Liesbosweg 'gedemarkeerd' (maar ...). Nu met reactie gemeente en bewoner.
De Oude Liesbosweg, die afgelopen zomer van een witte onderbroken middenstreep was voorzien is ruim twee weken terug zoals beloofd 'gedemarkeerd', met andere woorden: de streep is verwijderd, of beter gezegd 'overgeschilderd' met een extra zwarte laag. Dit omdat de witte belijning op een misverstand bij de aannemer berustte. Het pad was opnieuw geasfalteerd en in veel gevallen moet er dan verdwenen belijning opnieuw worden aangelegd. Maar hier was dit niet de bedoeling omdat het pad in een 'landelijke omgeving' ligt en tevens als wandelpad dient.
De belijning is dus met een zwarte laag teniet gedaan. Daardoor is aan het zicht onttrokken, enigszins althans, want afhankelijk van de zichthoek en de lichtinval, lijkt hij in bepaalde gevallen toch weer prominent aanwezig. Vooral in het donker, bij lantaarnschijnsel, komt hij weer naar voren alsof er niets is gebeurd.
Nadere reactie gemeente op fout en herstelwijze
Op de vraag hoe het heeft kunnen gebeuren dat een aannemer uitgebreid aan het werk is gegaan op een plek waar eigenlijk helemaal niets hoefde te worden gedaan op het gebied van belijning, antwoordt de gemeente dat 'op een klein deel van het fietspad wel een middenstreep (asmarkering) moest komen, die is echter per ongeluk over de gehele lengte aangebracht'. Bij dat 'kleine stuk' gaat om een stukje pad dat vanonder het viaduct van de Lunettenbaan bijbuigt richting Simplonbaan. Daar is de belijning ook niet zwart overgeschilderd.
Maar waarom is er gekozen voor overschildering in plaats van echte verwijdering, waardoor de belijning vaak toch nog goed zichtbaar is? Volgens de gemeente is hiervoor gekozen 'om te voorkomen dat het nieuwe asfalt beschadigd zou raken bij het verwijderen van de belijning'. "Helaas heeft deze oplossing als gevolg dat de belijning vooral bij vochtigheid nog steeds een beetje zichtbaar is vanwege de reflectie", bevestigt men. Op de vraag of de gemeente vindt dat hiermee de onterecht aangebrachte belijning adequaat teniet is gedaan, zegt men: "Hoewel de belijning onder specifieke omstandigheden nog steeds zichtbaar is, denken we dat overschilderen de beste oplossing biedt".
Door bewoners aangeroerd
De gemeente zegt dat de vergissing pas is opgemerkt na melding van auteur dezes en dat er geen andere opmerkingen van bewoners over zijn binnengekomen. Wel is de kwestie na de berichtgeving alhier door de voor Lunetten actieve bewoners Ruud Kamp en John Buitink ook aangeroerd in lopende gesprekken met het wijkbureau. Zij vroegen zich af of de belijning verband hield met eerdere adviezen hunnerzijds over het pad in relatie tot de behoeften van fietsers en voetgangers in de wijk, maar dit blijkt dus niet het geval. "Het is een vergissing en heeft geen relatie met de grote zaken", aldus Buitink. Wel vindt hij het snelle herstel een goed voorbeeld van het feit dat zaken vanuit de wijk goed in de gaten worden gehouden en in dit geval ook snel zijn opgemerkt.
Reactie op provisorisch herstel
Over de manier waarop de fout nu ongedaan is gemaakt, zegt Buitink dat je de streep er inderdaad niet zomaar meer af krijgt. Met de nu provisorisch aangepakte demarkering is het volgens hem 'wel duidelijk dat de streep er niet hoort'. Als mensen dit voldoende begrijpen en het niet tot verwarring leidt en ook niemand het meer aankaart bij de gemeente, kan hij er vrede mee hebben. Maar als er bewoners zijn die vinden dat het geen goede oplossing is, kunnen ze dit altijd bij de gemeente aankaarten, zegt hij. Hierbij suggereert hij dan wel een coöperatieve en meedenkende aanpak, waarbij het belang ervan met de gemeente dan wel later door de gemeente zelf kan worden afgewogen tegen andere mogelijk ook belangrijke zaken.
Reageren op dit artikel kan hieronder