Bericht

200 jaar oude eik op Amelisweerd genomineerd als Boom van het jaar 2022

Geplaatst op 7 september 2022, 08:35 uur
Illustration

‘Hier sta ik dan. Met mijn voeten in de rivierklei van de Kromme Rijn. Al meer dan 200 jaar. Inmiddels ben ik ruim 30 meter hoog en heb ik een omtrek van meer dan vier meter. Rond het jaar 1800 aangeplant op het landgoed Amelisweerd door markies Henri Maximilien de St. Simon. Dankzij hem is dit deel van het landgoed een fraai bos geworden dat onderdeel is van het Rijksmonument Nieuw Amelisweerd.
Om me heen zie ik nog sporen van de aanleg in de formele landschapsstijl: strakke, geometrische vormen, bekend van de Franse paleistuinen. Aan mijn oostkant ligt de zogeheten sneeuwklokjeslaan, met stinzenplanten. Aan mijn westzijde het geluidsscherm langs de A27.
Want ja, ik sta hier nog, maar ik word bedreigd in mijn bestaan. In 1982 werd hier al gedemonstreerd tegen bomenkap bij de aanleg van de snelweg. En nu dreig ik zelf gekapt te worden. Alleen maar omdat er een strook asfalt naast de huidige rijbanen gelegd moet worden. Zodat automobilisten daardoor een minuut(!) eerder op hun bestemming kunnen aankomen.
Mocht deze verbreding doorgaan, dan moeten er nog meer bomen gekapt gaan worden dan bij de aanleg in 1982. Wel zo’n 800, waaronder veel leeftijdsgenoten. Maar zolang ik hier sta, doe ik mee aan het verzet tegen deze onzalige bomenkap’.

De meer dan 200 jaar oude eik in het Markiezenbos op Amelisweerd is dit jaar genomineerd als inzending vanuit de provincie Utrecht voor de Boom van het jaar verkiezing 2022. Tot 17 oktober kun je stemmen: Boom van het jaar 2022. Onder nr. 10 vind je deze prachtige historische eik terug.

Boom van het jaar verkiezing 2022
Voor de vijfde keer organiseert SBNL Natuurfonds in Leersum de verkiezing Boom van het Jaar. Elke provincie nomineert een kandidaat, de uiteindelijke winnaar is de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Boom van het Jaar. Dit alles om aandacht te vragen voor het belang van onze bomen en bossen, nog eens extra actueel vanwege de snelle klimaatverandering.

Stem en maak onze eik van Amelisweerd tot Boom van het Jaar voor heel Nederland! 

Deel dit: