Henk Hendriks

Wie is Henk?

Samen met mijn partner en jongste dochter woon ik in Tuindorp-Oost, in de nieuwbouw waar het oude gebouw van het Rietveld stond. Onze oudste dochter woont op kamers. Ik woon sinds 1994 in Utrecht, ruim 20 jaar op de grens van de vogelenbuurt en tuinwijk en nu alweer 6 jaar in Tuindorp-Oost. In ons 'nieuwe' huis hebben we de cv ketel direct laten vervangen door een lucht-water warmtepomp (erg blij met onze energie rekening). Onze dochters zaten op de Koekoekschool en het Rietvelt.


 

Mijn werk en hobbies

Na 11 jaar werken in het buitenland (ontwikkelingshulp) ben ik in Utrecht komen wonen. Na 11 jaar lesgeven in het beroepsonderwijs en 14 jaar werken voor de Fietsersbond ben ik in 2021 een voedselbos gestart als eigen bedrijf. Dit Voedselbos ligt in Eerbeek omdat daar grond beschikbaar was en ik er 10 km vandaan geboren ben. Daarnaast werk ik als zzper, nu dus ook als projectleider voor Energie-U in Utrecht Oost en via LSA in Lunetten


Een voedselbos is een soort van boomgaard. Maar dan met hoge bomen (noten) daaronder appel en perenbomen, daaronder hoge struiken zoals krenten, en dan de aalbessen en kruisbessen. Zo kun je op een kleine oppervlakte veel bomen en struiken planten met in totaal een hoge opbrengst. Door de diversiteit in beplanting is het een sterk ecologisch systeem.


In het verleden heb ik een aantal activiteiten op me genomen in de wijk. Voor de Koekoekschool ben ik actief geweest in de verkeerscommissie. In het Griftpark heb ik een monitoring route voor vlinders gelopen. Binnen de vlinderwerkgroep-Utrecht hebben we cursussen gegeven en zijn er ook meerdere telroutes gestart. Nu ben ik mede tuinier in de Driehoek+ lid van de snoeiploeg en ik wandel en fiets graag. Samen met de buren beheren we de groenstrook voor het huis van 90 bij 4 meter met o.a. volwassen esdoorns.

Mijn omgeving

Wij zijn meer in de rand van de stad gaan wonen omdat er meer ruimte en groen is. Heerlijk om een rondje langs groene lanen te kunnen lopen en naar fort Blaucapel en soms door naar het Noorderpark. Ik maak me wel zorgen over de klimaatverandering en de transitie die we door moeten om die af te remmen. Ik hoop veel mensen tegen te komen die ook die transitie willen maken. Minder energie verbruik, meer groen, meer levendigheid en meer samen. Soms paar stappen alleen om het tempo hoog te houden en dan samen verder omdat je verder komt.

Mijn droom

Coole wijken en buurten, waar gezonde lucht vanzelfsprekend is, waar vogels nestelen in groene gevels en vlinders nectar en waardplanten vinden. Waar we elkaar helpen en ideeën uitwisselen. Waar we nog even een rondje gaan wandelen omdat het zo gezellig is. Je lunch het liefst op de stoep voor je huis op eet.


Zouden wijken energie neutraal kunnen worden? Hoeveel energie mogen we dan gebruiken? Hoe groen kan een wijk worden, zodat de zon, hartje zomer, niet meer op de straatstenen komt en we hittestress voorkomen? Hoe divers, hoe ecologisch? Eigenlijk hoe Cool!