Bericht

Middenstreep Oude Liesbosweg was misverstand en wordt verwijderd

Geplaatst op 13 september 2024, 23:58 uur

De eind juli aangebrachte witte onderbroken middenstreep op de Oude Liesbosweg langs het Inundatiekanaal had er ook volgens de gemeente helemaal niet moeten komen. Dat deze daar is aangebracht is louter een gevolg van een misverstand tussen de gemeente en de betrokken aannemer, zo laat de gemeente weten. De streep zal dan ook weer worden verwijderd.

Eerder (zie Bericht: Wordt Oude Liesbosweg fietssnelweg? (lunetten.nl) d.d. 6-8-2024) schreven we hier al over vanuit de verontwaardiging dat een pad waar fietsers en wandelaars naast elkaar gebruik van maken, door de streep ogenschijnlijk de functie van een fietssnelweg zou hebben gekregen. De streep is bovendien overbodig en detoneert in een omgeving waarin de aandacht vooral zou moeten uitgaan naar het vele gevarieerde groen langs het kanaal en die uitnodigt tot een rustieke wandeling om van dit overvloedige natuurschoon te genieten, zo was de strekking. En dit alles in een UNESCO-beschermde zone rondom het kanaal dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.  

Hoe een zodanig misverstand heeft kunnen ontstaan dat een aannemer met ingeboekte tijd en gereserveerd budget ergens aan de slag gaat, waar in feite helemaal niets hoeft te gebeuren, kan de gemeente nog niet in detail zeggen. Wel heeft het volgens de gemeente hoe dan ook te maken met het feit dat het pad recent nog opnieuw is geasfalteerd wegens de slechte staat waarin het verkeerde. In veel gevallen gaat er bij herasfaltering belijning verloren en dan is het gebruikelijk dat een aannemer de opdracht krijgt om de oorspronkelijke belijning te herstellen. Ook voor dit pad, waar helemaal geen belijning aanwezig was, lijkt een dergelijke opdracht te zijn verstrekt. "Maar dat lijkt niet helemaal goed te zijn gegaan; er is een onderbroken aslijn geplaatst waar niet om was gevraagd", zegt de gemeente. Het is allemaal een gevolg van 'een misverstand tussen de gemeente en de aannemer', stelt men, want bij een 'landelijk fietspad' in een groene omgeving, brengt men 'normaliter' juist bewust niet zulke strepen aan. 

Omdat de streep er abusievelijk is aangebracht, en er dus helemaal niet had mogen komen, zal deze ook weer worden verwijderd, 'gedemarkeerd' in gemeentelijk jargon. Wanneer of hoe snel dit zal gebeuren, kan men nog niet zeggen. 

De gemeente hecht er overigens aan erbij op te merken dat een dergelijke middenstreep door fietsers nooit mag worden gezien als 'vrijbrief om het fietspad als een racebaan te gebruiken'. "Fietsers (ook op een fatbike) hebben nog altijd een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om een veilige deelname aan het verkeer", stelt men. 

Dit artikel wordt mogelijk nog aangevuld. De vraag blijft hoe een aannemer zo uitgebreid aan het werk heeft kunnen gaan op een plek waar feitelijk helemaal niets hoefde te gebeuren. Deze vraag alsmede of er meerdere reacties uit de buurt zijn binnengekomen, zijn aan de gemeente voorgelegd.  

Illustration