Bericht

Mariella Beukers wil graag doorgroeien: 'Hebben nieuwe apparatuur nodig'

Geplaatst op 10 april 2024, 11:37 uur
Illustration
profile picture
Actueel Lunetten

De stadswijngaard in Lunetten is een initiatief voor en van de bewoners van Utrecht om echte Utrechtse wijn te maken.  Mariella Beukers, bestuurslid van Stichting Stadswijngaard Utrecht die verbonden is aan de stadswijngaard, vertelt hier meer over. Peter Groeneveld nam het initiatief om de stadswijngaard op te zetten en 2022 waren de eerste flesjes 100% biologische witte wijn van Utrechtse bodem klaar. En dit jaar zijn ze daar weer druk mee bezig.

De start

In 2020 is de stadswijngaard in Utrecht opgezet. ‘De initiatiefnemer, Peter Groeneveld, is samen met een paar kennissen en enthousiastelingen begonnen aan dit project. Zij zijn op zoek gegaan naar percelen waar we op konden beginnen. De stadswijngaard aan de Koningsweg net buiten Lunetten is de eerste plek die beschikbaar kwam.’ Inmiddels is er ook een stichting opgericht en daar is Mariella Bekers bestuurslid van.


Wijnbouw in Nederland

‘De stadswijngaard aan de Koningsweg was het eerste perceel, maar nu hebben we in de binnenstad en in het Maximapark ook nog twee wijngaarden.’ Op deze manier probeert de harde kern van de stadswijngaard zo veel mogelijk mensen uit de stad kennis te laten maken met dat nieuwe fenomeen in Nederland: De wijnbouw. ‘Het is ook onze bedoeling om daar buurtbewoners en allerlei geïnteresseerden bij te betrekken.’


Mensen verbinden

De stichting probeert op deze manier de inwoners van de stad kennis te laten maken met wijnbouw, tuinieren en het maken van wijn. ‘Het is echt van en voor Utrecht. Iedereen kan zich opgeven als vrijwilliger en meedoen. Dat is natuurlijk altijd ontzettend gezellig.’ Op deze manier probeert de stadswijngaard mensen aan elkaar te verbinden.


10.000 euro

In 2022 zijn de druiven voor het eerst echt tot flessen wijn gemaakt en die flessen zijn inmiddels op. ‘De oogst van 2023 zit nu nog in de vaten, maar die zal binnenkort gebotteld worden. Een groot deel daarvan zal gaan naar de mensen die ons gesteund hebben door middel van een crowdfundingsactie in januari.’ De stadswijngaard heeft toen hun doel gehaald om 10.000 euro op te halen. ‘We kunnen de wijn helaas nog niet zelf maken, daar hebben we de hulp van een wijnmaker en zijn apparatuur voor nodig. In de toekomst willen we dat natuurlijk wel zelf gaan doen.’


Onderhoud, onderhoud en onderhoud

Het oogsten van druiven gebeurt vaak pas in september en in het geval van de stadswijngaard pas in oktober. Het druivenras dat zij hebben is wat later rijp. ‘We hebben dus het hele jaar de tijd om de wijngaard goed te onderhouden, te snoeien en onkruid te wieden. Op dit moment zijn alle percelen min of meer gevuld en is het echt puur onderhoud, maar er is altijd wel wat te doen.’ Ze hoeven geen druivenplanten meer te planten. ‘De druivengaard staat zo langzamerhand wel vol.’


Verkopen van wijn

De wijn die de stadswijngaard nu maakt is voor de mensen die ons hebben geholpen bij de crowdfunding. ‘Tussen nu en begin juni wordt er gebotteld, dus de wijn wordt in flessen gedaan. We hopen van die lading wel iets over te houden om te verkopen. Maar dat moeten we nog wat verder uitwerken.'


Hoe nu verder?

Als de stadswijngaard eenmaal draait, willen ze ook workshops, rondleidingen, plukdagen en wijnkelder dagen gaan organiseren. ‘We zijn bezig met het opzetten van die activiteiten en iemand te vinden die het leuk vind om dat te organiseren.’ Ze krijgen veel verzoeken voor rondleidingen en ze zijn druk bezig om dat in te richten. ‘Dus daar kan ik nog niet zoveel over zeggen, maar dat gaat wel gebeuren.’

Door: Maartje Bok

Deel dit: