Ingezonden door: Hans
02-03-2014

Loslopende honden

Graag zou ik willen dat er meer gecontroleerd wordt op honden die niet aangelijnd zijn in Lunetten, waar het wel moet. Hondenbezitters lijken zich niets aan te trekken van de gebieden waar er NIET los gelopen mag worden met honden. Er zijn speciale losloopgebieden aangewezen in onze wijk. Daarbuiten moeten alle honden aangelijnd zijn!

Reageer op deze inzending
Op 03-03-2014 schreef Andere Peter:

En fietsers zonder bel. Die zie ik ook hoor. Oppakken die lui.
Op 03-03-2014 schreef luuk:

De eerste zomerse dag komen ze weer controleren. Dat is elk jaar zo.

Pakkans is klein en de boete is laag dus ookal geven ze een keer boetes denk ik niet dat daarmee alle honden worden aangelijnd.

Al die fietsers op voetpaden in de parken daar zouden ze wel eens voor mogen schrijven.
Op 03-03-2014 schreef Laurens:

Kan je ook uitleggen waarom je vind dat die honden aangelijnd moeten zijn? Op wat voor manier heb je er last van?

Als we het over honden hebben lijkt honden-beep- midden op straat en in het winkelcentrum mij een groter probleem.
Op 03-03-2014 schreef Angie:

Ik vind dat er wat minder loslopende joggers in het hondengebied moeten lopen. Misschien ook eens duidelijk aangeven wie waar los mag lopen.
Op 03-03-2014 schreef S.:

Zelf vind ik loslopende honden soms best wel intimiderend. Ze komen soms blaffend op je af en als niet-hondenkenner kun je niet altijd inschatten of een hond alleen maar enthousiast of misschien ook agressief is. Daarnaast vind ik zo'n natte hondensnuit - ook als ie niet bijt - niet erg prettig of fris. Soms vraag ik aan tegemoetkomende baasjes van grote honden of ze hun hond even vast willen houden als ik wil passeren. Sommigen doen dat netjes, maar anderen antwoorden dan beledigd 'dat hij echt niets doet hoor' om dan mijn vraag compleet te negeren. Vooral als ik met mijn kleine kinderen ben, vind ik dat soms erg vervelend. Ook al eens honden meegemaakt die met hun snuit gewoon aan mijn dreumes in een wandelwagen begonnen te snuffelen. Ja, daar schrik ik van, ik kan op dat moment niet inschatten hoe mijn kind reageert. Als mijn kind zou gaan gillen of een poging zou doen om te aaien of iets dergelijks, schrikt de hond misschien dusdanig dat ie aanvalt. En ik weet zelf niet hoe ik een hond weg moet jagen.
Op 04-03-2014 schreef Hondenbezitter:

Ik denk dat het op de hoogte zijn van de hondenetiquette en het naleven ervan een hoop ergernissen of onbegrip kan voorkomen. Zie: weblocatie
Op 04-03-2014 schreef Angelique:

Niet iedereen houdt evenveel van honden. Natte neus tegen je pasgewassen jas, rennen achter je kat aan, mannetjeshonden die vrouwtjeshonden grijpen. Welopgevoedde honden daargelaten, maar lijn je hond in ieder geval aan. Dit is geen buitengebied, maar een woonwijk in een stad. Ik ken trouwens ook mensen die bang zijn voor honden... Of kinderen die omver worden gelopen door een enthousiaste hond. 'Ja hij doet niks hoor', zegt de baas dan, maar hou je hond toch bij je, uit fatsoen.. ik ben er niet van gediend.
Op 05-03-2014 schreef Rian:

Een paar jaar geleden is onze kat naast ons huis aangevallen door een loslopende hond. Resultaat: veel ellende en dierenartsrekeningen voor totaal ruim drieduizend euro. Betaald door de verzekering van de baas van de hond.
Op 05-03-2014 schreef Bernadet:

Helemaal mee eens Hans. Ik ben er ook niet van gediend. Zeker niet als ze plotseling voor mijn fiets (met bel, lekker constructief @andere Peter!) oversteken.
Mijn zus is toen ze 8 was, in haar gezicht gebeten door een vriendelijke lobbes, die we al jaren kenden en die nog nooit een vlieg kwaad gedaan had. Dat laatste zegt mij dus niks. Kinderen en honden, het blijft oppassen.
Van "loslopende joggers" heb ik overigens alleen last wanneer ze hun natte neus aan mijn jas afvegen, of mijn handen likken.
Op 05-03-2014 schreef Olivier:

Ik ben het eens dat honden aangelijnd worden daar waar dat moet. In Utrecht geldt een aanlijngebod, dus gewoon doen.
Ook omdat van de zomer tot twee keer toe een (grote) hond onze tuin in liep. De laatste keer kwam het dier binnenrennen terwijl wij (met de deur open) tv zaten te kijken. Mijn kinderen schrokken zich helemaal wild toen het beest binnen denderde. Ook al ben ik niet bang voor hond, toch schrok ik.
De eigenaar van de hond heb ik een woordje toegesproken (en dat zeg ik nu heel aardig).
Hondenbezitters begrijpen veelal niet (uitzonderingen daargelaten) dat loslopende (grote) honden voor veel mensen en kinderen eng zijn. Aanlijnen dus.
Alvast hartelijk dank voor de medewerking.
Op 05-03-2014 schreef Buschauffeur:

Zie ook: weblocatie
Op 06-03-2014 schreef Waaks:

Leuk zo een berichtje uit het niets.
Mogen we dan even ook nog eens kijken naar andere zaken waar je je aan kunt ergeren?
Loslopende katten, die je tuin tot kattenbak promoveren en mijn honden gek maken? Daarnaast stinkt kattenpis. Mijn aangelijnde honden willen nog wel eens ergens gaan snuffelen en stinken de boel bij elkaar. Dus graag alle katten binnenhouden.
Ook kinderen zou ik graag met een geluidsdemper voorzien zien. Als zo een kudde kinderen door de straatjes en steegjes rennen, kun je amper meer een gesprek voeren. Dus ouders: leer je kinderen wat minder herrie te maken tijdens het spelen. We zitten hier in een woonwijk. Vooral meisjes kunnen nogal aardig met die hoge stemmetjes mijn adrenalinegehalte opschroeven.
Ook graag bekeuringen uitschrijven aan die mensen die het nodig vinden om om 12 uur 's nachts de kliko weg te zetten.
Bekeuringen ook voor lelijke mensen, want daar krijg ik nachtmerries van.
Bekeuringen voor mensen die denken dat het lekker ruikt in de wijk als de allesbrander weer aan gaat.
Ook bekeuringen schrijven aan vissers aan het water, die daar soms 's nachts bivakkeren.
Graag ook die mensen bekeuren die eenden aan het voeren zijn. Wat een gore troep is dat toch op de stoep.
En graag ook bekeuringen uitschrijven voor zeurders die niks met honden hebben, maar wel zelf anderen hinderen.

U begrijpt... Hij die zonder zonden is, werpe de eerste steen.

En aanlijnmeneer: heb je niets belangrijkers te doen??

Op 06-03-2014 schreef Joyce:

Ga toch gauw een eindje verderop blaffen, Waaks. Arrogant je hond los laten lopen waar het niet mag, ook al weet je dat mensen dit erg vervelend en soms zelfs bedreigend vinden, en dan je een beetje gaan verschuilen achter andere zogenaamde overlastgevende zaken. Flauw hoor. Enig inlevend vermogen is bij nogal wat hondenbeztters blijkbaar niet bijster goed ontwikkeld.
Op 11-03-2014 schreef Kwaaks:

Ik kom er niet uit: moeten we nu ironie beboeten, of degene die de ironie mist?
Op 11-03-2014 schreef Peter R:

In Duitsland is het volstrekt normaal en burgerplicht dat de eigenaar de hond bij zich roept en aanlijnt als je op de fiets of te voet passeert. Kwestie van beschaving. Hier in Nederland lijken hondenbezitters te menen dat anderen alles maar moeten tolereren: honden die tegen je opspringen en aan je snuffelen, -beep- op het voetpad... En als je er iets van zegt krijg je een grote bek of de opmerking "goh, doet-ie anders nooit..."
Wat de vergelijkingen met andere overtredingen betreft die de hondenbezitters hier oplepelen, zoals van fietsers op het voetpad: dat is natuurlijk altijd een zwaktebod. "Als hij iets fout doet, mag ik iets anders fout doen". Zo werkt het niet!
Op 15-03-2014 schreef Hugo:

Ik ben dol op honden. Ik ben niet zo dol op baasjes die, als de hond tegen mijn heg in de voortuin zeikt, even de andere kant op kijkt.

Ja mevrouw met de witte jas, dat bent U
Op 18-03-2014 schreef Hippo:

Zeg Waaks, zo kun je alles wegrelativeren: er is ook honger en er zijn oorlogen, dus waar maken we ons druk om?

Er is een aanlijngebod en er zijn hondenspeelweides waar de honden los mogen lopen. Ik vind het altijd leuk om daar spelende honden te zien. Ik neem aan dat een loslopende hond redelijk onder controle en niet bijterig is, maar desondanks hoort een hond buiten de speelgebieden aangelijnd te zijn.
Mijn kat (toevallig zo eentje die altijd heel nuffig op de eigen bak gaat) is ooit gepakt door een klein hondje dat mijn tuin in wist te komen - resultaat 3 abcessen en een flinke dierenartsrekening.
Van mij mag er meer gecontroleerd worden op dat aanlijngebod (ja, en op fietsen zonder licht, vuilnis dumpen bij de containers, door rood rijden, scootersnelheden en ga zo maar door).