Zonnepanelen op je huurdak, maar hoe dan?
Zonnepanelen op je huurdak, maar hoe dan? Een praktijk-ondervonden onderzoek
Hoe krijg je zonnepanelen op het dak van een huurwoning? Want als we met z’n allen willen verduurzamen, zullen toch ook deze daken mee moeten gaan doen? Voor energiecoöperatie Energie-U ging Lisa Bloemers op onderzoek uit. Lisa huurt zelf in Lunetten bij woningcorporatie Mitros. Wat blijkt? Als huurder ben je afhankelijk van de verduurzaming van de verhuurder en moet je dus maar afwachten of je wordt uitgenodigd om mee te doen aan een verduurzamingsproject. Teleurstellend resultaat. Voor nu... Hopelijk verandert dit in de toekomst! Wie kan Lisa een kortere weg naar zonnepanelen op haar huurdak vertellen?
“Energie-U doet van alles, maar voor mij is de kern van hun bestaan toch wel om Utrechters te helpen met het verduurzamen van hun huis en tuin,” vindt Lisa. Nu woont iedereen anders dus is deze uitdaging des te groter. “Toen mij vanuit Energie-U de vraag werd gesteld of ik meer wilde onderzoeken rondom zonnepanelen op huurdaken heb ik toegehapt. Want eigenlijk wil ik die ook wel om mijn dak!”
Verduurzaming op uitnodiging
Dat bleek nog niet zo makkelijk te gaan. “Ik woon in een sociale huurwoning in Lunetten van woningcorporatie Mitros en het dak deel ik met acht voordeuren. Ik kan je alvast vertellen dat mijn verhaal niet exclusief is voor Mitros. Mijn zoektocht begon op internet, met het opzoeken van de plannen van Mitros voor de komende tijd.” Hier vond Lisa precies wat ze zocht. In een artikel uit 2018 staat dat Mitros huurwoningen in Lunetten wil verduurzamen of zelfs voorzien van een hybride warmtepomp! De huurders die ervoor in aanmerking komen, krijgen een persoonlijke brief. “Het aanbod van maandelijks 2 euro per zonnepaneel betalen en elke maand minimaal 4 euro verdienen, klinkt mij heel goed in de oren!” roept Lisa hoopvol. Helaas heeft zij die brief niet gehad dus moet ze even verder zoeken. “Daarna viel mijn zoektocht op het internet al snel dood: er zijn geen concrete toekomstplannen voor mijn pand te vinden en andere actuele berichten hierover zijn er ook niet.”
Op een dag spreekt Lisa een andere Energie Ambassadeur die in Lunetten woont, bij Mitros huurt en zonnepanelen op haar dak heeft! Na verder vragen blijkt dat ze mee heeft gedaan aan een pilot project met zonnepanelen en warmtewinner. Het werkt uiteindelijk goed, ondanks dat er best wel veel installatiedagen en momenten waren waarop ze thuis moest zijn. “De acht panelen kosten haar 16 euro per maand en leveren meer op dan nodig is. Dat is interessant, zeker nu met de huidige energieprijzen. Voor de warmtewinner hybride warmtepomp hoefde ze niet eens te betalen, een goede aanwinst dus. Geef mij ook maar zo’n pilot-project!”
Onduidelijke toekomstplannen
Lisa kwam er ook achter dat Mitros het verduurzamen van hun woningen uitbesteedt aan WoCoZon, een stichting die zich inzet voor lage energielasten voor huurders van sociale huurwoningen. WoCoZon blijkt niet alleen in Utrecht voor Mitros te werken, maar voor zo’n 40 andere woningcorporaties verspreid door het land. Lisa: “Over Lunetten kunnen ze mij officieel mededelen dat ze op het punt staan 70 woningen te voorzien van zonnepanelen. En dat er binnenkort een project start met woningen door heel Utrecht. Volgens WoCoZon heeft Mitros zelf ook een renovatieproject op de planning staan, maar concretere informatie dan dit, kunnen ze mij niet geven. Ik moet dus wachten op een brief dat ze ook bij mij in de wijk aan de slag gaan.”
Ondertussen loopt Lisa’s onderzoek verder bij anderen woningcorporaties en ook daar blijkt het lastig helder te krijgen wat de toekomst brengt. “Alle corporaties hebben wel plannen om verder te verduurzamen, maar het is lastig om erachter te komen waar en wanneer dan. Ik las ook dat je zelf panelen op je dak kunt leggen door ze te huren of zelf aan te schaffen. Maar toen ik dit voorstelde, reageerde Mitros als volgt: ‘Wij geven geen toestemming om zelf zonnepanelen aan te schaffen en te plaatsen. Dat kan alleen als wij een project in uw wijk opstarten om zonnepanelen te plaatsen. Wij kunnen geen individuele vragen in behandeling nemen.’
De enige optie
De enige optie om aan zonnepanelen te komen dat voor Lisa nu overblijft, is aan te haken bij een burgerinitiatief zoals buurtstroom. Lisa: “Dan koop ik zonnepanelen die op een ander dak liggen en waar ik ‘de zon’ van ontvang. Dan moet er alleen een geschikt dak gevonden worden op een openbaar gebouw én moeten er genoeg mensen zijn die mee willen doen. Het is niet uitgesloten dat dat kan gebeuren, maar het is toch wel gek dat ik het dak boven mijn eigen bed niet zelf kan gebruiken voor zonnepanelen.”
“Ik ben gemotiveerd om mijn huurwoning te verduurzamen en wat te doen aan mijn oplopende energierekening. En ik kan mij haast niet voorstellen dat ik daarin de enige ben. Aan de woningcorporatie wil ik vragen om huurders zoals ik te laten weten hoe ze ervoor staan: wanneer kunnen we een brief ontvangen en worden er verdere stappen gezet met het verduurzamen van onze huurwoningen? Want het jaar 2050, waarin we allemaal klimaatneutraal moeten leven, komt snel dichterbij. Als woningcorporaties eigen initiatieven van bewoners geen kans geven, en het allemaal zelf willen doen, gaan we de klimaatdoelen natuurlijk nooit halen. Wie kan mij een kortere weg vertellen naar zonnepanelen op mijn huurdak?”