Bericht

Speel-o-theek helpt kind ontdekken wat het goed kan en wat het leuk vindt

Geplaatst op 14 november 2019, 20:33 uur

De 100-ste organisatie heeft zich aangemeld op Lunetten.nl. Het blijkt de Speel-o-theek De Boemerang te zijn. Beslist een gouwe ouwe in de wijk. Al decennialang kunnen kinderen hier speelgoed lenen.

De Speel-o-theek zit in de Musketon. Het is er een drukte van belang. Ouders, grootouders en een hele rits kinderen vanaf 0 jaar. "De scholen staken vandaag," verklaart vrijwilliger Shara. "Maar," zegt ze er meteen bij, "veel kinderen zijn vaste klant en komen elke week iets nieuws uitzoeken." Pas nadat de Speel-o-theek is gesloten en de vrijwilligers zijn uitgezwaaid, heeft ze tijd voor een uitgebreider praatje.

Shara is al 11 jaar actief als vrijwilliger. Ze geeft een rondleiding en legt uit hoe je je weg kunt vinden in planken vol speelgoed. Elke doos heeft een letter en een nummer. F staat voor fantasie, D voor denken, B voor bouwen enzovoort. Zo kunnen kinderen en ouders makkelijker kiezen.

De Speel-o-theek helpt kinderen te ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Verzoekjes zijn welkom. Vandaag vraagt een jongen om meer transformers. Door diversiteit in het speelgoed en door in te spelen op wensen, probeert de Speel-o-theek kinderen zo lang mogelijk te blijven boeien met speelgoed. "Want," zo zegt Shara, "we kunnen het lichaam niet negeren. Het is belangrijk dat alle zintuigen ontwikkeld worden, net als de fijne en grove motoriek. En zowel denken als fantasie."

De Speel-o-theek is ook een ontmoetingsplek. Er wordt koffie en thee geschonken. Het is er ronduit gezellig. Naast Shara zijn er nog 4 vrijwilligers bezig. Zij controleren zowel bij het uitlenen als bij het terugbrengen het speelgoed op volledigheid en schade. En ze helpen ouders en kinderen met kiezen. Ter plekke een spel uitproberen kan ook. Spelen (kinderen) en het begeleiden van spel (ouders) zijn vaardigheden die op een terloopse manier worden gestimuleerd door de vrijwilligers. "De kunst is om de Speel-o-theek laagdrempelig te houden en de sfeer luchtig. Lol is serieus werk," zegt Shara.

Tot slot nog een verzoekje van Shara: de Speel-o-theek is op zoek naar vrijwilligers die ook willen bijdragen aan dit mooie en belangrijke werk. Voor meer info kun je mailen naar speelotheeklunetten@gmail.com. Of natuurlijk langsgaan op woensdagochtend of zaterdagochtend.

Illustration
Vrijwilligers en klanten van de Speel-o-theek. Shara staat in de achterste rij, middelste vrouw.
Deel dit: