Bericht

Bruisend festival voor Internationale Vrouwendag

Geplaatst op 18 maart 2024, 12:13 uur
Illustration

Op een lichtbewolkte zaterdag 10 maart vond op Fort Lunet 1 een festival plaats in het teken van Internationale Vrouwendag. Het festival werd georganiseerd door Grounded, een organisatie in Utrecht die festivals, feesten en duurzame activiteiten organiseert voor veelal jonge mensen uit de hele wereld.

Het is tien voor twee ’s middags. Bij Fort Lunet 1 in Utrecht is het festival begonnen. Bezoekers lopen via de brug over de slotgracht het fort binnen. Gitaarmuziek met zang van een jonge vrouw is hoorbaar. Zodra het lied is afgelopen klinkt er applaus, waarna een nieuw lied begint. Achter de tafel is een trap naar boven, waar zich een grasveld bevindt. Op het grasveld staan tussen bomen in houten banken, stoelen, twee kraampjes, muziekboxen en een zangeres. De zangeres zingt en speelt gitaar. Ze draagt een rode cowboyhoed en een bruine bontjas. Bij een van de kraampjes worden kleren verkocht. De andere kraam is om drinken te bestellen. Aan deze kraam staat een man met een baardje, een bril en een paarse trui. De kraam om drinken te bestellen bestaat aan de voorkant uit op elkaar gestapelde houten planken. Daarachter staat een tafel. De kraam met kleren bestaat uit een klein houten tafeltje waar een aantal hoeden op liggen. Naast dit tafeltje staat een klein kledingrek waar een aantal T-shirts aan hangen.

Een van de mensen die op het grasveld rondloopt is Marijn: een Nederlander uit Utrecht van ongeveer eind twintig. Hij heeft lang, donkerblond haar tot op zijn schouders en een snorretje. Marijn is lid van Grounded: ‘’Ik doe veel met muziek. Vandaag is het mijn taak om de artiesten te helpen. Grounded is een internationale community met mensen uit verschillende landen, waaronder Nederland. Dit festival staat in het teken van Internationale Vrouwendag‘’ vertelt Marijn.

Binnen bevindt zich een expositie van schilderijen die vallen onder moderne, abstracte kunst. Bovenaan de muur hangt een doek met de tekst ‘Liking yourself is a rebellious act’.

Een doek scheidt de expositie van de ruimte waar een workshop plaatsvindt. De deelnemers van de workshop hebben hun schoenen uitgedaan en neergezet bij de ingang van deze ruimte. Iedereen zit op kleden met hun handen bij elkaar. Een vrouw geeft aanwijzingen in het Engels. Ze vraagt iedereen om diep in en uit te ademen. Dit doen de deelnemers een aantal keer. Iedereen staat vervolgens op. Een soort hypnotiserende muziek begint te spelen. Iedereen sluit zijn ogen en begint hevig met hun armen en benen te schudden. Dan opent iedereen zijn ogen weer, gaat met de benen wijd staan. Iedereen maakt met zijn armen een halve cirkel boven hun hoofd en laat daarna de armen zakken. Dit herhaalt zich een aantal keer. Weer zijn zware ademhalingen hoorbaar. De muziek stopt en het ademen wordt minder zwaar. Alle deelnemers gaan rechtop staan en vervolgens languit op de grond liggen.

Buiten op het grasveld zitten inmiddels Jasha en Marjolein op een bankje. Jasha: ‘’Ik vind het hier heel chill. De mensen zijn superleuk en het festival is leuk ingericht met al die tafels en die twee muziekboxen rondom bomen.’’

Een man met een grijze baret, een spijkerbroek, een donkerrode sjaal, een dunne, grijze jas en een baardje genaamd Maarten zit aan een tafel. Tijdens zijn studie is hij in Utrecht komen wonen. Maarten is de oprichter van Grounded, de organisatie die dit festival organiseert. Grounded is vijf jaar geleden opgericht. Maarten zat toen in het laatste jaar van zijn studie duurzaamheidswetenschappen.

Maarten: ‘’Op mijn studie leerde ik dat het slecht gaat met het klimaat. Grounded stelt duurzaamheid centraal. We willen duurzaamheid leuk maken en veel verschillende mensen hierbij betrekken. We werken samen met een groot netwerk van boeren en koppelen mensen aan werk waar ze met het land aan de slag kunnen. Zo deden we vaak de perenoogst bij een biologische boer hier in de buurt. We werken er naartoe om een eigen gemeenschapsboerderij op te zetten.’’

Beatmuziek begint te spelen uit de 2 boxen op het grasveld. Ongeveer tien mensen, waaronder Maarten, beginnen te dansen. Mensen beginnen langzaam met hun heupen te bewegen en met hun armen en benen te zwaaien op de muziek. Een vrouw zwaait langzaam haar hoofd heen en weer.

Deel dit: