Bericht

Taal Doet Meer: met spoed taalmaatjes gezocht voor Utrechtse kinderen!

Geplaatst op 13 december 2022, 19:06 uur
Illustration

Tientallen Utrechtse kinderen, veelal met een andere moedertaal dan het Nederlands, wachten al geruime tijd op een taalmaatje. Zij dreigen achter te raken op school en moeilijker mee te komen, met grote gevolgen voor de kansen in hun toekomst. Om hen een goede start te geven biedt Taal Doet Meer wekelijks 1-op-1 begeleiding in taalvaardigheid, leesplezier en zelfredzaamheid. Het beetje extra positieve aandacht van een vrijwilliger doet wonderen. Maar tot zorg van de stichting raken de vrijwilligers op.

Eenmaal per week gaat Sanne langs bij haar pupil Maya. Ze kletsen wat af en hebben de grootste lol, maar ze is er niet alleen voor de gezelligheid. Als taalmaatje helpt ze Maya een stap vooruit. Of ze nu kletsen over hun gezamenlijke hobby’s, de Donald Duck induiken of koekjes bakken volgens Nederlands recept: al spelenderwijs vergroot Maya haar woordenschat en taalgevoel. En dat is belangrijk, want op school liep ze steeds verder achter.

Met sprongen vooruit
Thuis spreken ze vooral Arabisch. Haar moeder vertelt: “Mijn man spreekt voornamelijk Engels op het werk en wij komen niet veel in aanraking met de Nederlandse taal. Wij kunnen Maya daarom niet voldoende ondersteunen in het ontwikkelen van haar Nederlands.” Daarom is Maya aan het begin van dit schooljaar gekoppeld aan vrijwilliger Sanne. Hun wekelijkse ontmoeting zet al snel zoden aan de dijk, want de slimme Maya pakt alles razendsnel op. “Ik sta echt met mijn mond vol tanden als ik zie wat voor ontwikkeling ze heeft doorgemaakt,” aldus Sanne.

Ook Maya zelf geniet met volle teugen: “Sanne helpt me om meer woorden te leren. We spelen vaak spelletjes zoals ‘galgje’ of ‘wie ben ik’ of lezen samen boeken die we in de bibliotheek hebben geleend. Maar vaak doen we ook iets leuks zoals koekjes bakken. In het recept stonden veel woorden die ik eerst niet kende, maar nu wel. De volgende keer dat ik met mijn moeder ga bakken, kan ik aan haar uitleggen wat we moeten doen.”

Wachtlijst baart zorgen
De formule van taalvrijwilligers werkt al jaren, maar de wachtlijst van deelnemers wordt steeds groter. In de huidige tijdsgeest is het lastiger dan ooit om voldoende taalmaatjes te vinden. “Het gaat ons aan het hart om ouders en kinderen, die zelf dolgraag aan de slag willen, te moeten teleurstellen omdat we geen match voor ze hebben,” zegt Roy Kreeftmeijer, directeur van Taal Doet Meer. “We zijn als stichting afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Die doen prachtig werk, maar het aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet loopt, door heel Nederland, al jaren af. Het is heel schrijnend dat dit invloed heeft op de kansen van deze kinderen later in hun leven.”

Gastvrijheid en waardering
En dat terwijl het maar anderhalf uur per week kost om een kind vooruit te helpen. Tijd die zich dubbel en dwars terugbetaalt, als je Sanne moet geloven: “Niet alleen is het tof om Maya zo te zien groeien, ook is het mooi om elke week even deel uit te maken van haar (ontzettend gastvrije) gezin. Ik voel me er heel erg thuis, leer over hun cultuur, eet regelmatig mee en geniet van de gezelligheid. Ik voel de waardering en stap elke week weer met een grote glimlach en een voldaan gevoel op de fiets naar huis.”

Zet goede voornemens om in daden!
Kun je anderhalf uur per week missen, wil je nieuwe energie opdoen en het verschil maken voor een Utrechtse scholier? Dan staat Taal Doet Meer te springen om jouw inzet! Ervaring is niet nodig; iedereen die het nieuwe jaar wil beginnen met betekenisvol vrijwilligerswerk kan zich melden. Nieuwe vrijwilligers worden uitvoerig begeleid met een interne training en kunnen gedurende het jaar deelnemen aan diverse vrijwillige workshops en verdiepingen. Een coördinator verzorgt de koppeling en gaat mee naar het gezin om kennis te maken.

Interesse of meer weten? Meld je aan via taaldoetmeer.nl

Foto: Taalmaatjes bij Taal Doet Meer (de personen op de foto komen niet in het verhaal voor). Foto: Oktay Kalenderoglu


Deel dit: