Bericht

Tijdlijn Lunetten

Geplaatst op 23 juni 2024, 17:15 uur

In de geschiedenis van Lunetten hebben zich veel gebeurtenissen afgespeeld. De belangrijkste staan samengevat in deze tijdlijn.

Limes: circa 50 na Christus tot ca 400 na Christus

 Uit onderzoek in 2009 is gebleken dat de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, door de huidige wijk Lunetten liep. Tot die tijd werd gedacht dat de Limes noordelijker liep, over het Domplein in de binnenstad van Utrecht. De Limes was in de tijd van het Romeinse Rijk versterkt door middel van wegen, soldaten en wachttorens.

1159: eerste vastgestelde bewoning

 De eerste vastgestelde bewoning van Lunetten dateert uit het jaar 1159. Hiervoor was het gebied van de huidige wijk Lunetten een moeras. Nadat dit moeras ontgonnen was, gingen de eerste bewoners wonen op hofstede De Coppell, die later boerderij De Koppel ging heten. Boerderij de Koppel is gesloopt tijdens de aanleg van de wijk Lunetten.

 Bron: Historische Kring Lunetten, Expositie ‘858 jaar Boerderij De Koppel’.

1822-1828: aanleg forten

De vier forten van Lunetten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit was een van de vele waterlinies die in de geschiedenis van Nederland zijn aangelegd. Het idee achter De Nieuwe Hollandse Waterlinie was dat het land onder water werd gezet, zodat een vanuit het oosten naderende vijand op die manier kon worden tegengehouden. Omdat het gebied waar de forten van Lunetten zich bevinden hooggelegen is, kon het niet goed onder water worden gezet. Om ervoor te zorgen dat een vijand niet in dit gebied door de linie heen zou kunnen breken, werden er vier forten aangelegd.

Bron: Erfgoed Utrecht: ‘De vier lunetten’.

 

1874-1932: Eerste station

 Het eerste station van Lunetten bevond zich een kilometer ten noorden van het huidige station van Lunetten. Dit station diende als overstaphalte voor reizigers van ’s-Hertogenbosch naar Hilversum. In 1932 werd het station gesloten, maar het stationsgebouw werd in 1978 gesloopt.

Bronnen: Wikikids: ‘Station Utrecht Lunetten’, Treinstationinfo.nl: ‘Utrecht-Lunetten’.

 

1976-1984: Aanleg van de wijk 

De plannen voor de aanleg van Lunetten werden gemaakt in de jaren 60. Voordat Lunetten als wijk bestond, bevonden zich in het gebied een aantal boerderijen, waaronder boerderij De Koppel. Deze boerderijen zijn echter allemaal gesloopt toen de wijk werd aangelegd. Boerderij Koppelsteede, die zich in het zuiden van Lunetten bevindt, is begin jaren 80 gebouwd. Lunetten is een bloemkoolwijk. Dit soort wijken werden aangelegd in de periode 1970-1985 en worden gekenmerkt door veel groen en water en hun stratenpatroon; bloemkoolwijken zijn zo ingericht, dat mensen die er niet bekend zijn er makkelijk kunnen verdwalen.

Bronnen: Pieter van der Zouwen, Oud Utrecht: ’De parken van Lunetten’, DUIC: ‘Op pad met Oud-Utrecht: Lunetten, de wijk waar alles anders ging’, Wikipedia: ‘Bloemkoolwijk’.

 

 

29 juni 1977: overhandiging eerste sleutel

 Nadat in 1976 was begonnen met de bouw van de wijk, kregen op 29 juni 1977 de allereerste bewoners van Lunetten de sleutel van hun woning overhandigd. Tegenwoordig wonen er ruim 11.000 mensen in Lunetten.

 Bronnen: Historische Kring Lunetten, expositie 1: ‘Lunetten, van weiland naar wijk’. Wikipedia: 'Lunetten'

 

1981: opening winkelcentrum

 Het winkelcentrum van Lunetten werd in november 1981 geopend. Door de manier waarop het winkelcentrum is aangelegd, zijn er veel donkere hoekjes. Sommige inwoners van Lunetten voelen zich in die donkere hoek­jes niet veilig; ze willen er niet onverwacht iemand tegenkomen.

Bronnen: Historische Kring Lunetten, expositie 4: ‘Winkelcentrum Lunetten I, van 1980 tot 2006’, Interview met Maarten Brinkman over de veiligheid in Lunetten.

 

1980-2016: 2e station

Langs de wijk Lunetten loopt een spoorlijn. Tegelijkertijd met de aanleg van Lunetten werd ook een station aangelegd, met als doel om de bereikbaarheid van de wijk te vergroten. Dit station werd in 1980 geopend.

 Bron: Historische Kring Lunetten, expositie 2: ‘3x een nieuw station’.

 

 2004-2005: renovatie winkelcentrum

In de periode 2004-2005 werd het winkelcentrum van Lunetten gerenoveerd. Hierbij werd aan het water een uitstulping gebouwd. In deze uitstulping bevindt zich tegenwoordig het Syrische restaurant Tayba.

 Bron: Historische Kring Lunetten, expositie 4.

 

 2016-heden: 3e station

De spoorlijn bij Lunetten werd verbreed van twee naar vier sporen, moest ook het station van Lunetten worden omgebouwd. Daarnaast werd bij het nieuwe station een nieuwe , bredere tunnel onder het spoor aangelegd voor fietsers en voetgangers. Het huidige station van Lunetten werd geopend op 30 mei 2016.

 Bron: Wikipedia: ‘Station Utrecht Lunetten’.

 

Juni/juli 2023: overvallen Albert Heijn

In juni en juli 2023 werd de Albert Heijn in Lunetten drie keer achter elkaar overvallen. 2 van de overvallen werden gepleegd door een destijds 16-jarige jongen. Naar aanleiding van de overvallen op de Albert Heijn besloot het Griekse restaurant in het winkelcentrum, ‘Aphrodite’, de deuren te sluiten en heeft de Albert Heijn zijn sluitingstijden in de avond vervroegd van tien naar negen uur.

Bronnen: RTV Utrecht: ‘AH-supermarkt in Utrechtse wijk Lunetten voor derde keer in drie weken overvallen’, 17 juli 2023.

AD: ‘Jongen (16) die tweemaal AH-filiaal in Lunetten overviel krijgt jeugd-tbs’, 2 maart 2024.

Door: Mees van der Linden

Deel dit: