Bericht

Hoe gaat het verder met het Lunettense tankstation en zijn locatie?

Geplaatst op 19 februari 2025, 06:09 uur
Illustration
profile picture
Paul Hustinx

Hoe gaat het verder met het Lunettense tankstation en zijn locatie?

Eén van de eerste dingen die je ziet als je Lunetten binnenkomt via de Lunettenbaan is het BP-tankstation, voorzien van felle kleuren en ’s avonds badend in een zee van licht die je nergens anders in de wijk aantreft. Maar hoelang staat deze leverancier van fossiele brandstoffen er nog in deze tijd dat dit soort brandstoffen worden uitgefaseerd en er steeds meer wordt overgestapt op elektrische voertuigen en vehikels rijdend op ‘hernieuwbare brandstoffen’ zoals waterstof. Deze vraag is nu in het bijzonder actueel omdat de gemeente onlangs in een nota, het zogeheten 'Uitvoeringsprogramma Transitie Tankstations' haar beleid op het gebied van tankstations in deze overgangstijd uiteenzette. In dit stuk staat onder andere dat de gemeente de verkoop van hernieuwbare brandstoffen vooral op bedrijventerreinen wil concentreren en het elektrisch opladen hoofdzakelijk op woon- en werklocaties wil laten plaatsvinden. Hernieuwbare brandstoffen wil men niet in of rond de stad in verband met 'milieu- en hinderzones', en voor laadvoorzieningen is gebleken dat mensen het liefst opladen waar men woont of moet zijn. Door niet mee te werken aan aanpassing van huurcontracten en erfpachtaktes denkt men de ontwikkelingen te kunnen beïnvloeden en in de gewenste richting te kunnen laten verlopen. Dit betekent dat voor beide toekomstbestendige energievoorzieningen van motorvoertuigen in principe geen plek meer is op zogenaamde ‘binnenstedelijke locaties’ zoals de Lunettenbaan. Men verwacht dat het aantal tankstations op stedelijke locaties in 2030 zal zijn afgenomen van 15 naar 10 tot 12, maar hoe snel dit precies zal gaan laat men graag aan de markt over. Men wil overigens laadmogelijkheden bij tankstations niet per definitie uitsluiten, maar pomphouders moeten dan wel kunnen aantonen dat snelladers op hun locatie 'wel exploitabel en nodig' zijn.   

Wat betekent dit voor de toekomst van de locatie aan de Lunettenbaan? Deze vraag is extra relevant nu er ook voor de kantoren aan de andere zijde van de Lunettenbaan plannen zijn voor herontwikkeling van de locatie, op die plek ten behoeve van woonvoorzieningen naast bredere wijkgerichte voorzieningen in de plint. Er ontstaat zo een mogelijkheid de gehele ‘Poort van Lunetten’ geheel opnieuw te ontwikkelen.  

Wat kan de gemeente erover zeggen?

Hoe staat het ervoor met de Lunettense pomp? De gemeente laat het dus in principe aan de markt over hoe lang het tankstation het volhoudt aldaar, neemt een afwachtende houding aan en heeft dus ook nog niet geanticipeerd op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. “De gemeente Utrecht heeft op dit moment geen informatie over de toekomstplannen van de eigenaar BP met betrekking tot dit station. Het is aan de eigenaar om hierover te communiceren”, zegt woordvoerder Eleanor Crick. Zij zegt dat de gemeente ‘pas concrete plannen voor een nieuwe invulling van deze locatie maakt als de eigenaar laat weten het tankstation te sluiten’. Er zijn dan ook nog ‘geen specifieke afspraken gemaakt over het moment waarop het terrein mogelijk vrij kan komen’, zegt ze. Wel wijst ze op een andere locatie, aan de Briljantlaan, waarvoor er al wel voorafgaand aan de voorziene sluiting van een tankstation, ‘ontwikkelingen’ in gang zijn gezet. Daar liggen al concrete plannen voor een de bouw van 140 tot 170 nieuwe appartementen. Maar moet de gemeente niet tijdig anticiperen op zulke herontwikkelingsmogelijkheden, zeker nu de andere zijde van de Lunettenbaan ook wordt herontwikkeld en de mogelijkheid bestaat de plek in samenhang opnieuw in te richten? Crick: “Wij begrijpen dat een tijdige herontwikkeling van groot belang is, en wij volgen marktontwikkelingen nauwlettend. We verwachten dat de verkoop van brandstof op dit soort locaties zal afnemen en dat de vraag naar snelladen beperkt blijft”. Hierdoor verwacht zij inderdaad ‘dat er op termijn een andere functie voor deze locatie zal komen’. Maar daartegenover stelt zij ook dat de gemeente niet verwacht dat het tankstation door zijn gunstige ligging snel zal verdwijnen. Per saldo blijft de grondhouding van de gemeente: ‘het initiatief ligt bij de eigenaar’.

Wat wil BP?

Wat zegt de eigenaar? BP Nederland laat via woordvoerder Edwin Kotylak weten dat BP ‘kennis heeft genomen’ van het gemeentelijk beleidsstuk. Over dit specifieke station in Lunetten kan hij niets zeggen, maar hij wijst wel op een bekendmaking van november jongstleden, waarin BP bekendmaakte alle 310 pompstations en 25 laadhubs in Nederland in de verkoop te hebben gezet. Dit omdat ‘de groeimogelijkheden in Nederland’,  een ‘kleine markt’ volgens het bedrijf, ‘beperkt zijn’, zo liet men destijds via het AD weten. Om het bedrijf in Nederland te laten groeien zouden er ‘aanzienlijke kapitaalinvesteringen’ nodig zijn. Exploitatielicenties zijn hier maar 15 jaar geldig om moeten daarna via veiling opnieuw worden verkregen, zo licht men toe. Ook noemt men de ‘krapte op het elektriciteitsnet’ alhier als factor. In andere landen zegt BP ‘betere vooruitzichten’ te zien. Men wil uitdrukkelijk alle 335 locaties aan dezelfde bieder verkopen. Eén station verkopen, zoals bijvoorbeeld de Lunettense vestiging, aan een projectontwikkelaar met speciale plannen voor deze locatie is dus niet aan de orde. Maar tegelijkertijd stelt Kotylak ook dat BP niemand kan dwingen welke strategie hij mag voeren na de verkoop: “dat zou heel raar zijn als wij daar zeggenschap over zouden hebben”. Aan het eind van de zomer hoopt men meer te kunnen zeggen over de verkoop. Hoe snel kan een station eigenlijk worden gesloten en het terrein worden overgedragen voor een andere bestemming? Dat hangt volgens Kotylak af van de afspraken ter plekke met andere belanghebbenden. In Utrecht is sprake van een erfpachtsituatie. Ook op dit vlak is het aan de koper hoe hiermee om te gaan, om wel of niet aan te sturen op afbouw van het erfpachtcontract. De gemeente zegt ook deze ontwikkelingen bij BP gewoon af te wachten: “We gaan dan pas kijken, zij gaan erover”.

Wel ontwikkelingen op de Briljantlaan

In Lunetten is het dus nog even afwachten hoe het verder gaat, en wacht ook de gemeente nog even af, maar wel wijst de gemeente uitdrukkelijk op een plek waar de zaken anders lopen. Op de locatie van een tankstation aan de Briljantlaan waar een woningbouwproject al in een vergevorderd stadium is en de eerste voorbereidingen twee jaar geleden al hebben plaatsgevonden. Onder het motto ‘hoogwaardige stedelijke herontwikeling’ wil een ontwikkelaar hier 140 tot 170 appartementen en studio’s laten verrijzen met een ‘nog nader te duiden levendige plint’.  Hoe ver men met dit project is, is nog een beetje de vraag. Enerzijds ligt er al een concreet intentiedocument met randvoorwaarden en verdere onderzoeksvragen dat rijp is voor ondertekening. En de gemeente stelt ernaar te streven ‘binnen twee jaar na ondertekening’ hiervan te willen ‘starten met de realisatie’, dat is ongeveer twee jaar vanaf nu dus. “De ambitie van initiatiefnemer en gemeente is om te versnellen en daarmee op korte termijn betaalbare woningen voor Utrechters beschikbaar te krijgen”, zo staat in het document te lezen. Ook omwonenden zijn in januari jongstleden al geïnformeerd over het project. Anderzijds stelde de huidige eigenaar van het Esso-station aldaar onlangs in DUIC nog een contract voor vijf jaar te hebben en ook van plan te zijn ‘die vijf jaar nog uit te dienen’. Eerder stoppen sluit hij echter niet geheel uit, mits de gemeente wel ‘met een goede deal’ (citaat van een redactionele zin uit het stuk in DUIC) komt.

Kan bouw op de Briljantlaan al snel van start?

Maar is er daar ook al zo’n ‘goede deal’ gesloten? Dat is ‘een kwestie tussen de initiatiefnemer en de pomphouder’, zegt Daniël Youssef, woordvoerder van wethouder Eerenberg, ‘als de initiatiefnemer eerder wil starten met de bouw dan de resterende looptijd van het contract van de pomphouder, moeten hierover afspraken worden gemaakt tussen beide partijen’. Hij zegt dat de gemeente in elk geval ‘de ambitie van de initiatiefnemer deelt om te versnellen en daarmee op korte termijn betaalbare woningen voor Utrechters beschikbaar te krijgen’, en herhaalt het streven om binnen twee jaar te starten. Maar wat wil Esso? Daar verwijst men naar haar subnetwerk ‘Branded Wholeseller Vissers’. Eigenaar Gerbert Vissers laat weten dat er ‘in het verleden gesprekken zijn gevoerd met de projectontwikkelaar’, maar dat ‘dit niet heeft geleid tot overeenstemming’. “Voorlopig blijft het tankstation dus gehandhaafd op deze plek”, luidt zijn conclusie.

Conclusie

Hoe snel het project op de Briljantlaan van start gaat, is dus nog de vraag, maar snel of langzaam, het laat dus dat tijdige projectontwikkeling op de plek van een tankstation wel degelijk mogelijk is. De ontwikkelingen daar zijn immers twee jaar geleden al in gang gezet, terwijl het tankstation er nog staat en nog volop draait, misschien zelfs nog wel vijf jaar. Maar anderzijds: het is nog helemaal niet duidelijk hoe lang het Lunettense station het nog zal of wil volhouden, en of het überhaupt wel op het punt staat aan sluiting te denken

Illustration