Verhaal

Geocachen in Coronatijden

Geplaatst op 4 juni 2020, 14:17 uur

Geocachen is een spel dat door miljoenen mensen op de wereld wordt gespeeld, met daarvan tienduizenden in Nederland. En toch is het vrij onbekend.

Het spel is een soort van paaseieren zoeken. De paaseieren worden geocaches genoemd. Een geocache kan van alles zijn. Van een klein fotokokertje tot een gigantische kist. Het enige wat er in elk geval in zit is een logboek. Hierop zet de geocacher na het vinden zijn geocachenaam, waarna hij of zij de cache ook online logt om de verstopper te vertellen hoe hij zijn cache heeft ervaren.

Er zijn 25 geocaches in Utrecht Zuid. Wie er eentje wil zoeken maakt een account en installeert een app of gebruikt een GPS-apparaat. Met behulp van satellietnavigatie gaat de cacher naar de locatie en zoekt daar de container.

De containers zitten goed verstopt zodat toevallige passanten, die niet bekend zijn met de geheime wereld, deze niet kunnen zien. Het zoeken gebeurt ook heimelijk. En dat draagt bij aan de relatieve onbekendheid van het spel.

Pamfinder en Cachequirit hebben bijna 20 caches verstopt in Lunetten. De meeste caches zijn op een bijzondere plaats in de wijk. Bijvoorbeeld bij een zeldzame boom, op een historisch punt of bij een plek met natuurwaarde. Bij elke cache is een beschrijving van wat er op die locatie is te zien.

“Wij lezen in de logs dat de bezoekers verrast zijn over hoe mooi onze wijk is, met zo veel groen. Zelf hebben wij door het zoeken naar nieuwe locaties onze wijk ook beter leren kennen en waarderen.”

De laatste twee caches die Pamfinder verstopt heeft hebben als thema historische lijnen in Lunetten. Deze gaan over het Inundatiekanaal en de Oud-Wulvenbroekerwetering.

“Ik ben nu aan het nadenken over een cache in dit thema met als onderwerp de Koppeldijk. Wijkbewoners die cachen waarderen deze thema’s omdat ze over hun eigen woonomgeving leren.”

Sinds de lockdown als gevolg van Corona is er een duidelijke verandering te zien in het bezoek aan de caches. Cachequirit kijkt elke avond naar de on-line logs van de bezoekers.

“Voor maart 2020 kregen wij de doorgewinterde bezoekers bij onze caches die in de loop van de jaren al honderden of duizenden caches hebben gevonden. Maar nu juist veel beginners, met minder dan 20 vondsten. Geocachen is een geschikt spel in de anderhalvemetersamenleving. Als je bij een cache komt waar al anderen aan het zoeken zijn dan wacht je gewoon een paar minuten. En je hoeft er niet ver de deur voor uit”.

Het spel hoefde dan ook niet off-line te worden gehaald toen de maatregelen begonnen. De enige beperkende maatregel is geweest dat er twee maanden geen nieuwe caches werden toegelaten, omdat het plaatsen van een nieuwe cache de eerste dag leidt tot veel bezoek.

Deze maatregel is ingetrokken en inmiddels is Pamfinders laatste cache gepubliceerd: “Sporen uit het verleden: de Oud-Wulfse wetering”, over de geschiedenis van een nu onopvallend stroompje in Lunetten. Deze geschiedenis is te lezen op https://coord.info/GC8N9GJ

Er is nog veel meer te vertellen over geocaches, wat zijn Traveling Bugs? Mystery caches? Goodies? Waypoints? Geo-art?
Ook geïnteresseerd? Ook proberen? Een goede start kan worden gemaakt met geocaching.nl. Of zoek een geocacher om het samen te proberen.

Deel dit:
1 reactie

Christi Sprangh

vr 5 juni 2020 16:17
Geocaching.nl kan je inderdaad enige informatie vinden, maar geocaching.com is de enige site waar je een (gratis) account kan aanmaken en net het spel kan beginnen via de officiële geocaching app of de gratis Android app c:geo.