Bericht

Leg de lat hoog! Verlaag de temperatuur van je CV Ketel!

Geplaatst op 16 september 2022, 12:37 uur
Illustration
Zet de temperatuur van je huidige cv ketel op 60 of 50 graden. Zonder verlies van comfort! Wel een besparing in € en CO2.

Kijk op  zetmop60.nl  of  Duurzaam Bouwloket.nl  om te weten hoe jij de temperatuur regelt van jouw cv ketel en deel jouw ervaring via Lunneten.nl

Door je met gas verwarmde centrale verwarming stroomt, bij het begin van de reis vanaf de CV-ketel ongeveer 70 tot 80 graden warm water door de buizen en radiator.
Een goede reden daarvoor is er eigenlijk niet. Een temperatuur van min 20 is niet te verwachten.

Een deel van die warmte lekt weg, via de gevels, ramen, het dak, of koelt sneller af vanuit de kruipruimte. Maar de meeste huizen in Lunetten zijn zo gebouwd dat die lek beperkt is.

Wanneer in de toekomst het water in je huis alleen wordt verwarmd via een systeem dat op ('groene') elektriciteit werkt, wordt de temperatuur van het water dat door je verwarming stroomt lager, ongeveer 50 graden. Met die lagere temperatuur verbruiken we minder energie en hoeven dus ook minder op te wekken. Dus minder windmolens en zonnepanelen.

Hoe weet je nu of jouw huis beter geïsoleerd moet worden? Naast de technische staat is ook jouw leefwijze van invloed. (zit je altijd tegen de verwarming aan, beweeg je veel in huis). Je kunt het simpel testen. Zet de temperatuur van je huidige cv ketel op 60 of 50 graden. Na of tijdens de winter ervaar je vanzelf of jij je huis warm genoeg kunt krijgen. Zo nodig start je met eenvoudige maatregelen zoals een tochtstrip, radiatorfolie. Hou er rekening mee dat bij het aanzetten, hoger zetten van de thermostaat, het wat langer duurt voordat je huis op temperatuur is. Met een lekkere trui aan is dat goed te overbruggen. 

Blijft het onaangenaam te fris in je woning, dan weet je dat er meer ingrijpende maatregelen nodig zijn. 
De woningen in Lunetten zijn doorgaans van die kwaliteit dat twee grote maatregelen voldoende kunnen zijn.

Wil je meer lezen? Blader dan door de website Hét energieloket van de regio Utrecht | Jouw Huis Slimmer - slim met energie! of Duurzaam Bouwloket.nl.

Deel dit: