Activiteit

Oud Geleerd Jong Gedaan: Filosofie in de oudheid - VOL

woensdag 10 november 2021 , 9:45 - 11:30 uur
Illustration

Lunetten Wil Wel presenteert in samenwerking met Oud Geleerd Jong Gedaan een collegereeks Filosofie in de oudheid, toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
Na twee eerdere succesvolle reeksen in samenwerking met Bibliotheek Utrecht nu weer een nieuwe reeks. Met deze colleges willen we als Lunetten Wil Wel invulling geven aan de wens bij ouderen tot verdieping en intellectuele uitdaging.

Filosofie in de oudheid
Deze reeks over filosofie in de oudheid bestaat uit drie opzichzelfstaande colleges. Per college bespreekt student-docent Bas van ’t Hek het gedachtegoed en de ideeën die de Grieken hadden over hoe ze moesten leven. We gaan daarnaast dieper in op hoe de wereld is ontstaan volgens de Grieken.

10 november: Natuurfilosofie: hoe is de aarde ontstaan volgens de Grieken?
Dit college gaan we in op het ontstaan van de aarde volgens de Grieken. Is alles om ons heen ontstaan uit water? Is de aarde ontstaan uit vuur? Of was het een combinatie van elementen? 

17 november: Hebben de Grieken geen emoties?
De Grieken waren erg extreem. Zij vonden dat emoties nutteloos waren. Alles moest beslist worden door enkel logisch nadenken. Mag je boos zijn volgens de Grieken? Nee, want daardoor raak je afgeleid. Aan de hand van voorbeelden en verhalen neem ik je mee door de bijzondere wereld van de Stoa. 

24 november: Wat vonden de Grieken van geluk?
Deze week hebben we het over het Epicurisme. Een filosofische stroming die gelooft dat je alles moet doen om gelukkig te worden, zonder na te denken over de gevolgen. Volgens deze stroming is het goed om extra lang te blijven slapen, of dat laatste koekje te pakken. Zolang het je maar gelukkig maakt.

Waar & wanneer?
De colleges vinden plaats in de bibliotheek in Lunetten op 3 achtereenvolgende woensdagochtenden – 10, 17 en 24 november – van 10.00 tot 11.30, inloop vanaf 9.45.

Aanmelden
Inmiddels hebben zich voor de 12 beschikbare plaatsen voldoende deelnemers aangemeld.
Je kunt je nog wel aanmelden voor de reservelijst en/of als je interesse hebt in een volgende serie colleges in 2022.
Dat kan door een mailtje te sturen naar  contact@lunettenwilwel.nl of te bellen met 06 171 234 54 (ma t/m vr van 10.00 tot 16.00).
NB. Je kunt alleen deelnemen aan de hele reeks, niet aan afzonderlijke colleges. Deelname is gratis.

Meer weten?
Lees over de ervaringen van een deelnemer uit Lunetten aan een eerdere collegereeks in Hallo! Lunetten 2021-4 die net verschenen is.

Afbeelding: Rafaël Santi – The Yorck Project (2002), wikimedia

Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Lunetten Wil Wel kan deze collegereeks gratis aanbieden dankzij een bijdrage uit het Initiatievenfonds.
omschrijving doelgroep Nieuwsgierige en leergierige ouderen die ook graag in contact komen met anderen.
Deel dit: