Bericht

Vijf tips: aandacht voor ouderen tijdens de coronacrisis

Geplaatst op 19 maart 2020, 08:51 uur

Vijf tips: aandacht voor ouderen tijdens de coronacrisis
In Lunetten wonen veel ouderen die nu vanwege het coronavirus minder bezoek krijgen en noodgedwongen in huis blijven. Terwijl dat bezoek zo belangrijk is voor het sociale contact. Deze ouderen kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen, vooral als ze minder digitaal vaardig zijn. Dat willen we niet laten gebeuren! Daarom wijzen wij je graag op de onderstaande mogelijkheden om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan.

1. Bel vaker en langer
Hoe makkelijk is het om wat vaker te bellen of langer te bellen? Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet uw telefoon dan op luidsprekerstand. Zo bent u op afstand toch verbonden.

2. Schrijf kaarten en brieven
Veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten. Dat kunt u natuurlijk doen met uw eigen ansichtkaarten en enveloppen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van Omapost: www.omapost.nl, met code coromapost kan dit tegen kostprijs.

3. Wijs ouderen op de Luisterlijn en het ANBO telefoonnummer
Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn www.deluisterlijn.nl. Via 0900 0767 of kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek.
Ook de ANBO heeft een telfoonnummer in het leven geroepen. De ANBO telefoonlijn is de komende tijd elke dag bereikbaar op 0348 46 66 66.

4. Gebruik Corona Quarantaine Contact
De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina www.kro-ncrv.nl/corona kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden.

5. De Zilverlijn
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen: www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn. Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. 
We roepen al onze wijkgenoten op om gebruik te maken van deze mogelijkheden en hun oudere buurvrouw, buurman, opa of oma te helpen de komende tijd goed door te komen. Want alleen samen kunnen we eenzaamheid en nu ook corona verslaan.

 

credits: freepik.com/katemangostar

Illustration
 
Deel dit: