Bericht

Geslaagde themamiddag ‘Vergeetachtigheid’

Geplaatst op 26 februari 2020, 20:42 uur

Donderdag 20 februari organiseerden DemenTalent Lunetten en Lunetten Wil Wel een themabijeenkomst over Vergeetachtigheid.
De belangstelling voor deze middag was groot. Niet alleen wijkbewoners, maar ook (oudere) geïnteresseerden uit andere Utrechtse wijken waren op het thema afgekomen, net als een aantal professionals afkomstig van verschillende organisaties.

Na een inleidend verhaal door Caronne Ionescu (wijkbewoner), waarin de bezoekers zichzelf goed konden herkennen, hield Gerda Bultstra, betrokken bij DemenTalent, een presentatie waarin de verschillende vormen van vergeetachtigheid aan de orde kwamen, variërend van een keertje eens iets vergeten tot milde geheugenstoornissen (MCI) en dementie. Ook had ze een aantal leestips.

Belangrijke boodschap: vergeetachtigheid kán een voorstadium zijn van een vorm van dementie, maar het hoeft niet. Vergeetachtigheid kan verschillende oorzaken hebben, waarvan beginnende dementie er maar eentje is. Allerlei andere gezondheidsklachten kunnen van invloed zijn op de werking van het geheugen.
Heb je geheugenproblemen, ga er dan mee naar de huisarts om vast te stellen wat de oorzaak is. Stress, depressie, hormonale disbalans, alcohol, te weinig beweging… er kunnen allerlei oorzaken zijn. Het is hoe dan ook verstandig om zo gezond mogelijk te leven, want dat vermindert de kans op het ontwikkelen van geheugenproblemen. Aanleiding om ook aandacht te schenken aan de Schijf van Vijf voor Vitaal Verouderen.

Over de inhoud van de presentatie en de praktische tips werd na de pauze aan de hand van een aantal vragen in kleine groepjes doorgepraat. Bij deze gesprekken werd duidelijk dat iedereen wel eens te maken heeft met vergeetachtigheid en dat iedereen zijn of haar eigen manier heeft om dat te verdoezelen of juist bespreekbaar te maken.
Voor de deelnemers was de mogelijkheid om op deze manier informatie te krijgen en er met anderen over te praten een mooie manier om het over dit thema te hebben. De informatie werd als verhelderend ervaren en er gingen zeker aan aantal mensen gerustgesteld naar huis, nu duidelijk geworden was dat je ook gewoon vergeetachtig kunt zijn zonder dat je meteen aan de diagnose dementie hoeft te denken.

Na een afsluitende maaltijd met brood en soep (verzorgd door lokale Lunettense ondernemers) ging iedereen weer goed geïnformeerd naar huis.
Zeker een bijeenkomst die voor herhaling vatbaar is en waar ook op andere plekken in de stad belangstelling voor zal zijn.

Organisaties/locaties die interesse hebben in de presentatie door Gerda Bultstra kunnen contact met haar opnemen via dementalentlunetten@gmail.com

Illustration
Gerda Bultstra van DemenTalent vertelt over vergeetachtigheid.
Deel dit: