Bericht

Lunetten sport: kijkje bij FleX

Geplaatst op 19 december 2022, 12:55 uur
Illustration

FleX? Dat is toch de dansclub van Lunetten? Klopt. Sporten kan hier echter ook! Op maandagavond én op vrijdagochtend kun je genieten van een volledige workout voor volwassenen met Farah, Milou of Nina. In mijn zoektocht naar een leuke plek om te sporten, besloot ik een kijkje te nemen bij FleX.

Vrijdagochtend. Een proefles bij Farah. Naast de dansactiviteiten is de theaterzaal in de Musketon tevens het decor van de sport-en yogalessen van Flex. Tegen 9.00 druppelen de deelnemers binnen. Ieder heeft een eigen matje mee en natuurlijk een flesje water. Attributen zoals dumbells zijn in de zaal beschikbaar. Bij aanvang doet Farah een kort rondje en wordt iedereen begroet. Voor de nieuwelingen is er een korte uitleg over het verloop van de les. Een gouden tip is het afnemen van je schoenzolen met schoonmaakdoekjes. Zoals in menig sportzaal in Utrecht die ik heb betreden, is ook de vloer van de theaterzaal aan de gladde kant. De doekjes zijn dan ook echt een uitkomst.  

Workout met aandacht
Na de warming up begint het harde werk. De workout bestaat uit een reeks oefeningen die steeds verder wordt uitgebreid. De oefeningen worden op een rustig tempo geïntroduceerd. Hierdoor is het letten op de technische uitvoer een vast onderdeel van de les (tevens een belangrijk onderdeel, een onjuiste uitvoer kan immers voor blessures zorgen!). Gedurende de les wordt de reeks oefeningen steeds langer. Ook gaat het tempo omhoog zodat er een mix van cardio en krachtoefeningen ontstaat, met bijvoorbeeld squats maar ook kicks en punches. Tijdens de workout begeleidt Farah de groep in het volgen van de choreografie. Daarnaast ziet ze erop toe dat de deelnemers de oefeningen goed uitvoeren en geeft ze tips om dit te verbeteren. De aandacht voor de individuele deelnemers valt mij op. Bij groepslessen wordt niet altijd de tijd genomen om goed bij een oefening stil te staan terwijl dit wel belangrijk is voor een veilige en plezierige sportervaring.

De tijd vliegt en het is alweer tijd voor een cooling down. Met rekken en strekken wordt de les afgesloten. Hier en daar wordt wat nagekletst. Voor de liefhebber staat er ook nog een kopje thee klaar. FleX trakteert! Met een klein clubje wordt er nog nagepraat. Een mooi gegeven dat één van de deelnemers benoemt is dat de club inclusief is: iedereen is welkom om mee te doen. Dit is tevens te zien in de groepssamenstelling. De leeftijden zijn uiteenlopend. Iedereen kan op haar (of zijn 😊 ) eigen tempo meedoen, naar eigen kracht. Zo gebeurt het dat dezelfde les kan worden gevolgd door iemand die mud runs loopt in haar vrije tijd óf iemand die last heeft van blessures en de les op aangepaste wijze voltooid. Hoewel er alleen vrouwen deelnamen in deze les, zijn ook mannen welkom.

Farah belooft spierpijn de volgende dag. Ze maakt haar belofte waar! Niets fijner na een sportles dan voelen dat je echt gewerkt hebt. Maar dit is ongetwijfeld een mening die niet iedereen deelt.

Fitte start van de week
Maandagavond heb ik een proefles gevolgd bij Milou. In haar les ligt de nadruk meer op krachttraining en ze is een liefhebber van step (het doen van een reeks oefeningen met behulp van een bankje waar op en afgestapt wordt). Planken, burpees, Milou doet haar best om de eerste dag van de week moe maar voldaan af te sluiten en daar slaagt ze in. Geen zorgen als je de termen ‘planken’ (uitspraak ‘plenken’) of burpees niet kent, daar kom je in de les gauw genoeg achter. 

Bij de cooling down op je eigen mat kom je weer op adem na de inspanning. De gekleurde theaterlampen schijnen je vrolijk tegemoet. Milou zorgt voor een rustgevende cooling down waarbij je goed kunt ontspannen en zo je bed in wil rollen. Eerst even douchen, dat is wel nodig na de les! Douchen is niet mogelijk bij de zaal maar de locatie is midden in de wijk dus je bent zo thuis. Dit maakt FleX tevens een aantrekkelijke plek om te sporten, het is erg dichtbij. 

Sporten bij FleX?
Om te sporten bij FleX meld je je aan per blok. De kosten voor de lessen hangen af van wanneer je instroomt. Het is mogelijk om je aan te melden voor één les per week of meerdere lessen op maandag en vrijdag. 

Is je interesse gewekt voor sporten bij FleX? Dat kan ik goed begrijpen. Op Facebook en Instagram kun je alles rond FleX volgen op https://www.facebook.com/flexinlunetten Via flex.lunetten@hotmail.com kun je contact opnemen voor meer informatie. Ook op deze site is meer te lezen over FleX: https://lunetten.nl/organization/5641/flex--dans--bewegen-en-theater-?

 

 

Deel dit: