Bericht

Hoe gaat het nu met... Anton Damen, de Plandelman?

Geplaatst op 2 september 2022, 13:33 uur
Illustration

Afgelopen zaterdag 27 augustus werd de 1e Utrechtse Plandeldag georganiseerd. Het doel was om 900 straten schoon te maken (in het kader van Utrecht 900 jaar). Plandelen is plastic rapen tijdens het wandelen. Ook in Lunetten waren zo'n 30 mensen present om een uurtje te plandelen. 

Lunetten is zo ongeveer de bakermat van het plandelen. Al jaren is hier een groep bewoners actief die (samen en alleen) zwerfvuil opruimen. Initiatiefnemer en grote kracht hierachter is/was (ex-)Lunettenaar Anton Damen, die nu met de 1e Utrechtse Plandeldag het wijkniveau ver heeft overstegen. Tijd om even te bellen met Anton.

Hoe is het met je, Anton? Beetje bekomen van je Tour de Utrecht? "Ik ben vermoeid maar zeer voldaan. Vermoeid met een korrel zout, want de Plandeldag heeft me heel veel energie gegeven. Er waren zoveel mooie ontmoetingen tussen mensen."

Tell me more! "Ik ben die dag langs ongeveer 8 plandelgroepen gegaan en heb de hele dag meegeplandeld. Want ik wilde ook gewoon met mensen praten. Na de dag kreeg ik zoveel mails en foto's. Iedereen heeft het naar z'n zin gehad. Het gaat erom dat je samen dingen voor elkaar krijgt die in je eentje nooit zouden lukken. Veel mensen zijn spontaan gaan meedoen omdat ze erover lazen in de media. Ik hoor van plandelaars dat ze nieuwe mensen hebben ontmoet. Het is echt een bonus dat het behalve nuttig ook zo leuk is om met elkaar te plandelen. En ook krijg ik reacties van mensen die zelf niet plandelen, maar blij zijn dat het gebeurt. Ik kreeg net nog een brief van een bewoner van Lunetten. Zij is aan huis gebonden, maar zwaait altijd naar de plandelaars. Ze stuurde me een artikel uit het AD over plandelen." 

En hoe lagen de 900 straten erbij voor en na het plandelen? "Ik heb nu veel gebieden van de stad gezien. En Lunetten zit wel aan de bovenkant hoor, qua schoon. Als je hier plandelt heeft het ook echt effect, je ziet dan dat het schoon wordt. De Veemarkt is trouwens nog schoner! Maar op sommige andere plekken in de stad is nog veel werk te doen. Daar ligt zoveel zwerfvuil dat je soms denkt dat het een mission impossible is. Als je daar plandelt heb je zakken vol in een klein stukje straat. Ik hoop dat het plandelen daar ook een goede gewoonte gaat worden bij een groep mensen. Wist je trouwens dat Nico 'de Plietsman' (hij plandelt tijdens het fietsen) in zijn eentje 60 straten heeft geplandeld in het kader van de Plandeldag?"

Wat is je volgende stap als Plandelman? "Ik ga eerst een goede rapportage schrijven. Wat we allemaal hebben gedaan en de leerpunten. Maar ik heb het niet voor niks de 1e Utrechtse Plandeldag genoemd. We hebben een basis gelegd om het plandelen verder uit te bouwen, dus er komt zeker een vervolg. Ik ga er over nadenken hoe. En niet alleen ik hoor. Met de Gemeente Utrecht heb ik een goede band. Zij hebben ook veel werk verzet door al die grijpstokken uit te geven. Dus ik ga zeker ook met de Gemeente verder praten."

Wanneer kom je weer terug in Lunetten wonen? "Haha. We zijn als gezin vorig jaar naar een dorp verhuisd om meer in het groen te wonen. En dat bevalt goed. Maar het gekke is wel dat ik nu soms een beetje de dynamiek van stad mis. Wat dat betreft hebben Lunetten en Utrecht een speciaal plekje in mijn hart en gelukkig kom ik er nog vaak.

Hoe gaat het nu verder in Lunetten qua plandelorganisatie? Ik vind het supertof dat de plandelgroep in Lunetten nieuwe trekkers heeft in de personen van Bianca en Nelleke. Zo moet het ook zijn, dat plandelen niet van een enkele persoon afhangt maar dat veel mensen meedoen. Er zitten nu bijna 100 mensen in de groep Lunetten Plandelt die geregeld of ongeregeld meedoen. Dat is toch fantastisch? Er wordt gemiddeld eens per 2 weken een uurtje samen plandelen georganiseerd. Contact gaat via een whatsapp groep. Mensen die ook mee willen doen zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via Lunetten plandelt."

 

Meer weten over plandelen?

Verslag van de 1e Utrechtse Plandeldag door De NUK: https://denuk.nl/de-1ste-utrechtse-plandeldag-groot-succes-bijna-1000-utrechters-maakten-stad-schoon/

Website van Anton Damen: https://www.plandelen.nl/

 

Ook zin om te gaan plandelen/plietsen/ploggen/zwerfvuil rapen met Lunetten Plandelt of met andere initiatieven? 

Contact met de groep Lunetten Plandelt: https://lunetten.nl/organization/5604/lunetten-plandelt-

Zaterdag 17 september World Cleanup Day: https://www.nederlandschoon.nl/supporter-van-schoon/world-cleanup-day/

Zaterdag 1 oktober LuNetjes: al decennialang wordt twee maal per jaar LuNetjes georganiseerd. Start 9.30 uur bij de Musketon. Voor materiaal wordt gezorgd.  Aanmelden niet nodig.

 

Deel dit: