Bericht

Pieter van der Zouwen maakt expositie over boerderijen van Lunetten

Geplaatst op 2 april 2024, 15:38 uur
Illustration

 

Momenteel is Pieter van der Zouwen, inwoner van Lunetten, bezig met het maken van een expositie over boerderijen die vroeger in Lunetten stonden. Deze zal bestaan uit oude foto’s van Lunetten waarop precies staat aangegeven waar vroeger boerderijen stonden en welke families er woonden. 

Pieter is erg geïnteresseerd in geschiedenis. Hij vindt het onder andere interessant hoe landschappen zich door de jaren heen ontwikkelen. Momenteel maakt hij een expositie van kaarten van Lunetten toen het nog weiland was. Op deze kaarten heeft Pieter precies aangegeven waar boerderijen stonden, wat de namen van die boerderijen waren en welke families er woonden.  

Pieter kwam op het idee voor zijn project toen Maarten Brinkman, een collega bij de Historische Kring Lunetten, in een vergadering van de Historische kring vertelde over een schets die hij had gekregen. ’Maarten heeft iemand gesproken die opgegroeid is op één van de boerderijen die stond in de weilanden waar later Lunetten is gebouwd. Deze persoon heeft een kaartje gemaakt van Lunetten toen het nog weiland was, waarop hij heeft aangegeven wie op welke boerderij woonde. Die schets was niet erg overzichtelijk. Ik dacht toen: Hé, daar kan ik wel wat mee doen’, vertelt Pieter.

Pieter gebruikte oude luchtfoto’s en kaarten van Lunetten en gaf daarop aan waar wegen liepen, waar boerderijen stonden en de namen van de families die op die boerderijen woonden.  

 ‘Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken.’ 

Van jongs af aan heeft Pieter al interesse in geschiedenis: ‘Toen ik in Utrecht ging studeren, raakte ik geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad. Die interesse is een beetje uit de hand gelopen. Mijn boekenkast staat vol met hele dikke boeken over de geschiedenis van Utrecht. Momenteel lees ik met name over de geschiedenis van Lunetten, omdat ik daar nu woon.‘

Toen Lunetten werd aangelegd zijn bijna alle oude boerderijen die er stonden afgebroken. Pieter vindt dit erg jammer: ‘De besluitvorming over de aanleg van Lunetten vond plaats rond 1966. Als dit vier jaar later was gebeurd, waren de boerderijen blijven staan. Tot die tijd was het gebruikelijk om als er een nieuwe wijk werd gebouwd alle bestaande gebouwen te slopen. Rond 1970 veranderde het beleid. Men probeerde zoveel mogelijk te laten staan. Vooral de gebouwen met een historische waarde.’

Naar eigen zeggen was het ontwikkelen van zijn project monnikenwerk. Pieter: ‘Ik had op mijn computer oude kaarten van Lunetten staan en op papier de schets die Maarten me gegeven had. Ik vergeleek de schets met de plattegronden en keek waar boerderijen gestaan moesten hebben. Vervolgens zoomde ik op mijn computer in op de kaarten van Lunetten en tekende ik gele vierkantjes op plaatsen waar boerderijen stonden. Al met al was ik wel even bezig, maar ik vond het leuk om te doen.’

Van zijn expositie gaat Pieter een wandpaneel maken dat ergens in Lunetten zal worden opgehangen. Dit wandpaneel wordt negenentwintig centimeter breed en tweeënzestig centimeter hoog. Waarschijnlijk gaat dit gebeuren aan de muur van boerderij Koppelsteede of in buurthuis De Musketon. Op het paneel komt slechts een klein deel van de expositie. Als de hele expositie op panelen zou worden tentoongesteld, neemt dat te veel ruimte in beslag. Daarom komt op het paneel een QR-code met een link naar een door Pieter aangemaakte website genaamd ViaVia, waarop de hele expositie te zien zal zijn. De website zal op 12 april worden gelanceerd. Het wandpaneel wordt in april onthuld. De precieze datum waarop dit gaat gebeuren is nog niet bekend.

Deel dit: