Aanbod

Improvisatiecursussen voor particulieren

Coaching, Theater, Activiteit/evenement, Cursus/les/workshop/training, Muziek/zang, Kunst/cultuur/creatief, Coaching (persoonlijke ontwikkeling) , Voorlichting & advies, Marketing & communicatie
Illustration

“Zeg altijd nee en je krijgt een veilig leven. 

Zeg altijd ja en je krijgt een leven vol avontuur.” 

─ Keith Johnstone

 

Geen dag is hetzelfde, maar omdat we gewoontedieren zijn vervallen we snel in vaste patronen. Het nuttig en efficiënt, tenmisnte bij terugkerende activiteiten. Beetje misschien, en bovendien is de voorspelbaarheid van onze leefwereld steeds minde voorspelbaar. Om die reden improviseren we dagelijks. Zonder het te weten. De één gaat dat makkelijker af dan de ander, maar we improviseren van kinds af aan. En iedereen kan leren om het met meer gemak te doen. Ongeacht of dat in het dagelijkse leven is of op een theaterpodium.

SpringinTheater geeft teamtrainingen voor op gebied van (toegepaste) improvisatie en (corporate) storytelling voor bedrijven en instellingen, en heeft daarnaast een uitgebreid aanbod van meerweekse cursussen voor particulieren en korte workshops op maat van een paar uurtjes. Improvisatie is rode draad in het gehele aanbod.

Het meerwekelijkse cursusaanbod voor particulieren is op basis van open inschrijving en op verschillende ervaringsniveaus.

Improvisatie voor beginners:

  • De Basiscursus Theatersport bestaat uit 12 thematische lessen van 2 uur waarin je op laagdrempelige wijze kennis maakt met de belangrijkste elementen van (theater)improvisatie. Per les komen thema's als out-of-the-box-denken, status, emoties, typematig spel, verhaalstructuur, of muzikale impro aan bod. Voor deze deze cursus is geen enkele ervaring of voorkennis nodig. De cursus is een goede basis om daarna een Vervolgcursus Theatersport te volgen, of eventueel aan te haken bij één van de vele theatersportgroepen in Utrecht. Aan het einde van deze cursus ben je ook bekend met minimaal 12 van de meest klassieke theatersportgames om dit mogelijk te maken. Bij deze cursus is geen publieksvoorstelling, maar indien deelnemers willen kan er altijd een presentatie geregeld worden.
  • De Introductiecursus Improviseren is  een compacte cursus van 7 à 9 lessen van 2 uur waarin je op laagdrempelige wijze kennis maakt met de belangrijkste elementen van (theater)improvisatie. Net als de Basiscursus Theatersport vereist deze cursus geen enkele voorafgaande basis, en worden een aantal belangrijke thema's van (theater)improvisatie behandeld. Deze cursus  gaat iets minder diep, en is meer bedoeld voor mensen die wel op een leuke manier meer kennis en ervaring op willen doen van imrpovisatie, maar dat liever in minder dan 12 weken doen. In deze cursus zit o.a. geen muziekles, en wordt ook het format van een theatersportwedstrijd niet verder uitgewerkt. Er worden wèl een aantal theatersportgames gebruikt om te oefenen met de thema's van de les.
  • De Jongerencursus Theatersport is cursus op basisniveau waarin de belangrijke elementen uit theaterimprovisatie voorbij komen. De cursus is bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar. De cursus wordt niet ieder kwartaal gegeven, dus neem eventueel contact op. Als er een groep van minimaal 6 gegarendeerde deelnemers is kan er een extra cursus worden ingepland.


Improvisatie voor mensen met enige kennis van improvisatieimrpovisatie:

  • De Vervolgcursus Theatersport van 12 lessen van 2 uur is bedoeld voor mensen die na de Beginnerscursus Theatersport, de Introductiecursus Improviseren of een basiscursus theatersport bij een andere aanbieder hebben gevolgd. Deze cursus gaat dieper in op de thema's uit de Beginnerscursus Theatersport met de ambitie om van 'onbewust bekwaam' naar 'bewust bekwaam' te gaan. Dat is ook nodig, want in deze cursus wordt toegewerkt naar een afsluitende voorstelling in een Utrechts theater met publiek, met diverse theatersport spelvormen (shortform theaterimprovisatie). Hiertoe leer je reeds bekend spelvormen beter beheersen, leer je een aantal nieuwe spelvormen en krijg je een aantal handreikingen om meer begrip van en grip op de scènes krijgen en daarmee de kans op scènes die ook voor het publiek leuk zijn.
  • De cursus Verdiepend Improviseren is een relatief korte cursus die enige kennis en/of ervaring met theaterimprovisatie (bijvoorbeeld Beginnerscursus Theatersport of de Introductiecursus Improviseren) of algemene toneelervaring. In deze cursus oefen je vooral met autehentiek spel, geloofwaardige personages en coherente verhaallijnen. Deze cursus is minder gericht op shortform improvisatie, maar meer op het rustig opbouwen van wat langere (serieuze) improvisaties. Er wordt in deze cursus niet naar een voorstelling toegewerkt, en i dus zeer geschikt voor mensen die een stapje verder willen gaan dan theatersport, en vrijblijvend willend proeven aan longform improvisatie. Het vormt ook een prima opstapje naar de Productiecursus Improviseren.
  • De Productiecursus Improviseren is een cursus van 15 lessen van 2 uur waarin wordt toegewerkt naar een avondvullende longform improvisatie-theatervoorstelling. Bij deze cursus is minimaal een Beginnerscursus Theatersport , een Introductiecursus Improviseren, de cursus Verdiepend Improviseren of een improvisatiecursus bij een andere aanbieder of meerjarige algemene toneelervaring gewenst. In deze cursus wordt sterk ingezet op langere verhaallijnen met meervoudige scènes, personageopbouw, theatraliteit en vormgeving, structuur, persoonlijke spelverbetering. Je leert een aantal bestaande longformformats, de meest gangbare 'edits' en leert bovenal ook niet alleen als acteur te spelen, maar ook als maker/regisseur.
  • De cursus 'Mucha Musica' is een cursus op vervolgniveau (vergelijkbaar met de Vervolgcursus Theatersport) maar in plaats van 1 les er ca. 6 heeft, en is dus veel meer gefocust op muzikale spelvormen. In deze cursus worden shortform scènes gespeeld (theatersportgames).
  • De cursus 'Impromusical' is een cursus die volledig op muzikane (zang)improvisatie gericht is, maar anders dan de cursus 'Mucha Musica' wordt toegewerkt naar een avondvullende geïmproviseerde musical. Bij deze cursus werk je dus net als bij de Productiecursus Improviseren met langere spanningsbogen, personageopbouw, meervoudige scènes en montages / scènewisslingen.
Illustration
 
Geplaatst op 16 augustus 2022, 19:06 uur
Deel dit: