpunten.
Papier en plastic worden te weinig opgehaald. Vooral onze papierbak is snel vol en de papiercontainer is een aaridg eindje weg. Met een handicap en geen auto is dat niet fijn wegbrengen.
De pasjes zijn vreselijk onhandig. Waarom niet een pasje aan bijvoorbeeld een keycoard die je aan je broek kunt clippen? Gaat minder snel stuk, is een stuk makkelijker als je ook al met zakken moet zeulen.
Ben blij dat het restavfal bij ons tegenover staat, anders was het niet te doen.
Verder zou het fijn zijn als de volle en geleegde kliko's niet de stoep zouden blokkeren (twee of meer rijen dik). Zoals gezegd, met een handicap is het net survivalen op woensdag en donderdag. Laat staan voor rolstoelers, kinderwagens, mensen met een stok.
Op 07-02-2014 schreef Claudia M.:

Ik ben er niet gelukkig mee en ik gebruik nu ook veel meer plastic dan voorheen. Zoals ik al eerder schreef ik heb katten, vijf stuks, die zijn er nu eenmaal, als deze dood gaan komen er ook zeker geen meer bij nu. Dit levert echter iedere dag een half pedaalemmerzakje vies kattenbakgrit op. Dat is per week een grote, vooral extra zware grijze zak vol. Restafval heb ik maar één zakje per week, maar dit samen zorgt voor flinke zware zak aan restafval waar ik zelf mee kan sjouwen… en ik heb er een hekel aan! Zoals @Jeanet het zo beeldend omschrijft; “pure armoei”.

Sinds het nieuwe inzamelen vind ik het dus meer dan genoeg met één zak per week te sjouwen en met meer sjouwen doe ik dus niet. GFT heb ik amper, glas gaat naar de glasbak, papier gaat naar de tuindersvereniging en het plastic wat er nog in huis komt (ik weiger zoveel mogelijk plastic) gaat dus gewoon bij het restafval. Ik betaal als je het uitrekent 5,65 euro per week om mijn eigen vuil af te voeren en ik vind het welletjes zo!

Ik wil graag de grijze restafvalbak terug. Dat ene lichte hele kleine zakje plastic afval nam ik eens per week mee en gooide dat weg; nu staat er drie weken lang een bak plastic te ‘meuren’ voor deze geleegd wordt. Bovendien is het bijna een studie wat er nu wel en niet bij mag.

Op dit moment staat er overigens een artikel op Dichtbij.nl. “Overvolle containers zorgen voor overlast Lunetten en Zuilen”. Ik lees hier echter op dit forum niets over? Ook heb ik geen enquête gezien en/of uitpuilende verzamelpunten?
Op 07-02-2014 schreef Buschauffeur:

Ik geloof dat het arikel op dichtbij.nl meer slaat op de situatie in Zuilen dan die in Lunetten.
Het valt mij juist erg mee. Ik had erger verwacht.
Op 08-02-2014 schreef robedoes:

Ik ben zeer tevreden over de nieuwe manier van inzamelen.
Ten eerste heb ik maar 1 container voor GFT, al het andere verdeel ik : afval in de zak, is deze vol, wegbrengen binnen 50 meter met pasje naar afval container.(ideaal)
Voor het plastic en het papier heb ik een boodschappentasje
in mijn keuken hangen, zijn ze vol, dan breng ik ze weg naar de containers,die aan de straatkant staan,evenals glaswerk.
Opgeruimd staat netjes, en het grote voordeel, dit kun je zo vaak doen als je wilt, en niet zo als voorheen, 1 x per week.
Lunetten begint op UTOPIA te lijken.
Op 10-02-2014 schreef Jacomine:

Ja hoor, mijn grijze minicontainer is opgehaald. Nu heb ik er lekker nog maar één in mijn tuin en loop ik af en toe met restafval, plastic of papier naar de ondergrondse containers even verderop. Gewoon wanneer het mij uitkomt. Dik tevreden!
Op 11-02-2014 schreef Laura:

Ik ben heel tevreden over het nieuwe inzamelen.Ik scheidde het afval al, alleen let ik nu nog beter. Ik lees wat klachten over stinkende containers. Zelf spoel ik plastic verpakkingen waar voedsel in heeft gezeten heeft even om. Kleine moeite, en geen stank meer. Wel vind ik dat plastic en vooral papier weinig wordt opgehaald. Mijn papierklilo is na een week al vol, dus ik loop toch nog naar de container. En voor het plastic is dat al helemaal geen moeite. Dus van mij hoeft dat ophalen niet. Zeker als dat betekent dat de afvalheffing omlaag kan. Voor de zwaardere zakken met restafval gebruik ik overigens ik een klein steekwagentje.Hoef ik ook niet te sjouwen.
Op 11-02-2014 schreef Martijn:

Laura, de afvalheffing is al omlaag gegaan
Op 12-02-2014 schreef arjan kleuver:

Nou, wat je in elk geval kan concluderen is dat mensen op deze site geen stelletje zuurpruimen zijn, wat je wel eens leest. Overigens vind ik dat je best mag klagen en dat je dan niet meteen een zuurpruim bent. Ik hou jullie op de hoogte als het daadwerkelijk behandeld wordt in de gemeenteraad.