Bericht

Even niet alleen zijn: Henny uit Lunetten is dankbaar voor maatje Timo

Geplaatst op 10 juni 2024, 16:48 uur
Illustration

Ze leiden totaal verschillende levens, de Utrechtse Henny Hogenes (77) en Timo Vogel (26). Toch zijn ze sinds een paar maanden maatjes, via vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Eens per twee weken gaat Timo bij Henny op bezoek. Ze spelen een spelletje en kletsen wat. Een lichtpuntje in de week voor Henny, die rolstoel gebonden is en weinig buiten komt. Henny: “Ik kijk er echt naar uit als Timo langskomt.”

Henny heeft een lichamelijke beperking en zit in een rolstoel. Ze woont in een Focuswoning in het Utrechtse Lunetten. De woning is gezellig ingericht en kijkt uit op een prachtig balkon vol bloemen. Helaas komt Henny niet vaak buiten. Ze vertelt: “Als je een handicap hebt, ben je altijd afhankelijk van anderen. Ik kan alleen de deur uit als er iemand mee gaat. Bovendien moet je met zóveel dingen rekening houden. Of de plek waar je heen wilt wel toegankelijk is met de rolstoel bijvoorbeeld. Maar ook hoe laat je weer naar huis wil, zodat de WMO-taxi op tijd klaar staat. Ik heb niet altijd zin in dat geregel. Ik zit zo’n 95 procent van mijn dag alleen thuis. Gelukkig heb ik een brede belangstelling en lees ik graag, vooral over vogels en andere dieren.”

Laagdrempelig vrijwilligerswerk

In het dagelijks leven zit Timo niet stil. Zo volgt hij een traineeship in de zorg, traint hij voor een kwarttriatlon en spreekt hij geregeld af met vrienden. Hij vindt het daarom fijn dat het vrijwilligerswerk bij Handjehelpen flexibel is. “Ik wilde graag iets van vrijwilligerswerk doen, maar wilde er liever niet meteen een hele dag per week aan besteden. Dat leek me iets teveel. Daarnaast leek het me leuk om één op één contact met iemand te hebben, zodat je elkaar echt leert kennen.” De oproep van Henny sprak Timo meteen aan. “Ik las op de website van Handjehelpen over een oudere dame die iemand zocht om spelletjes mee te spelen en dat leek mij ook wel leuk! Ik meldde me aan en niet lang daarna kwam ik voor het eerst bij Henny langs.”

Triominos

Zo’n eerste ontmoeting kan spannend zijn, maar Henny en Timo hadden hier gelukkig allebei geen last van. “We merkten al snel: dat zit wel snor!” vertelt Timo. “Ja, voor mij was het gelijk goed”, beaamt Henny. “We maken allebei makkelijk contact met mensen en de gesprekken verliepen meteen als vanzelf.” Al snel kwam het spel Triominos uit de kast, inmiddels favoriet. Timo houdt de score altijd bij op een papiertje. Henny lacht: “Volgens mij telt hij er stiekem wel eens een paar punten bij op hoor!”

Verschillende werelden

De gesprekken van Timo en Henny gaan vaak alle kanten op. Van vogels tot aan de politiek. Timo vertelt: “We hebben het er ook vaak over hoe verschillend onze werelden zijn.” Henny: “Ja, het kan bijna niet meer verschillen. Daarom ben ik ook zo blij dat Timo er is. Ik vind het leuk om te horen over zijn studie en vrienden. Het gaat me niet alleen om mij, juist niet. Ik ben gericht op anderen.” Timo beaamt dit: “Ja, het gaat echt twee kanten op.” Timo vertelt dat hij veel leert van het contact met Henny. “Veel dingen zijn voor mij heel vanzelfsprekend. Als ik ergens heen wil, stap ik gewoon op de fiets. Van Henny leer ik hoe anders dit is voor iemand in een rolstoel en wat dat voor iemand betekent.”

Word ook maatje

Lijkt het jou ook leuk om maatje te worden? Kijk op de website van Handjehelpen voor vrijwilligerswerk in Utrecht en bekijk oproepjes van mensen uit jouw buurt.

Over Handjehelpen

De vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen ondersteunen kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra aandacht vraagt. Handjehelpen zorgt voor de juiste match en biedt ondersteuning en begeleiding. Voor deze hulp is geen indicatie nodig. Handjehelpen bestaat meer dan veertig jaar en is actief in zestien gemeenten in de provincie Utrecht en in Amsterdam. www.handjehelpen.nl

Illustration
 
Deel dit: