Organisatie

KRU | Kerngroep Ring Utrecht

Non-profit, Netwerkorganisatie

De Kerngroep Ring Utrecht (KRU) is een samenwerkingsverband van bewonersgroepen en natuur- en milieuorganisaties in de stad Utrecht. Vanaf ongeveer 2010 werken we samen en in 2016 heeft de Kerngroep de Stichting Kerngroep Ring Utrecht opgericht.


De KRU zet zich in tegen de verbreding van de Ring Utrecht A27/A12 ten koste van Amelisweerd en de gezondheid en leefbaarheid in de wijken langs de snelweg. De KRU pleit voor een samenhangend bereikbaarheidsplan voor de regio Utrecht waarin hoogwaardig OV en een fijnmazig (snel)fietsnetwerk een volwaardig alternatief bieden voor met name het regionale autogebruik.


In Lunetten voert Laat Lunetten Niet Stikken al vanaf 2010 strijd tegen de verbreding, de veel nadelige gevolgen voor Lunetten et zich meebrengt. Laat Lunetten Niet Stikken is een van de organisaties die deel uit maakt van de Kerngroep Ring Utrecht.


Stand van zaken juni 2024
Het Tracébesluit 2022 met een verbreding van de A27/A12 – 2 x 7 rijstroken en de kap van het bos in Amelisweerd – is een achterhaald plan van meer dan veertien jaar geleden. Dit plan gaat minimaal 1.700 miljoen euro kosten. Een plan dat niemand nu nog zou bedenken. Inmiddels – eind 2023 – ligt er een Alternatief plan (ARU) van provincie en gemeente Utrecht samen, ondersteund door alle gemeenten in de regio. Binnen de bak en goedkoper.


Twaalf jaar lang deden voorstellen van bewoners en de gemeente er niet toe. Alternatieven binnen de bak waren al helemaal onbespreekbaar. Maar die ban is in 2021 door het kabinet Rutte 4 (VVD, D66, CU, CDA) gebroken. Dit kabinet bood de regio de kans te komen met een oplossing ‘binnen de bak’ in Amelisweerd.  Na talloze acties (demonstraties, petities, publiciteit, posters) van tienduizenden burgers in de regio en een alternatief plan ‘binnen de bak’ van de Kerngroep Ring Utrecht kon de politiek er niet meer omheen.


Maar de strijd is nog niet gestreden! Het Tracébesluit 2022 ligt nog bij de Raad van State en het Ministerie van I&W heeft het nog niet ingetrokken. De regio is om, nu de Rijksoverheid en Rijkswaterstaat nog.

Illustration
 
Deel dit: