Bericht

Sociaal tuinieren: groen & goed doen in je wijk

Geplaatst op 25 juni 2024, 12:19 uur
Illustration

Terugblik Sociaal tuinieren Lunetten 22 juni

Afgelopen zaterdag, 22 juni, vond voor de zesde keer Sociaal tuinieren in Lunetten plaats. Deze keer met een recordaantal tuintjes (12!) om op te knappen, en dus ook een recordaantal vrijwilligers (50!) om al het werk te verzetten.
Het idee van Sociaal tuinieren is dat mensen die zelf niet meer goed in staat zijn om hun tuin te onderhouden hiermee in ieder geval 1 dag in het jaar te helpen. Organisaties die o.a. kandidaten voor deze tuinhulp aandragen zijn o.a. het Buurtteam, Woonin en het Burennetwerk Utrecht Zuid.

Evi Roodbeen, student van de School voor Journalistiek, maakte een leuk item over het Sociaal tuinieren in Lunetten.

De vrijwilligersgroep bestond afgelopen zaterdag uit een mooie mix van twee groepen van twee studieverenigingen, vrijwilligers en relaties van Present Utrecht en wijkbewoners uit Lunetten.

De start was op Stadsboerderij Koppelsteede, die terrein en faciliteiten weer beschikbaar had gesteld om het Sociaal tuinieren te hosten. Niet alleen voor de aftrap, maar ook voor de lunch onder de tarp.
De weergoden waren ons gunstig gezind en met de zon op ons bolletje en een aangename temperatuur gingen trokken we de wijk in, elke groep naar zijn eigen tuintje.

E.e.a. was goed voorbereid door Present Utrecht, met een inventarisatie en instructie van wat er in elk tuintje moest gebeuren. De tassen met de benodigde gereedschappen stonden al klaar, net zoals de planten die her en der geplant gingen worden.
Het werk per tuin verschilde: in de ene tuin gingen de vrijwilligers weer de braamstruiken te lijf, in een andere tuin werd de uit de kluiten gewassen haag gesnoeid en weer een andere tuin werd van al het hoog op geschoten onkruid ontdaan. De stemming zat er goed in, niet alleen bij alle vrijwilligers, maar ook bij de bewoners die de tuinklussers met open armen ontvingen.

Was er voor de lunch al het nodige werk verzet, ’s middags ging iedereen nog even stevig door en werden er heel wat ritjes heen en weer naar het afvalscheidingsstation gemaakt om al het groenafval af te voeren. Het resultaat was er dan ook naar: opgeruimde tuinen, gesnoeide heggen, terrassen die weer ontdaan waren van onkruid en her en der nieuwe aanplant en gevulde bloembakken. Om nog maar te zwijgen over de blije gezichten…

Sommige tuinen verdienen nog wat extra aandacht, dus daar gaat een aantal wijkbewoners de komende weken nog een keer langs om her en der wat te doen. Krijg je naar aanleiding hiervan ook zin om je handen uit de mouwen te steken in een tuintje van iemand die wat hulp goed kan gebruiken en ben je door het jaar heen zo nu en dan beschikbaar? Meld je dan aan via: contact@lunettenwilwel.nl

Sociaal tuinieren in Lunetten wordt mogelijk gemaakt door: Present Utrecht, Woonin, Buurtteam Lunetten, Utrecht Natuurlijk, Lunetten Wil wel, Burennetwerk Utrecht Zuid

Deel dit: