Ingezonden door: Martin
06-02-2014

Diefstal/inbraken

Vorige week is er bij ons ingebroken toen wij niet thuis waren. Dezelfde avond is ook een poging gedaan tot inbraak 3 huizen verder op. Vandaag hoor ik van een buurtbewoner dat zijn auto is opengebroken op dezelfde dag. Vanavond kwam de collecte aan de deur dat er weer een inbraak is gepleegd in een woonhuis vandaag. Overdag nota bene.

Iemand moet toch iets gezien hebben?

Ik ben pas sinds september bewoner in Lunetten, is er een buurtwacht? Moet die misschien opgericht worden?

Ben erg benieuwd naar andere bevindingen en ervaringen.

Groet,

Martin

Reageer op deze inzending
Op 07-02-2014 schreef gerrit hal:

Elders op deze pagina had ik al geschreven:

vorige weken is er diverse keren ingebroken in huizen bij Fivelingo vertelde een bewoonster mij. Het gebeurt daar regelmatig.
Op de Furkabaan zijn dieven de laatste jaren ook regelmatig succesvol actief geweest.
Het lijkt alsof het steeds erger wordt.
Ik hoor hier alleen bij toeval iets over.
Een burgerwacht wordt al op verschillende plaatsen in Nederland ingesteld. Is misschien een idee voor hier.
Op 07-02-2014 schreef Robb:

Welkom martin.

Ik merk bij ons niets over inbraken.
Op 07-02-2014 schreef martin hummel:

De inbraak van gisteren bleek een beetje poging tot inbraak, maar toch.

Een buurtbewoner opperde een whatsapp groep van mensen die iets opvallends onderling delen. Is dat een idee, of hoort zo iets op een andere manier besproken te worden?

Op 07-02-2014 schreef Marni:

Welkom Martin, jammer dat je gelijk zo'n vervelende ervaring hebt in onze toch zo leuke wijk.
Ik heb de indruk dat het per subbuurt nogal verschilt met de inbraken, misschien dat de wijkagent hier meer over kan vertellen. Een tijdje is er zelfs met een helicopter boven de wijk gezocht naar inbrekers, maar ja, toen kwamen er weer klachten over de geluidsoverlast.
Op weblocatie utrecht&categorie=1&categorie=2
kun je een overzicht zien van recente inbraken in Lunetten, helaas niet meer per straat zoals eerst (privacy?).
Alle tips voor inbraakpreventie zou ik intussen maar opvolgen. Zo stoort het mij vreselijk dat ik ook in mijn eigen tuin alles op slot moet zetten, maar het is wel nodig, zelfs kinderfietsjes worden gejat. Helaas.
Op 08-02-2014 schreef waddenbuurtbewoner:

Deze week van agent gehoord dat er de laatste tijd een toename is van woninginbraken in Lunetten.
Buurtwacht lijkt mij niet nodig, wel alert zijn en sociale controle (ken je buren!)
Op 08-02-2014 schreef Martijn:

@Marni: Bij deze site zie je meer details: weblocatie
Op 08-02-2014 schreef Sandra:

Op 07-02-2014 zag ik 4 jongens gehurkt lopen op de galerij van de Hondsrug op de 2e verdieping. Ik heb 112 gebeld maar zij hebben hen niet kunnen vinden. De jongens waren donker gekleed met een capuchon. Het was rond 20:45 uur. Ik dacht voorheen dat inbrekers vooral 's nachts op pad gingen maar dat is dus niet zo. De inbraken vinden vooral plaats op de vrijdag- en zaterdagavond tussen 17:30 en 21:30 en natuurlijk een paar uur later.
Inbrekers komen toch wel binnen maar maak het hen niet te makkelijk. Heb je de deuren en ramen gezien van sommige mensen? Het lijkt wel op een binnendeur. Die krijgen inbrekers zelfs met een schroevendraaier open of 1 ruk met een breekijzer. Ik vind dat de woningbouw ook mag investeren in betere deuren en ramen. Dan duurt het in ieder geval 5 minuten en meer herrie voordat zij naar binnen kunnen komen. De meeste gelegenheidsinbrekers geven het dan toch op.
Op 08-02-2014 schreef Martijn:

Toevallig vandaag een bericht van RTL over inbraken weblocatie

Statistieken van Lunetten:

Postcode 3524, Utrecht
36 inbraken in 6 maanden
Dat zijn 6 inbraken per 1000 huishoudens
8% minder dan het landelijk gemiddelde (6 per 1000)
29% minder dan het gemiddelde van Utrecht (8 per 1000)
Op 08-02-2014 schreef Arjan Kleuver:

Er wordt ook over getwitterd. Sommige mensen met verstand van en ervaring met dit soort kwesties suggereren om een Utrechtalert en/of een buren-whatsapp-groep te maken. Baat het niet, dan schaadt het niet, zou ik denken. Ik doe graag mee, maar weet er niet genoeg van om het zelf te organiseren. Iemand? Misschien gaan we donderdag tijdens de raadsvergadering wel vragen stellen aan de burgemeester, dan heeft hij het in elk geval in het vizier.
Op 09-02-2014 schreef martin:

Een whatsapp groep heb ik van meer buurtbewoners vernomen.
Ik ben ook voor :). Geeft ook een veiliger gevoel, wetende dat er meer buurtbewoners alert zijn.
Op 09-02-2014 schreef rene:

Ik wil het zeker niet bagatelliseren, maar Lunetten staat al jaren bekend als een wijk waar veel ingebroken wordt?? Jaren geleden kregen wij dit al van de politie te horen toen onze schuur open gebroken was. Ik hoor "regelmatig" van mede-wijkbewoners dat er ingebroken is. Komt ook door al die achterommetjes.
Wij hebben supergoede sloten op de deuren en op ramen, die we ook snachts dicht hebben. Goed op elkaar en op de buurt letten.

Dit gezegd hebbende, is het natuurlijk super vervelend en bedreigend als het bij jou thuis gebeurt...

Op 09-02-2014 schreef Martijn:

Sloten niet alleen 's avonds dicht maar ook overdag, als je even naar de wc bent zijn ze zo binnen. Overigens zijn meerdere inbraken gepleegd door een raam in te slaan en de waardevolle spullen die in het zicht lagen snel mee te nemen, dus ook dat niet al te veel in het zicht laten liggen
Op 09-02-2014 schreef Cristien:

Schrik hier erg van.
2 x bij ons ingebroken terwijl ik thuis was, en 2x auto inbraak en 1x voor de lol spiegel van de auto afgebroken.

Ik heb nog steeds angst s'nachts dat ze weer komen.
Whatsapp groep kan helpen (hoop ik)
Op 09-02-2014 schreef laila:

Wat erg Cristien dat het gebeurde terwijl je thuis was, en nog wel 2 x. Bij mijn buurvrouw werd er 2 weken geleden ingebroken om 20.00 uur terwijl ik thuis was. Een week erna weer op zaterdagavond waren de volgende buren aan de beurt en een paar dagen later weer. Een whatsappgroep is bij ons vandaag gestart via het bestuur van de VVE. Daarnaast hebben de meeste buren na de eerste 2 inbraken elkaars telefoonnummers opgeslagen en geven wij elkaar door als we een avond of nacht niet thuis zijn. De thuisgebleven buren zijn dan alerter. Je deuren en ramen beter laten beveiligen en een sensorlamp ophangen is ook een tip. Natuurlijk kan een inbreker altijd binnenkomen maar een deur of raam wat moeilijk te openen is duurt langer en al die tijd staan ze in de spotlight. Je ziet helaas ook dat veel bewoners hele oude deuren hebben zogenaamde opdekdeuren met enkelglas. Ik heb er niet veel verstand van maar het zijn geen veilige deuren.
Op 09-02-2014 schreef Buschauffeur:

Een bordje achter het raam met een plaat van een kop van een rotweiler en ernaast de tekst 'hier waak ik' helpt ook goed tegen inbrekers.
Ze weten nooit precies of het nu klopt of niet en nemen liever het zekere voor het onzekere.

Echt een hond nemen is natuurlijk nóg beter.
Op 10-02-2014 schreef Larissa Exalto :

Ik had het idee dat Lunetten een redelijk veilige wijk is maar als ik dit zo lees valt dit toch wel tegen. Grijpt de politie wel in? Of zijn zij te druk in Hoograven? Heb het idee dat politie in Lunetten vaak pas komt als er al iets gebeurd is, maar zie niet vaak preventief politie op straat in Lunetten.
Uiteraard is het belangrijk dat mensen goede sloten en deuren hebben, maar goede sloten of niet mensen moeten gewoon van andermans spullen afblijven. Maar ik ga in ieder geval goed opletten dat we altijd alles goed op slot doen, ook als we thuis zijn.
Op 10-02-2014 schreef Robb:

Mensen mensen. Laten we nu niet ineens elkaar angst gaan inpraten en tevens zeggen dat er een bende actief is. Het aantal inbraken is nog streeds onder het gemiddelde dan alle wijken om ons heen.
Op 10-02-2014 schreef rene:


Jeetje, natuurlijk moet je je huis op slot doen, ook als je thuis bent! We wonen toch in de grote stad? Lunetten lijkt misschien op een dorp, maar is wat dit betreft gewoon de stad. Ik vind dit soort dingen niet meer dan logisch.

Laten we elkaar niet bang maken.

Op 10-02-2014 schreef Christien:

Bang ben en was ik al.
Je ogen er voor sluiten helpt echt niet.
Dit is geen kwestie van bang maken het zijn de feiten.
De bewoners van Lunetten moeten het gewoon weten zodat iedereen nog beter oplet en daarbij kan een whatsappgroep heel goed helpen.

Op 10-02-2014 schreef Beagle,beagle:

vorige week hebben we een brief gekregen van de Mitros dat er ontzettend veel wordt ingebroken in onze flat.
Er is ook grote kans dat er een Whatsapp groep gaat starten samen met de wijkagent.

Sorry hoor maar reactie's als elkaar niet bang maken of we zitten nog steeds onder het gemiddelde dat heb ik hier al te vaak gelezen.
Dit is al een tijdje geleden voorspeld en komt nu uit.
Op 11-02-2014 schreef Robb:

Voorspeld? Door wie???

Toen lunetten pas was gebouwd waren er veel inbraken. Dat kwam door de open structuur en dat bijna alle huizen achterommetjes hebben. Toen is er veel op gesurvailleerd en poorten af gesloten. Toen heeft lunetten de naam gekregen.

Laatste 10 jaar was het juist een wijk met veel minder inbraken dan andere wijken, maar lunetten komt niet af van de naam.
Ook is de wijk niet aantrekkelijk voor grote inbrekersbendes want er is in principe maar 1 weg om lunetten in en uit te komen die gemakkelijk door de politie kan worden afgesloten.
Dan blijven de kleine inbrekertjes over, mag u raden uit welke wijk ze vandaan komen.
Op 12-02-2014 schreef Arjan Kleuver:

Morgen - donderdag dus - zullen we mondelinge vragen stellen aan het college van B&W: Is er wel of geen sprake van een bende en is er wel of geen toename van het aantal inbraken. Als er een toename is vragen we ook om meer surveillance- en recherchecapaciteit en om nog wat andere dingen.
Op 12-02-2014 schreef Sandra:

Hoi Arjan, goed idee. Ik ben benieuwd naar de uitkomst.
Op 12-02-2014 schreef peter R:

Heel goed, eerst maar eens de vraag beantwoorden of er echt sprake is van een stijging, of dat iedereen elkaar weer eens zit na te praten en op te fokken. Hoe dan ook, je huis stevig op slot doen is gewoon noodzaak, niet alleen in Lunetten en niet alleen in Utrecht, maar in elke stad en elk dorp.
Op 12-02-2014 schreef Cristien:

Hallo Arjan
Goed plan , ik hoop dat wij de uitslag hier kunnen lezen.
Weet iemand hoe die Whatsapp groepen werken?
Er is vandaag een app gelanceerd om snel contact te maken
Maar de app heeft nog veel problemen
Naam App is 'Civillant' .
Op 13-02-2014 schreef Sandra:

Of er nou veel of weinig inbraken zijn in Lunetten is eigenlijk geen hoofdzaak voor mij. Feit blijft dat vooral de mensen met slechte ramen en deuren de dupe zijn van inbraken. Nee, ik behoor gelukkig niet tot die groep. Bij mij moeten zij 5 minuten rukken en trekken voordat zij binnen kunnen komen en bij de buren verderop 20 seconden. Tot nu toe word ik steeds overgeslagen.

Op de website van de gemeente Utrecht zie ik dat er subsidie te krijgen is voor huiseigenaren die hun woning laten beveiligen weblocatie

Erg jammer en vreemd dat dit alleen bestemd is voor huiseigenaren en niet voor huurders. Je zou hierdoor bijna denken dat het hang- en sluitwerk in de huurwoningen toch een taak is van de woningbouw. Weet iemand dit misschien?
Zijn er toevallig timmermannen of handige mensen die wat zouden kunnen betekenen voor de mensen die geen of weinig geld hebben om hun deuren en ramen te beveiligen? Misschien voor een tegenprestatie?
Op 13-02-2014 schreef arjan kleuver:

De burgemeester heeft net antwoord gegeven op de mondelinge raadsvragen. Ik zal een nieuw tekstje insturen, zodat iedereen het kan lezen.
Op 13-02-2014 schreef Cristien:

@Sandra dat klopt niet helemaal.
Mijn huis is een fort. De duurste sloten. En altijd alles op slot.
Overal buitenverlichting en een goe afgesloten tuin.
Antie diefstalstrippen voor deuren.

De heren inbrekers hebben gewoon mijn dubbelglas) ramen ingegooid .
Dus als ze willen komen ze overal binnen.
Op 13-02-2014 schreef Hippo:

Het gevoel dat achterblijft als iemand ongevraagd in je huis is geweest, is vaak vele malen erger dan de materiële schade - die doorgaans door een verzekering gedekt wordt.
Sinds ik iemand (op verzoek van de buurvrouw die zich buitengesloten had) vanuit mijn tuin even naar twee hoog zag klimmen alsof ie gewoon over de stoep liep, weet ik dat het ook niets uitmaakt of je op de begane grond of op een verdieping woont. Als er iets openstaat of er lijkt wat te halen, dan komen die types toch wel binnen - via een openstaand bovenlichtje, een slecht afgesloten deur of domweg via een raam.
Geen spullen in het zicht, geen dozen van dure spullen met een bezorgadres erop naast de papierbak zetten, zo goed mogelijk afsluiten zodat een snelle poging ontmoedigd wordt, zorg dat je je buren in elk geval van gezicht kent, laat in portieken niemand binnen die voor iemand anders komt (dan bellen ze daar maar aan) en bel de politie bij verdachte situaties.
Het probleem is natuurlijk deels dat Lunetten veel bewoners heeft die redelijk verdienen en bij wie 'iets te halen' is, gecombineerd met een wijkstructuur waardoor iemand met een brommer of fiets of scooter snel weg is. Zeer aanlokkelijk voor lui met duistere plannen, dus wat dat betreft vallen de inbraakcijfer puur statistisch nog erg mee. Maar daar koop je niks voor als je zelf het slachtoffer bent :/
Op 14-02-2014 schreef robedoes:

Toen ik in de beginjaren 90 naar lunetten verhuisde, is er, toen ik naar een verjaardag was, ingebroken.
Eenmaal thuis aangekomen, merkte ik direct dat er iets helemaal fout was, lades open, video geprobeerd mee te nemen,stond in een wandkast, is niet gelukt.Politie snel erbij,sporen onderzoek gedaan,vlgs hen een gelegenheids inbreker of een junk, een dief is een dief.De dief is gevlucht, waarschijnlijk toen hij hoorde, dat ik binnen kwam,gelukkig met een slokje op,want ik had niet voor mezelf ingestaan.
Nadien heeft de Bo-ex,lof hiervoor,alle onderdoorgangen afgesloten,alleen voor bewoners,en bij een aantal flats de toegangsdeuren van de hal afgesloten,de bovenlichten voorzien van een stang,daar kan niemand doorheen en sloten voorzien van een politie keurmerk aangebracht.Het belangrijkste is echter,zelf opletten op verdachte situaties,112 bellen,evtl kenmerken doorgeven,nummerbord/persoon en bespreken met je buren,zodat ook zij weten,wat er is gebeurd.
De politie kan dit niet alleen.
Blijf opletten op verdachte situaties en bel 112.
Liever eenmaal teveel,dan te weinig.
Op 23-02-2014 schreef Frank:

@Robb, helemaal mee eens. zo, Deze week waren wij aan de beurt deze week. Weinig subtiel is er midden in de nacht een stoeptegel door de ruit (enkel glas) van de voordeur gegooid, er is een tas meegenomen en weg waren ze. Echt kruimel werk, maar wel heel vervelend. Alle schade die je hebt en ook omdat ons dochtertje dit nogal heftig vond. Je wil je gewoon veilig voelen in je eigen huis.

Wat doen we eraan? Lunetten is een leuke wijk, en juist de achterommetjes en het vele groen maken het zo sfeervol. Van camera's en hekken wordt je niet vrolijk.

Whatsapp groep klinkt leuk, maar wat helpt het? Digitaal is niet altijd de oplossing. Goed opletten en het ze niet te makkelijk maken lijkt me beter. En als het echt te gek wordt zou er door bewoners samen met politie vaker gesurveilleerd kunnen worden. Ik kan moeilijk inschatten of het echt heel erg is, of dat het incidenten zijn die nu zwaar belicht worden.