Betreft: Dwarse Daken, dakisolatie
Regen! 63 mm in Utrecht.
Regen je kunt er naar verlangen en je baalt ervan als je op de fiets zit. Maar wat we samen wel voor elkaar hebben gekregen is dat het vaker meer zal regenen in korte tijd. 17 jaar geleden, op vakantie in Drenthe ben ik voor het eerst snel naar ons vakantie adres terug gefietst omdat het zou gaan regenen. Kinderen nog in de fietskar! Net op tijd, flinke bui! 20 mm in een uur grote plassen regenwater op de zandgrond. Ja zandgrond het water trok dus ook snel weg, maar heel indrukwekkend.
Piekbui
Nu voorspelt het KNMI in de klimaatscenarios dat elke regenstation in Nederland binnen 10 jaar (gemiddeld) te maken krijgt met een bui van 16 mm in een uur en of 63 mm op een dag (etmaal), of meer. Van de overstromingen in Limburg en Duitsland (Eiffel) weten we dat 100 mm op een dag dus ook mogelijk is. Dit voorjaar kwamen de hagelstenen in Friesland via de wc pot naar boven. Dit was een bui die niet door een KNMI station is geregistreerd, omdat ze te lokaal was. Deze zomer regelmatig een bericht dat er straten onderlopen (tijdelijk) maar ook dat het water de huizen binnen loopt. Boven de steden is er meer luchtvervuiling, fijnstof, daardoor regent het in de stad vaker en meer. 10 tot 11 september 2024 was het raak in Utrecht 63 mm en .. mm, zie kaartje hiernaast. Gelukkig zonder veel wateroverlast.
Hoe zit het dan met je dak?
In de maatregelen is er al aandacht voor groene daken. Water vasthouden op een plek waar het kan. Goed tegen droogte en de ruimte eronder wordt minder snel warm. Minder piek belasting op het riool als het de dag ervoor niet ook veel geregend heeft en de opslag dus vol zit. Het zelfde geld voor regentonnen. Humus in je tuin helpt ook! 1% meer humus in je tuin betekend een extra ‘waterbergend vermogen’ van 13 liter per m2. Dat is een bui van 13 mm! Is de helft van je tuin betegeld dan kun je alleen in de andere helft regenwater opslaan.
Dwarse Daken
Maar kan al dat water in korte tijd via de regenpijp van jou dak af? Of gaat het een eigen weg zoeken? Is er een extra regenpijp voor als er een regenpijp verstopt zit? Of heb je een spuwer zodat het water als een fontein vanaf je platte dak, of je dakgoot kletterend op de stoep neer komt. Wel liever op de stoep dan in je huis toch? In het buurtproject Dwarse Daken gaan we daken isoleren en de oude (afgeschreven) pannen vervangen. Ook vragen we de aannemer een spuwer te maken in de dakgoot zodat het water altijd uit de dakgoot naar beneden kan, zonder de trap te gebruiken. :)